Historie přijmení
Text dotazu
Kdy byla zavedena přijmení v dnešní podobě a jak se totožnost lidí určovala dříve.
Odpověď
Osobní jméno bylo až do 18. století jediným nebo aspoň hlavním označením osoby. Dědičná příjmení se vyvíjela postupně z nedědičných příjmí (přízvisek), kterými se rozlišovali lidé stejného jména v obci či jiném kolektivu, např.Janovi řečenému Janák, Jan či Janota literát, atd.
Naše příjmení vznikala od 14. do 18. století. Především potřeba evidence osob vedla k ustálení příjmení. Dědičnost a neměnnost příjmení byly uzákoněny roku 1780. Dnešní grafická podoba příjmení se datuje od poloviny 19. století. Příjmení vznikala z rodných a křestních jmen, tj.osobních, z místních jmen, z apelativ, tj.podstatných a přídavných jmen, sloves, částic a citoslovcí obecného významu, ze slov cizího původu.
Toto jsou pouze základní informace, více se dočtete v knize, z které jsme čerpali. MOLDANOVÁ. Dobroslava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.02.2008 13:34
Ságl píše:
Pondělí 31.08.2015 11:24
Dobrý den,
rád bych se zeptal na původ příjmení Ságl
. Děkuji
PSK - admin píše:
Úterý 01.09.2015 12:49
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz najdete v archivu Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-sagl) a zaslali jsme Vám ji také e-mailem.
Dobry den píše:
Pátek 16.10.2015 19:43
Ráda bych se zeptala na původ příjmení Matoušková
PSK - admin píše:
Pondělí 19.10.2015 11:07
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-matouskova
Fanykaci píše:
Čtvrtek 10.09.2015 11:43
Dobrý den, ráda bych se zeptala na původ příjmení Fandel/Fandelova. Děkuji předem za odpověď.
PSK - admin píše:
Pátek 11.09.2015 09:19
Dobrý den,
příjmení Fandel/-ová se nám nepodařilo vyhledat v nám dostupných zdrojích pravděpodobně pro jeho poměrně nízký výskyt na území České republiky. Pro zajímavost, na konci roku 2014 žilo podle stránek www.nasejmena.cz v ČR pouze 14 žen a 17 mužů s tímto příjmením.
Jitka Čtveráčková píše:
Pátek 11.09.2015 14:26
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ příjmení Čtveráček a jestli nemá souvislost Štveráček. Děkuji předem za odpověď.
PSK - admin píše:
Pondělí 19.10.2015 11:20
Odpověď můžete nalézt v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prijmeni-ctveracek
Pibylová píše:
Pondělí 14.09.2015 14:23
Dobrý den, chtela bych se zeptat na původ mého příjmení Pibylová. Děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Středa 16.09.2015 13:32
Dobrý den,
příjmení Pibyl/-ová se nám bohužel nepodařilo dohledat v nám dostupných zdrojích, pravděpodobně pro jeho poměrně nízký výskyt na území České republiky. Pro zajímavost, na konci roku 2014 žilo podle stránek www.nasejmena.cz v ČR pouze 10 žen a 8 mužů s tímto příjmením.
Se svým dotazem se ale můžete obrátit ještě na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk měli poskytnout uspokojivější odpověď. Některé jejich služby jsou však placené.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1.vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
jarmila píše:
Pondělí 21.09.2015 11:04
dobry den, mate prosim blizssi informace ohledne prijmeni Kopp/koppová? dekuji J.
PSK - admin píše:
Úterý 22.09.2015 15:03
Dobrý den,
příjmení Kopp, respektive Kop pochází z německého apelativa (slova obecného významu) Kopf = hlava. Jde také o zkratku z osobního jména Prokop.
zdroj:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2004. s. 90. ISBN 80-86781-03-8.
Anna píše:
Neděle 01.11.2015 17:08
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat na původ a erb příjmení zaremba/zarembová.
PSK - admin píše:
Úterý 03.11.2015 16:27
Odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt jej můžete též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/zarembovi-1
Petr Rašťák píše:
Čtvrtek 10.03.2016 18:56
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na původ příjmení Rašťák a a Oškera.
Děkuji za případnou odpověď
Petr Rašťák
PSK - admin píše:
Pátek 11.03.2016 10:17
Dobrý den,
odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/prijmeni-rastak-a-a-oskera. Služba PSK
Tomáš Ruščák píše:
Neděle 07.08.2016 13:06
Dobrý den chtěl bych se zeptat na původ příjmení Ruščák.
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 08.08.2016 16:42
Odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK
Simona Bílková píše:
Středa 24.08.2016 08:53
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na původ jména Obadal.
Moc děkuji za ´případnou odpověď.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 25.08.2016 13:09
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Kristýna Soukupová píše:
Pátek 09.09.2016 09:00
Dobry den, ráda bych se zeptala na původ příjmení Nagaj.
Velice děkuji
PSK - admin píše:
Pátek 09.09.2016 15:22
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali e-mailem, služba PSK.
Matěj píše:
Pátek 22.11.2019 19:00
Dobrý den, rád bych se zeptal na původ a význam příjmení ,, Kočmíd''
Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 25.11.2019 12:10
Dobrý den,
původ jména Kočmíd je vysvětlen v publikaci Německá příjmení u Čechů.
Mělo by se pravděpodobně jednat o původně německé příjmení složené ze dvou osobních nebo křestních jmen (nepravé složeniny), konkrétně se jedná, podle výše jmenované publikace, o nepravou složeninu s názvy povolání - Kočmíd (= Götz Schmied [=kovář]). Pozn.: Původ příjmení ze složených slov, v nichž je označení řemesla nebo povolání základním členem, tedy stojí na druhém místě, lze spíš hledat v bližším určení osoby názvem povolání než v rozlišení jmenovců podle jejich povolání [Beneš 1998, s. 191].
Podrobnější informace o původu jména se nám nepodařilo dohledat.
Ze statistik jsme zjistili, že ke dni 31. 12. 2016 v České republice žilo 14 mužů s příjmením Kočmíd a 15 žen s příjmením Kočmídová. Nositele tohoto jména najdeme převážně v Praze, Berouně a Pardubicích (www.nasejmena.cz).
V případě, že byste chtěl po původu tohoto příjmení dále pátrat, doporučujeme Vám obrátit se na Ústav pro jazyk český (http://ujc.avcr.cz/).
Zdroje:
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně, 1998. S. 190. ISBN 80-7044-212-3. Dostupné také z: http://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:52939740-cd0d-11e3-85ae-001018b5eb5c
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
Radim Szkandera píše:
Neděle 04.06.2023 07:27
Dobrý den,
rád bych informoval po původu příjmení Szkandera.
Děkuji vám
PSK - admin píše:
Pondělí 05.06.2023 11:41
Dobrý den, odpovídáme na Váš dotaz, který jste nám poslal prostřednictvím služby PSK:
Příjmení Szkandera jsme v nám dostupných zdrojích nenašli. Mohlo by se jednat o příjmení polské nebo maďarské či německé a speciální zdroje na vyhledávání cizích příjmení nemáme.
Antonín Kotík však ve své monografii uvádí jméno Škandera.
Příjmení patří mezi příjmení označující vlastnosti lidí Příjmení Škudla atd. souvisí se slovem škudliti a s ruským skuda = nouze; kmen skad. Stará nosovka zachovala se ve jméně Škandera a v polském szczedzić - šetřiti...
Škandera dle Kottova slovníku znamená prý člověka nemotorně oblečeného; myslím, že má býti spíše: nuzně Čerpáno z:
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: Studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu