Historie příjmení
Text dotazu
Dobrý den , chtel bych se zeptat na histori příjmení Obrlík a Matušík , děkuji za odpověd .
Odpověď
Dobrý den,
konkrétně příjmení Obrlík není bohužel v nám dostupných zdrojích o českých příjmeních uvedeno. Nejbližší uvedené příjmení je Obrtlík, které má původ v témže slově, tedy obrtlík. Tento výraz se používal pro otáčivou závoru (např. u oken či dveří) či pro pípu. Přeneseně se jím popisoval obratný a čilý člověk.
Druhé Vámi uvedené příjmení Matušík má dle knihy "Naše jména" původ v osobním jméně Matouš - Matúš (z hebrejského Mattithján = dar boží).
Ke konci roku 2014 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména"  17 mužů a 13 žen s příjmením Obrlík/Obrlíková a 156 mužů a 160 žen s příjmením Matušík/Matušíková. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Použité zdroje
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.12.2015 20:57
Daniel Daubner píše:
Středa 20.07.2016 09:03
Dobrý den,
rád bych se váz zeptal na původ, význam a vznik slova Daubner. Předem děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 20.07.2016 15:51
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Karel Hanzal píše:
Úterý 18.10.2016 19:10
Dobrý večer, zajímalo by nás, zda se dá vypátrat původ až někam kolem 15 století. Od sestřenice jsem se dozvěděl, že náš nějaký prapra předek byl šlechtického původu. Já mám bohužel jen kusé informace o dědovi a pradědovi.
Děda Josef Hanzal, dělník v pivovaře v Třeboni č. 207/II, nar. v Třeboni č. 166/II; manželský syn Matěje Hanzala, dělníka v Třeboni 166/II a Marie, roz. Školka z Třeboně
Babička Marie roz. Lískovec, manž. dcera Jana Lískovce, domkáře ve Staré Hlíně č.5 a Marie roz. Fišer z jednoty " Sput " u Novosedel, nar. ve Staré Hlíně č.5, okr. soud i okr. úřad Třeboň
Dále by nás zajímalo, jak asi vzniklo příjmení Hanzal Děkuji Karel Hanzal
PSK - admin píše:
Středa 19.10.2016 12:11
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK
Radek Wiltsch píše:
Neděle 12.12.2021 12:54
Dobrý den, zajímal by mě původ příjmení Wiltsch
PSK - admin píše:
Středa 05.01.2022 09:51
Dobrý den,
v nám dostupných příručkách jsme přesnou podobu příjmení Wiltsch bohužel nenašli. Uvádíme alespoň obdobné podoby příjmení a vysvětlení jejich původu, které mohou spolu souviset.
Jedním z nich je příjmení Vilček, které patří do skupiny příjmení vzniklých z apelativ, to znamená z podstatných jmen, přídavných jmen, sloves apod., která opisují a zařazují člověka podle jeho zaměstnání, místa v společnosti, charakteristických rysů, podle událostí, v nichž sehrál důležitou roli. V tomto případě jde o zdrobnělinu odvození od podstatného jména vlk. K tomuto odvození se řadí také příjmení Vilčák, Vilčko, Vilk.
Podobně další příjmení Wilczek, Wilček, Wilczák, Wilk pochází z polského podstatného jména vlček/vlk.
Dále jde o příjmení Vild, Wild, které pochází ze středohornoněmeckého (12. – 16. století) přídavného jména „wilde, wilt“ = divoký, nestálý; cizí cizí, divný. Do této skupiny se řadí také příjmení Vilda, Vilde, Vildman, Vildmon, Vildner a jejich obměny začínající na písmeno W.
(Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 80-86781-03-8.)
Publikace věnující se německým příjmením u Čechů rovněž uvádí příjmení Wild, které zařazuje do skupiny příjmení odvozených od povahových vlastností a sklonů. V tomto případě odvozuje původ příjmení Wild také ze středohornoněmeckého slova, které vyjadřuje význam divoký, nestálý, nevěrný, neukázněný, též „cizí“ a „divný“. Řadí sem též příjmení Wildt, Wilt, Vild, Vildt, Vilt, Wilde, Vilde, Vilda.
(Zdroj: Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně. ISBN 80-7044-212-3.)
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 39 výskytů příjmení Wiltsch v celé ČR. Odkaz na informace zde: https://www.kdejsme.cz/prijmeni/Wiltsch/hustota/.
Tématice původu příjmení se věnuje také pořad Českého rozhlasu, možná byste mohli zkusit kontaktovat jeho tvůrce, kteří tuto možnost ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR nabízejí. Odkaz na kontakt zde: https://dvojka.rozhlas.cz/[…]/o-poradu.
Kateřina Sudoměřická píše:
Neděle 27.03.2022 01:24
Dobrý den, zajímal by mě původ příjmení Sudoměřická, nikde to nejde dohledat. Od táty vím že nějaký šlechticky rod ale jestli je to pravda to nevím. Moc děkuji za pomoc.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 31.03.2022 13:26
Dobrý den,
původ příjmení obvykle ověřujeme v příručkách věnujících se vzniku a výskytu příjmení, českých i cizích (většinou německých). Pracujeme zejména s následujícími zdroji:
- MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 80-86781-03-8.
- Německá příjmení u Čechů. Univerzita J.E. Purkyně. ISBN 80-7044-212-3.
- MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
U příjmení „Sudoměřická“ jsme se ale bohužel nedopátrali k jeho původu a způsobu vzniku. Ani jedna z uvedených příruček neuvádí podobu tohoto příjmení.
Příručky vysvětlují, že příjmení nejčastěji vznikala odvozením z osobních jmen (jména apoštolů, světců), z místních jmen (podle místa původu nebo majetku člověka), z apelativ (z podstatných, přídavných jmen, sloves, částic apod.), přidáním českých přípon. Podle uvedených způsobů vzniku příjmení nám napadlo, že by mohlo jít o odvozeninu místního jména podle obce Sudoměřice (okres Hodonín). Toto vysvětlení původu uvádí i následující diplomová práce dostupná online (na s. 48): https://theses.cz/id/6msjft/DP_Motivace_pjmen_Janekov.PDF.
Případně by mohlo jít o odvozeninu osobního jména Sudomír, tak jak to v případě příjmení „Soudek“ a „Šudoma“ uvádí příručka od D. Moldánové. Tato vysvětlení jsou však jen naše úvahy ve snaze odpovědět na Váš dotaz a nejsou podloženy odborným zdrojem.
Můžeme Vám ještě doporučit zkusit se obrátit na pořad Českého rozhlasu, který se ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR věnuje tématice původu příjmení a nabízí tuto možnost. Odkaz na kontakt naleznete zde: https://dvojka.rozhlas.cz/[…]/o-poradu.
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 15 výskytů příjmení Sudoměřická v celé ČR. Odkaz na informace zde: https://www.kdejsme.cz/[…]/.
Služba PSK
Natalia Jančušková píše:
Čtvrtek 08.09.2022 21:24
Dobrý den, ráda bych se zeptala na význam,vzniku a původu příjmení Jančuška. Děkuji
PSK - admin píše:
Pátek 09.09.2022 14:01
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. V příručkách o původu příjmení jsme přesnou podobu příjmení Jančuška nenašli. Uvádíme však alespoň vysvětlení příjmení „Janč“ a jeho odvozenin se stejným základem slova, protože předpokládáme, že vysvětlení bude platit i pro příjmení, na které se ptáte.
Příjmení Janč vzniklo odvozením z osobního jména Jan a přidáním přípony -č (stejně tak např. Janča, Jančák, Jančálek, Jančík). Příjmení vzniklá z osobních jmen vycházely z křestních jmen, které se na území ČR hojně vyskytovala po staletí (např. jména apoštolů a světců). Osobní jméno Jan, lat. Johannes, hebr. Jochanán znamená „bůh je mocný“.
U této skupiny příjmení příručka nabízí také druhé vysvětlení – příjmení vzniklo z apelativa janičár, což znamená pěší turecký voják anebo na Moravě také druh bot. Sem příručka řadí příjmení jako Jančárek, Jančař, Jančařík, Jančata, Janči, Jančička, Jančura, Jančuš.
Podle dat Ministerstva vnitra ČR se k roku 2016 nacházelo 18 výskytů příjmení Jančuška v celé ČR. Odkaz na informace zde: https://www.kdejsme.cz/[…]/.
Můžeme Vám ještě doporučit zkusit se obrátit s dotazem na pořad Českého rozhlasu, který se ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český AV ČR věnuje tématice původu příjmení a nabízí tuto možnost. Odkaz na kontakt naleznete zde: https://dvojka.rozhlas.cz/[…]/o-poradu.
Jarmila píše:
Neděle 04.12.2022 00:15
Dobrý den, mohla bych se zeptat na příjmení Bujakowa později udávala Bujokova... A příjmení Antek ?! Děkuji velmi za odpověď
PSK - admin píše:
Pondělí 05.12.2022 14:56
Dobrý den,
Dle knihy Miloslavy Knappové Naše a cizí příjmení v současné češtině vzniklo příjmení Antek ze jména Antonín (původem z latiny). Příjmení Bujakowa či Bujokova je dle Vladimíra Matese odvozeno ze slovenského slova „bujak“ s významem „býk“ či slovesa „bújať (si)“ tedy hýřit, dovádět.
Zdroje:
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. s. 19. ISBN 80-238-8173-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:89d90720-a896-11e4-b69d-5ef3fc9ae867
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. s. 173. ISBN 80-86328-58-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:b02d93d0-84a7-11e5-be6a-001018b5eb5c
Vlková Agáta píše:
Čtvrtek 23.11.2023 17:16
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat jak vzniklo příjmení Vlk /Vlková a na přiblíženou historii tohoto příjmení.
Předem děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 27.11.2023 09:52
Dobrý den,
příjmení Vlk pochází ze slova obecného významu vlk. Pojmenování vlk může patřit mezi příjmení ze jmen savců (člověk s vlčími vlastnostmi ) nebo se jedná o příjmení podle domovního znamení nebo v dalších významech : nástroj k tlučení vlny, hák u studny, opruzenina, surové železo se struskou a další názvy nástrojů a zařízení.
Jiné tvary : Vlčák, Vlčan, Vlček, Vlkan, Vlkon, Vlkoš.
V České republice je celkem 3259 lidí s příjmením Vlk a je 298. nejčastější příjmení.
Zdroj:
Dobrava Moldanová. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2010. ISBN 97-80-86781-14-3
Miloslava Knappová. Naše a cití příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. ISBN 80-238-8173-6
Příjmení.cz - četnost příjmení, původ příjmení, významné osobnosti (prijmeni.cz)
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu