Historie Pařížského dortu
Text dotazu
Prosím o informace týkající se historie Pařížského dortu - kdo je autorem jeho receptury, v jaké zemi vznikla, od kdy se dělá - kdy a kým a kde byl připraven poprvé, jaký prodělal vývoj - zajímá mne vše o vzniku a historii Pařížského dortu až do současnosti. Děkuji
Odpověď
Vážená paní,
dívala jsem se na internet, ale opravdu jsou tam jenom recepty na Pařížský dort, ale žádná historie vzniku Pařížského dortu, čili Vám asi nezbude nic jiného, než si zalistovat v kuchařských, resp. cukrářských příručkách (nenašla jsem žádnou knihu, ani článek, který by pojednával přímo o Pařížském dortu). - Posílám Vám výběrový soupis cukrářských knih ze Souborného katalogu Národní knihovny v Praze (do kterého je zařazeno více knihoven z celé České republiky, naše knihovna má siglu BOA001):
___________________________________
Zaznamy vyhledane   v databazich NK CR
Datum: 28/02/2011
____________________________________
Hlavni zahlavi      Lesakova, Stanislava
Nazev               Sladke carovani, aneb, Cukrarska vyroba doma / Stanislava Lesakova
Vydani              Vyd. 1.
Nakl. udaje         Velke Bilovice : TeMi CZ, 2009
Popis (rozsah)      88 s., [16] s. barev. obr. pril. : il. ; 21 cm
Ve fondu            ABA001
Ve fondu            BOA001 -- sign. 2-1228.675
Ve fondu            BOG505
Ve fondu            HBG001
Ve fondu            KAG505
Ve fondu            KLG001 -- sign. J 268132
Ve fondu            KTG001
Ve fondu            OSA001 -- sign. G 320.171
Ve fondu            PAG001 -- sign. SK
Ve fondu            PRG001
Ve fondu            PVG001
Ve fondu            TAG001
Ve fondu            TPG001
Cislo nar.bibl.     cnb001860144
ISBN                978-80-87156-19-3 (broz.)
Edice               Co a jak ; 2
Varianta nazvu      Obalkovy a hrbetni nazev: Sladke carovani
Poznamka            Obsahuje rejstrik
Predmet. heslo      dorty
Predmet. heslo      moucniky
Predmet. heslo      dezerty
Forma a zanr        prirucky
Forma a zanr        kucharske recepty
MDT                 641.85
MDT                 (035)
MDT                 (083.12)
CNB                 cnb001860144
System. cislo       003662820
____________________________________
Hlavni zahlavi      Stejskalova, Jaroslava
Nazev               Receptury pro cukrarskou vyrobu : Listove, palene a slehackove vyrobky / Jaroslava Stejskalova, Frantisek Kadlec, Ivana Novakova
Vydani              1. vyd.
Nakl. udaje         Praha : Idea servis, 1995
Popis (rozsah)      78 s. : fotogr. pril.
Ve fondu            PNA001 -- sign. 392A21946
ISBN                80-901462-9-5
Dalsi puvodce       Kadlec, Frantisek
Dalsi puvodce       Novakova, Ivana
Klicova slova       jidla * cukrarstvi * listove vyrobky * slehackove vyrobky * palene vyrobky * zakusky * dorty * rezy
Predmet. heslo      Cukrarstvi - vyrobky listove, palene a slehackove - receptury
MDT                 664.6/.7
System. cislo       002199904
____________________________________
Hlavni zahlavi      Street, C.A.
Nazev               Flour confectionery manufacture / C.A. Street
Nakl. udaje         Glasgow : Blackie Academic, 1991
Popis (rozsah)      xx, 234 s. : il
Ve fondu            ABA009
ISBN                0-216-93145-2
Predmet. heslo      cukrarske vyrobky
Predmet. heslo      kucharske predpisy
Predmet. heslo      potravinarska technologie
Predmet. heslo      dorty
Predmet. heslo      jakost
Predmet. heslo      pecivo
Predmet. heslo      prisady
Predmet. heslo      suroviny
MDT                 641
System. cislo       004467208
____________________________________
Nazev               Technologija i technika mechanizirovannogo proizvodstva tortov i piroznych
Vydani              1. vyd.
Nakl. udaje         Moskva : Piscevaja promyslennost', 1975
Popis (rozsah)      252 s. : il.
Ve fondu            ABA009
Poznamka            Obsahuje bibliografii
Predmet. heslo      dorty
Predmet. heslo      cukrarske vyrobky
Predmet. heslo      pecivo
Predmet. heslo      technologie
Predmet. heslo      technika
MDT                 663.916
System. cislo       004614378
____________________________________
Hlavni zahlavi      Zittlau, Gerhard
Nazev               Kleines Konditoreibuch : Rezepte, Anleitungen und Hinweise fur die Feinbackerei und Konditorei / Gerhard Zittlau
Vydani              6., uberarb. und erweit. Aufl.
Nakl. udaje         Leipzig : Fachbuchverlag, 1958
Popis (rozsah)      100 s. : il.
Ve fondu            ABA009
Poznamka            Obsahuje rejstrik
Predmet. heslo      kucharske predpisy
Predmet. heslo      pecivo cukrarske
Predmet. heslo      cukrarske vyrobky
Predmet. heslo      dorty
Predmet. heslo      dezerty
MDT                 663.916
MDT                 641.85
System. cislo       004272614
____________________________________
Hlavni zahlavi      Heising, Hermann
Nazev               Das Konditorbuch / Hermann Heising, Erich Reinke
Nakl. udaje         Gutersloh : C. Bertelsmann, 1955
Popis (rozsah)      528 s. : il.
Ve fondu            ABA009
Dalsi puvodce       Reinke, Erich
Poznamka            Obsahuje bibliografii a rejstrik
Predmet. heslo      cukrovinky
Predmet. heslo      cukrarske vyrobky
Predmet. heslo      moucniky
Predmet. heslo      dorty
Predmet. heslo      kucharske predpisy
Predmet. heslo      cukrarska vyroba
MDT                 641
System. cislo       004187657
____________________________________
Hlavni zahlavi      Bennion, Edmund B.
Nazev               Cake Making / by Edmund B. Bennion and James Stewart
Nakl. udaje         London : Hill Limited, 1952
Popis (rozsah)      256 s. : il.
Ve fondu            ABA009
Dalsi puvodce       Stewart, James
Poznamka            Obsahuje rejstrik
Predmet. heslo      cukrovinky
Predmet. heslo      pecivo cukrarske
Predmet. heslo      dorty
Predmet. heslo      cukrarska vyroba
MDT                 664.143
System. cislo       004187488
____________________________________
Hlavni zahlavi      Weber, J. M. Erich
Nazev               Webers bildlicher Fachunterricht zu Hochstleistungen in moderner Konditorei : eine Hochschule fur den Konditor / herausgegeben von J.M. Erich Weber
Nakl. udaje         Radebeul-Dresden : J.M.E. Weber, 1936
Popis (rozsah)      522, [6] s. : il.
Ve fondu            PNA001 -- sign. 8C609
Poznamka            S predmluvou autora
Poznamka            S vice nez 1000 vyobrazenimi
Poznamka            Obsahuje rejstrik
Klicova slova       dorty * moucniky * cukrarske vyrobky * cukrarstvi * cukrovinky
MDT                 663.916
MDT                 641.85
MDT                 (075)
System. cislo       003062739
____________________________________
Nazev               Praktische Konditorei-Kunst "Pra-Ko-Ku" : das grosse Konditoren-Fachwerk der Welt / herausgegeben von M. Erich Weber
Nakl. udaje         Dresden : Internationaler Fachverlag J.M. Erich Weber, [1921]
Popis (rozsah)      cca 250 s. : il. + 1 slozeny l.
Ve fondu            CBA001
ISBN                (Vaz.)
Dalsi puvodce       Weber, Johannes Martin Erich
Predmet. heslo      cukrarstvi
Predmet. heslo      dorty
Predmet. heslo      zdobeni cukrarskych vyrobku
Forma a zanr        prehledy
Forma a zanr        obrazove publikace
Forma a zanr        vicejazycna vydani
MDT                 663.916.5
MDT                 641.85
MDT                 663.916
MDT                 (0.027)=030
MDT                 (084.11)
MDT                 (048.8)
System. cislo       004636602
____________________________________
Hlavni zahlavi      Krackhart, Carl
Nazev               Neues illustriertes Conditoreibuch : ein praktisches Lehr- und Handbuch fur Conditoren, Feinbacker, Lebkuchner, Patissiers, Koche, Hoteliers, Cafetiers, Chokolade- und Likorfabrikanten, sowie fur jede Hausfrau / von Carl Krackhart; vollstandig neubearbeitet von Max Bernhard
Nakl. udaje         Nordhausen : Killinger, 1908
Popis (rozsah)      xxii, 231 s., 88 Tafel, il.
Ve fondu            ABA009
Predmet. heslo      dorty
Predmet. heslo      cukrovinky
Predmet. heslo      cukrarske vyrobky
Predmet. heslo      marmelady
Predmet. heslo      kompoty
Predmet. heslo      likery
Predmet. heslo      kucharske predpisy
MDT                 664.68
System. cislo       004467835
____________________________________
Hlavni zahlavi      Blaha, Ludvik
Nazev               Cukrarska vyroba I : pro 1. rocnik ucebniho oboru Cukrar, Cukrarka / Ludvik Blaha, Frantisek Kadlec, Zdenek Plhon
Vydani              2., nezm. vyd.
Nakl. udaje         Praha : Informatorium, 1997, c1994
Popis (rozsah)      125 s. : il. ; 21 cm
Ve fondu            ABA001 -- prezencne
Ve fondu            OLA001 -- sign. 786.909
Cislo nar.bibl.     cnb000292367
ISBN                80-86073-20-3 (broz.)
Dalsi puvodce       Plhon, Zdenek
Dalsi puvodce       Kadlec, Frantisek, 1943-
Predmet. heslo      cukrarstvi
Forma a zanr        ucebnice strednich skol
MDT                 664.6/.7
CNB                 cnb000292367
System. cislo       000947831
____________________________________
Nazev               Cukrarske vyrobky : [Katalog]
Vydani              1. vyd.
Nakl. udaje         Praha : SNTL, 1984
Popis (rozsah)      442 s. : barev. fot. ; 28 cm
Ve fondu            ABA001 -- prezencne
Ve fondu            PNA001 -- sign. 32A1520
Cislo nar.bibl.     cnb000026472
ISBN                (Vaz.)
Dalsi korporace     Vyzkumny ustav mlynskeho a pekarenskeho prumyslu
Poznamka            Navazuje na publ. Cukrarske polotovary
Poznamka            Neprodejne
Poznamka            Vydavatel: Vyzkum. ustav mlynskeho a pekarenskeho prumyslu
MDT                 641/642
CNB                 cnb000026472
System. cislo       000863526
____________________________________
Hlavni zahlavi      Kratochvilova, Zdenka
Nazev               Pekarske a cukrarske vyrobky zmrzliny : Zboziznalecka prirucka / [Autori:] Zdenka Kratochvilova, Frantisek Zvolsky
Vydani              2. vyd.
Nakl. udaje         Praha : Merkur, 1975 (Ostrava : MTZ 21)
Popis (rozsah)      46, [1] s. ; 8
Ve fondu            ABA001 -- prezencne
Cislo nar.bibl.     cnb000466374
Dalsi puvodce       Zvolsky, Frantisek
Poznamka            Prehl. lit.
Poznamka            S tb. v textu
Poznamka            Obalka: Pavel Hrach
Poznamka            8000 vyt.
Predmet. heslo      Zboziznalstvi - prirucky
Predmet. heslo      Zmrzlina - prirucky
Predmet. heslo      Vyrobky pekarske - prirucky
Predmet. heslo      Vyrobky cukrarske - prirucky
MDT                 620.2:664.6(024)
CNB                 cnb000466374
System. cislo       000474126
____________________________________
Hlavni zahlavi      Hlavsa, Bohumil, 1891-1957
Nazev               Ceske cukrarstvi : odborna receptni ilustrovana kniha pro cukrare a vyrobce cukrovinek. [I. svazek] / Bohumil Hlavsa
Vydani              2. doplnene vydani
Nakl. udaje         Praha : B. Hlavsa, [1942] (Eduard Dobrovolny)
Popis (rozsah)      64-42-50 s. : [15] obr. pril. ; 8
Ve fondu            ABA001 -- prezencne
Ve fondu            CBA001
Cislo nar.bibl.     cnb000758174
ISBN                (Broz.)
Poznamka            Vychazelo jako priloha cas. "Cukrarske listy" v Praze
CNB                 cnb000758174
System. cislo       000634827
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
01.03.2011 11:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu