Historie osady Lipany, dnes Praha 10-Lipany
Text dotazu
Dobrý den, v příštím roce chystá Okrašlovací spolek lipanský oslavy 700 let od první (doložené) písemné zmínky o obci v zemských deskách. Momentálně pátráme, zda nenajdeme zmínku o území obce případně i z dřívější doby. Případně i jakékoliv jiné informace o této oblasti.
Děkuji
Odpověď
V naší archeologické bibliografii jsme nenašli žádný článek přímo o obci Lipany (Praha 10), všechny se týkají jiných Lipan (Praha 5 a okr. Kolín). V Digitálním archivu AMČR se nachází 40 záznamů katastru Lipany (Hlavní město Praha), pravděpodobně všechny se týkají Lipan (Praha 5) https://digiarchiv.aiscr.cz/results?entity=dokument&f_katastr=LIPANY:or&page=0
Státní archeologický seznam ČR eviduje Lipany - intravilán - Území s archeologickými nálezy http://isad.npu.cz/lipany-intravilan-8503 Vzhledem k historii obce a středověkému předchůdci dnešního kostela lze při výkopových pracích očekávat archeologické nálezy z období středověku a novověku. Novorománský kostel sv. Martina se hřbitovem je evidován v Ústředním seznamu kulturních památek https://www.pamatkovykatalog.cz/kostel-sv-martina-se-hrbitovem-13245907
V článku Valtr-Dryková 2011 je historie obce Lipany zmíněna na s. 84 (1380), s. 85 (1579, 1621) a s. 92 (předhusitská doba, 1547). VALTR, Ladislav a DRYKOVÁ, Iva. Nástin stavebního vývoje obcí Kolovraty a Tehovičky. Staletá Praha. 2011, roč. 27, č. 1, s. 82-100. ISSN 0231-6056. Dostupné z: https://doi.org/10.56112/sp.2011.1.06
Více informací o historii obce Lipany můžete nalézt v těchto knihách (nemáme ve fondu naší knihovny):
Holec, František a Kovařík, Petr, ed. Kronika královské Prahy a obcí sousedních. Díl IV., Připojené obce a zaniklé osady. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1996. 261 s., [8] s. barev. il. ISBN 80-7106-130-1. [Lipany (Praha 10), s. 98]
Škrdlová, Eva a Votavová, Libuše. Uhříněves a okolí: historie a současnost městské části Praha 22. Praha: Maroli, 2003. 178 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 80-86453-15-4. [Kolovraty (Lipany), s. 30-31]
Uhříněves a okolí: historie a současnost městské části Praha 22. Přeprac., rozš. a dopl. vyd. knihy z roku 2003. Uhříněves: Občanské sdružení Uhříněves, 2014. 200 s. ISBN 978-80-260-7483-0. [Lipany, s. 34]
Bartoš, Petr et al. Kolovraty 1205-2005: historie a současnost městské části Praha-Kolovraty: vydáno k 800. výročí prvního písemného dokladu o Kolovratech. Vyd. 1. Praha: Úřad městské části Praha-Kolovraty, 2005. 124 s. ISBN 80-239-6408-9.
Online zdroje o historii obce (autor PhDr. František Dudek, CSc.):
https://www.kolovraty.cz/lipany/d-1026/p1=1009
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lipany_(Praha)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Archeologický ústav AV ČR, Praha
Datum zadání dotazu
29.05.2024 14:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu