Historie nátěrových systémů
Text dotazu
Dobrý den, hledám literaturu zabývající se historickým vývojem nátěrových systémů, ve které by bylo popsáno, kdy a jak člověk začal používat barvy jako ochranu proti korozi.Dále mě zajímá popis ochrany proti korozi u středověkých lodí.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme Vám za zaslání Vašeho dotazu.
K Vašemu dotazu níže uvádím přehled dokumentů nalezených v katalogu Národní
technické knihovny a v Souborném katalogu ČR, jedná se o výběr (předmětové
heslo/klíčové slovo - nátěrové hmoty; nátěry; barvy; ochrana + koroze), vzhledem k šíři
tématu Vám doporučuji prohledat souborné katalogy či další zdroje (viz http://tech.jib.cz/informacni-zdroje/seznam-vysokych-skol) včetně Volného internetu. Případně si můžete na toto téma nechat vypracovat rešerši, jedná se ale o placenou službu. Rešerši vypracovávají
jak knihovny (např. viz rešeršní služby v NTK http://www.techlib.cz/cs/129-resersni-sluzby), akademické ústavy či komerční subjekty.
Zdroj: katalog Národní technické knihovny (http://aleph.techlib.cz/F?func=find-b-0&local_base=stk&RN=550858046)
Hodnocení účinnosti nátěrových systémů aplikovaných na zkorodované povrchy kovů : doktorská disertační práce / Aleš Dvořák ; školitel Marta Ščerbejová. --  2005. -- 132 l. : il. (část. barev.)
Koroze a ochrana materiálů / Václav Jeřábek. -- Praha : Nakladatelství techn. lit., 1967. -- 56
Malby a nátěry / Petr Borovec. -- 1. vyd.. -- Brno : ERA, 2007. -- 84 s. : il.
Barva, struktura, povrch / Kristina Ganzová, Sascha Kober. -- 1. vyd.. -- Praha : Grada, 2003. -- 128 s. : il.
Nátěrové hmoty. Díl 1 / Ladislav Lukavský, Stanislav Bouška, Václav Fiala. -- 3. upr. vyd.. -- Praha : Merkur, 1993. -- 250 s.
Nátěrové hmoty. Díl 2 / Ladislav Lukavský, Stanislav Bouška, Václav Fiala. -- 3. upr. vyd.. -- Praha : Merkur, 1993. -- 351 s.
Nátěry kovů / Hana Kubátová a kol.. -- 1. vyd.. -- Praha : Grada, 2000. -- 101 s. : il.
Zdroj: Souborný katalog České republiky (www.caslin.cz)
Historie výroby nátěrových hmot a tiskových barev / sestavil na podkladě písemných pramenů
a ústních informací Karel Ulrich. -- Kralupy n. Vlt. : [s.n.], 1995. -- 59 s., [102] l. příl. : il.
Úvod do ochrany kovů proti korozi pomocí nátěrů / Miloslav Svoboda. -- 2. rozšíř. vyd.. -- Pardubice : Vys. škola chem.-technolog., 1978. -- 93 s.
Koroze a ochrana materiálu. -- Roč. 1, č. 1 (1957)-roč. 53, č. 3 (2009). -- Praha : Státní výzkumný ústav ochrany materiálu, 1957-2009. --    sv. ; 30 cm
ISSN 0452-599X
Nátěry kovů / Hana Kubátová a kolektiv. -- 1. vyd.. -- Praha : Grada, 2000. -- 101 s. : il. ; 21 cm. -- (Profi & hobby ; sv. 68)
ISBN 80-247-9035-1 (brož.)
Technologie nátěrových hmot I : pigmenty a plniva pro nátěrové hmoty / Andréa [sic] Kalendová. -- Vyd. 1.. -- Pardubice : Univerzita Pardubice, 2003. -- 431 s., [9] s. obr. příl. : il. (některé barev.) ; 30 cm
ISBN 80-7194-576-5 (brož.)
Technologie nátěrových hmot II : povrchové úpravy a způsoby předúpravy materiálů / Andréa [sic] Kalendová. -- Vyd. 1.. -- Pardubice : Univerzita Pardubice, 2003. -- 381 s. : il. ; 29 cm
ISBN 80-7194-555-2 (brož.)
Antikorozní pigmenty a nátěrové hmoty : sborník příspěvků odborné konference, Pardubice 23.10.2002 / [editor Andrea Kalendová]. -- Vyd. 1.. -- Pardubice : Univerzita Pardubice, 2002. -- 214 s. : il. ; 21 cm
ISBN 80-7194-502-1 (brož.)
Technologie laků : Výroba fermeží, laků, smaltů, tmelů a hmot pomocných / Karel Hrabě. -- Praha : Vědecko-technické nakladatelství, 1950. -- 7, 454, [1] s. ; 4°. -- (Chemická technologie ; Sv. 5, Seš. 6)
Válečné lodě : Lodě veslové a plachetní do roku 1860. 1.sv. / Vladimír Hynek, Petr Klučina. -- 1. vyd.. -- Praha : Naše vojsko, 1985. -- 221 s., obr.příl., fot., mp.
Zdroj: Volný Internet
http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2009090001
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
23.12.2010 08:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu