Historie Mezinárodní klasifikace nemocí
Text dotazu
Dobrý den,
lze sehnat nejstarší předchůdkyni dnešní Mezinárodní klasifikace nemocí?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
První klasifikaci nemocí pod názvem Mezinárodní klasifikace nemocí a příčin smrti sestavil v roce 1893 francouzský lékař Jacques Bertillon (1851-1922) na konferenci Mezinárodního statistického institutu (International Statistical Institute) v Chicagu. Mnoho států tento statistický systém začalo používat a roku 1898 jej American Public Health Association (APHA) doporučila k oficiálnímu užívání matrikářům v Kanadě, Mexiku a Spojených státech. Zároveň APHA doporučila pravidelné revize každých 10 let.
Použité zdroje
https://is.muni.cz/[…]/MKN_historie.pdf
Mezinárodní klasifikace nemocí a příčin smrti: (Bertillon, revise 1929: vyhlášena výnosem ministerstva veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy ze dne 19. listopadu 1930, č. 36. 812). Praha: Státní úřad statistický, 1934. 12 s.
Podrobná mezinárodní klasifikace nemocí a příčin smrti: (Bertillon. revise 1938) ... Praha: Státní úřad statistický, 1945. 16 s.
Záhoř, Jindřich: O klasifikaci příčin úmrtí dle Bertillona. Časopis lékařů českých, 1901, 40(10), s. 240-244.
Obor
Lékařství
Okres
Příbram
Knihovna
Knihovna Jana Drdy Příbram
Datum zadání dotazu
05.11.2019 10:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu