Historie městské části Palmovka - Praha
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jak vznikl název Palmovka a její stručný historický vývoj. Děkuji Vejražková
Odpověď
Jménem Palmovka, v dnešní době označující ulici, hostinec, celou oblast v Libni, stanici metra aj., byla původně nazývána usedlost čp.59 v Libni, která však zanikla.
Podle záznamů ve viničních knihách koupil roku 1631 Adam Fridrich dvě vinice spojené v jednu od Alžběty Pangratiusové. Za nějaký čas ji prodal "urozenému a statečnému" vladykovi panu Matěji Vojtěchu Milerovi z Mildenburka, konšelu, kupci a erbovnímu měšťanu novoměstskému. Po jeho smrti v roce 1686 byla tato rozsáhlá vinice, zvaná tehdy Milerka, rozdělena mezi dědice. Díl s usedlostí zdědila dcera Voršila, provdaná Palmová. Daniel a Voršila Palmovi ji drželi téměř padesát let a po nich ještě jejich dědicové, takže se tomuto místu začalo oprávněně říkat Palmovka.
Další zajímavou zmínkou z historie usedlosti je toto: Roku 1832 koupil Palmovku - tj. vinici, stavení, stáje, kolnu, stodolu, vinici s ovocnými stromy, keři a zděnými altány - František Antonín Müller a zřídil tu továrnu na mýdlo a svíčky, v domě s kovárnou čp. II se vyráběly lihové nápoje a likéry. Do rodiny Müllerových synů jezdíval na časté návštěvy básník Vítězslav Hálek; traduje se, že v zahradě Palmovky napsal své poslední verše. Z těchto důvodů byla v roce 1895 nově vzniklá ulice vedle Palmovky, dnešní Heydukova, pojmenována podle Hálka.
V roce 1889 koupil vinici a usedlost podnikatel Vojtěch Švarc. Pozemky rozparceloval a získal tak síť stavebních pozemků, které rozprodal, a tak bylo posléze okolí zastavěno. Vlastní usedlost koupil stavitel Werthmüller a část pozemků věnoval obci na stavbu nové dívčí a chlapecké školy. Na konci 19. století začala vznikat okolní uliční zástavba, pod jejímže náporem stará usedlost zanikla.
Informace jsme získali z: LAŠTOVKOVÁ, Barbora; KOŤÁTKO, Jiří. Pražské usedlosti. Praha: Libri, 2001. ISBN 80-7277-057-8.
O historii pražské čvrti Libeň, která zahrnuje i Palmovku, se můžete dočíst v publikacích:
BRONCOVÁ, Dagmar. Kniha o Praze 8. Praha: MILPO, 1996. ISBN 80-901749-8-1.
TOMEŠ, Josef. Libeňskou minulostí. Praha: MAROLI, 2001. ISBN 80-85054-00-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.02.2008 11:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu