Historie klatovských ulic - Cibulkova a Smetanova
Text dotazu
Dobrý den,
mohla bych Vás požádat o informace o historii ulic Cibulkova a Smetanova v Klatovech? Tuším, že Smetanova bude po Bedřichu Smetanovi, Cibulkova nevím... Případně, kde bych získala více o těchto ulicích? Dobové fotografie, významné osobnosti tam žijící? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Ohledně ulice Smetanova se nám nepodařilo získat přesné informace o jejím názvu, nicméně se přikláníme k Vaší domněnce, že je pojmenována po skladateli Bedřichu Smetanovi.
Ulice Cibulkova leží v oblasti budov, které byly v Klatovech vystaveny v 50. letech poté, co původní, především industriální zóna byla za druhé světové války společně s nádražím zničena během leteckého bombardování. Jako velké množství ulic zbudovaných v bývalé ČSSR, nese název po historické osobnosti KSČ. V tomto případě to byl Artur Cibulka, jeden z prvních členů strany v Klatovech, který byl usmrcen agenty gestapa za druhé světové války. Dobové fotografie z této ulice se pojí především s výstavbou nádraží a architektem Josefem Dandou, který nádraží projektoval.
K pátrání po dokumentech, jako jsou dobové fotografie, informace o osobnostech, atd., doporučujeme navštívit Státní okresní archiv Klatovy (http://www.soaplzen.cz/soka-kt), případně Státní oblastní archiv v Plzni (http://www.soaplzen.cz/).
ZDROJE:
* SÝKOROVÁ, Lenka a ASCHENBRENNER, Vít. Klatovy. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2010. ISBN 978-80-7422-018-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:92c7c390-48a0-11e4-8113-005056827e52
* KŘÍŽ, Martin. Klatovsko. Praha: Litomyšl: Paseka, 2009. ISBN 978-80-7185-965-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:2f8aca80-fd30-11e4-88cd-005056827e52
* LAŠTOVKA, Vojtěch. KSČ na Klatovsku. 1. vyd. Plzeň: Krajské nakladatelství, 1963. 170, [4] s.
* https://www.dva.cz/2015-01-26/nuderova/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.11.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu