historie kamen
Text dotazu
Zdravím a přeji hezký den. Sháním nějaké informace o historii stáložárných kamen. O jejich výrobě, továrnách, ve kterých se vyráběly...
Zajímají mě především válcová kamna s litinovými prvky. Musgrawes, Phoebus, Fortuna, Radio, Merkur, R+A... Tzv. Americká kamna, Německá i Česká. Zkoušela jsem volat do muzea kamen v Ostré, ale sodpověděli mi, že informace tohoto druhu nesdělují. Napadla mě tedy možnost zeptat se knihovny a požádat o nasměrování k případné literatuře.
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
v seznamu níže Vám uvádíme knihy, které se věnují kamnům, snažili jsme se, aby tituly byly alespoň historické (tzn. z dobových dokumentů můžete dovodit informace, které Vás zajímají) nebo obsahovaly historické pojednání. Bohužel dle popisu knih nejde zjistit, zda tituly obsahují Vámi požadované firmy a druhy kamen. Podle uvedených firem jsme bohužel literaturu nenašli.Do seznamu jsme nedávali tituly, které se zabývají popisem současných kamen a krbů na chatách a v dalších obytných prostorech. Všechny tituly naleznete v Souborném katalogu ČR, který je dostupný na adrese http://aleph.nkp.cz/F.
PAZAUREK, Gustav Edmund. Württembergische Hafnerkeramik. Berlin: Keramische Rundschau, 1929. 58 s. (Keramik- und Glasstudien); Heft 4.
HAVAŠ, Peter a INSTITORIS, Vladimír. Krby a kachlová kamna. 1. české vyd. Praha: BEN - technická literatura, 1997. 184 s. ISBN 80-86056-07-4.
DINGLER, Johann Gottfried. Beschreibung und Abbildung mehrerer Dampf-Apparate zur Benützung der Wasserdämpfe, zum Kochen und Heizen in verschiedenen öffentlichen Anstalten, in der Haus- und Landwirthschaft, in Fabriken, Manufakturen, Gewerben etc. Augsburg: In Kommission bei Nikolaus Doll, 1818. xx, 140 s.
HAZLBAUER, Zdeněk. Historická kachlová kamna a bohaté nálezy jejich pozůstatků v Novém Strašecí, okres Rakovník. Praha: Společnost přátel starožitností, 1992. 97 s.
Kamna a krby. [S.l.: s.n., 19--?]. [32] s.
INSTITORIS, Vladimír. Krby a kamna. 1. vyd. Bratislava: Jaga, 2008. 143 s. ISBN 978-80-8076-070-0.
Pozn.: Obrazová publikace nabízí výběr zdroje tepla - kamen, krbu, sporáku, krbové vložky a podobně, který využívá přírodní obnovitelná paliva. Vysvětluje problematiku kamnářství a informuje o vývoji kamnářského řemesla.; http://www.obalkyknih.cz/file/toc/74186/pdf
KNÁPEK, Zdeněk. Rukověť starožitníka a sběratele: alpaka, hygiena, kamna. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2000. 340 s. Knížka pro každého. ISBN 80-85839-50-4.
Pozn.: Informace o různých sběratelských předmětech pro sběratele a profesionální obchodníky. První oddíl knihy se týká problematiky značení drahých kovů na našem území. Druhý oddíl je věnován umělecko-průmyslovým výrobkům z alpaky, obsahuje 800 vyobrazených předmětů s cenami. Třetí oddíl přináší informace o holičských a hygienických potřebách s vyobrazeními a sběratelskými cenami. Závěrečný oddíl pojednává o historii kachlů, kachlových a litinových kamen a jejich sběratelských cenách.
Západočeské továrny kaolinové a šamotové Vzorník "Hornobřízeckých" bílých kamen a krbů. Praha: vl.n., 1925. 159 s. : il.
STEGMANN, Hans. Die Bedeutung der Gasfeuerung und Gasöfen für das Brennen von Porzellan, Thonwaaren, Ziegelfabrikaten, Zement, Kalk sowie für das Schmelzen des Glases: mit einleitenden Abhandlungen über Wärme und Verbrennung, Brennstoffe und die Theorie der Gasfeuerung. Berlin: Springer, 1877. viii, 195 s.
Kamna: Rakovník, Rakovnická továrna na výrobu šamotového zboží, mosaikových dlaždic a kemen: Katalog. [Rakovník]: [s.n.], 1905. 1 sv. (nestránkováno).
Kamna na tuhá paliva: plynové spotřebiče: Technomat. Praha: Technomat, [1966?]. 1 sv.(nestránkováno).
KIPPENBERGER, Albrecht. Philipp Soldan zum Frankenberg: ein heissischer Bildhaver des 16ten Jahrhunderts Meister der Ofenplatten. Wetzlar: Scharfes Druckerein K:G., 1926. 142 s., xv, iii s. čb. obr. příl.
POCHE, Emanuel. Česká umělecká litina. Praha: Československé hutě, [1950]. 88 s. Zvl. příloha Hutnických listů, roč. IV. a V.
Herdplatten aus Eifeler Hütten: Motive, Technik und Arbeitsgeräte vom 15. bis zum Ende 18. Jahrhunderts: Katolog zur Ausstellung. [Blankenheim: Kreismuseum Blankenheim], 1981. 124 s.
HÄUSLER, Franz. Die Herstellung von Ofenkacheln und Töpferwaren. Leipzig: Fachbuchverlag, 1956. 81, [1] s.
Další záznamy můžete nalézt v již zmíněném Souborném katalogu, do vyhledávacího pole stačí zadat "kamna", případně vyhledávání zpřesňovat nap. litinová apod. Velmi mnoho záznamů se týká kachlových kamen, nejsme si však jistí, zda Vás zajímají i tyto tituly.
Váš dotaz jsme ještě přeposlali kolegům z Národní technické knihovny, kteří by ve svých fondech mohli mít další literaturu, přeci jenom jsou více technicky zaměření než NK ČR. Národní technická knihovna je také zapojena do služby Ptejte se knihovny (http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny/statni-technicka-knihovna/) , v brzké době by Vám tedy kolegové měli odpovědět.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.07.2014 09:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu