Historie informační vědy
Text dotazu
Dobrý den,
potřeboval bych poradit, nebo alespoň navést na nějaké zdroje, kde mohu dané informace získat. Jak se historicky vyvíjela vědecká a filosofická koncepce práce s informacemi. A kde bych mohl najít nějaké informace o příkladech nerealizovaných návrhů technologií, které ovlivnily současné pojetí zpracování informací.
Budu Vám velmi vděčný za jakýkoliv zdroj a informaci a předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
zřejmě se Vám jedná o státnicovou otázku z oboru Studia nových médií Filosofické fakulty UK.
Jako úplně první pomoc naleznete na stránkách výše uvedeného oboru, seznam doporučené literatury k tomuto okruhu státní zkoušky.
*http://novamedia.ff.cuni.cz/studium/statnicove-otazky/
Dále můžete nahlédnout do doporučené literatury ke starší podobě státních zkoušek.
Relevantní bude otázka 2, rovněž v okruhu Informační věda.
*http://novamedia.ff.cuni.cz/wordpress/wp-content/uploads/2016/05/statni_zaverecna_zkouska_v6-1.pdf
Níže uvádíme tituly, které by Vám s otázkou mohly pomoci:
*CEJPEK, Jiří. Informace, komunikace a myšlení: úvod do informační vědy. 2., přeprac. vyd. Praha: Karolinum, 2005. 233 s. ISBN 80-246-1037-X.
Část 6. Str. 153 - 183. Případně na konci knihy se nachází použitá literatura.
Dostupné také z: : https://ndk.cz/uuid/uuid:3dcc3a90-cac6-11e8-bbaa-005056827e52
*STODOLA, Jiří. Filosofie informace - metateoretická analýza pojmu informace a hlavních paradigmat informační vědy. Vydání první. Brno: Filozofická fakulta, Masarykova univerzita, 2015. 191 stran.
2. část - epistemologie. Str. 37 -45.
Kniha Jiřího Stodoly je dostupná pro registrované čtenáře Národní knihovny ČR, případné elektronickou podobu kniha má Masarykova univerzita v Brně.
*BAWDEN, David a ROBINSON, Lyn. Úvod do informační vědy. 1. vydání. Doubravník: Flow, 2017. 451 stran. ISBN 978-80-88123-10-1
*SEDLÁČKOVÁ, Beáta. Úvod do informační vědy. První vydání. V Opavě: Slezská univerzita, Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě, Ústav informatiky, 2015. 134 stran. ISBN 978-80-7510-145-7
Další literaturu můžete zkusit dohledat přes katalog Národní knihovny ČR.
https://www.nkp.cz/katalogy-a-db
Případně zkuste nahlédnout do hesel Nových médií na Wikisofii.
https://wikisofia.cz/wiki/Kategorie:Nov%C3%A1_m%C3%A9dia_a_digit%C3%A1ln%C3%AD_kultura
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.12.2020 21:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu