Historie - hodiny na katedrále sv. Bartoloměje v Plzni
Text dotazu
Zajímalo by mě, kdo sestrojil hodiny na katedrále sv. Bartoloměje v Plzni.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo zjistit, kdo sestrojil první hodiny na plzeňské katedrále.
Nejstarším přímým dokladem je  kresba Jana Willenberga  z roku 1602, kde jsou hodiny vyobrazeny na prostředním štítu jednoho z vikýřů střechy kostela. Tyto hodiny byly zrušeny v roce 1803, kdy byl v Praze vyrobený nový hodinový stroj se čtyřmi ciferníky, které již byly umístěny na všechny čtyři strany věže. Po úderu bleskem do věže kostela dne 6.2.1835 vznikl požár, při kterém byly zničeny i hodiny,  nové (vyrobené ve Šluknově) byly zasazeny do věže 25.8.1938. V roce 1884 byly  vyrobené plzeňskými zvonaři Juránkem a Pernerem  nové ciferníky, které pozlatila firma Ženíšek. K dalšímu restaurování  došlo v roce 1925 a v letech 1986/1987 (restaurátoři Z. Kočandrle, L. Čtverák, J. Mézlová-Čtveráková, M. Vrkoč). Poslední úprava věžních hodin proběhla v roce 2007, kdy byly nově pozlaceny hodinové ručičky (restaurátor M.Zvonař) a promazáno hodinové soukolí (hodinář J. Klinger).
Pokud máte zájem o podrobnější informace, doporučujeme Vám obrátit se na Archiv města Plzně http://info.plzen-city.cz/
Zdroje:
Dějiny Plzně v datech od prvních stop osídlení až po současnost / Jaroslav Douša ... [et al.]. -- 1. vyd. -- Praha : Lidové noviny, 2004. -- 787 s.
Měření času ve staré Plzni/ Jaroslav Douša. - In: Radniční listy. - Roč. 8, č.1 (1.2.2003), s. 2.
Operace "věžní hodiny" / Dana Skupová. - In: Kulturní rozvoj. - Č. 25 (17.12.1986)
Střely vojáků zranily věžní hodiny / David Růžička. - In: Plzeňský deník. - Roč.15 (7.12.2006), s. 11.
Ručičky získaly nový lesk. - In: Radniční Listy. - Roč. 12, č. 5 (13.12.2007), s. [1]
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
26.02.2008 11:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu