Historie hitparád
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, kde se dá nalézt historie hitparád v Československu a ČR od roku 1930 - současnost.
Existuje nějaký ucelený dokument, kde bych mohl informace dohledat.
Zajímá mě také aktuální žebříčky jednotlivých období.
Děkuji Vám za pomoc.
S pozdravem
David Vavroš
Odpověď
Vážený pane Vavroši,
na úvod Vám krátce odcitujeme heslo z Encyklopedie jazzu a moderní
populární hudby (sig. VT 75963/1), které je psáno z pozice textu 80.
let 20. století:
"hit parade, též hitparáda, rozhlasové (méně často TV) pořady
sestavované z bestsellerových nahrávek v oblasti moderní pop. hudby.
Jsou zvukovým protějškem v čsp. publikovaných nejprodávanějších gram.
desek (v. charts), někdy se s nimi kryjí , jindy slouží k sestavení
h.p. dopisy posluchačů. První h.p. vznikla 1935 v USA, v evropských
zemích se těší největší popularitě h.p. stanice Radio Luxembourg.
Obdobou zahraničních h.p., sledující ovšem přísněji výběr skladeb i z
kvalitativních hledisek, byl u nás oblíbený pořad 12 na houpačce (60.
léta - pozn. MKP). V současnosti je na obdobném principu je
sestavován rozhl. pořad stanice Hvězda Start. Zač. 70. let se
slovenská Malá televizní hitparáda zařadila k nejsledovanějším TV
seriálům zábavného rázu."
Vzhledem k Vámi vymezenému časovému úseku a s odkazem na výše zmíněný
text nemůžeme doporučit tištěný monografický zdroj, který by takovou
časovou osu  ve smyslu, ve kterém je termín hitparáda většinou
používán, pokrýval.
Navíc v různé míře kontrolovaný hudební trh v Československu mezi
lety 1948 - 1989 může být jen velmi komplikovaně považován jako odraz
"skutečného posluchačského zájmu a zpěvácké popularity".
Autoři zastoupení ve fondu Městské knihovny v Praze tedy spíše mapují
konkrétní pěvecké soutěže, kde mohou lépe zohlednit kontext dané
soutěže popularity. Je to například Klec na slavíky od Jana Krůty
(sig. VT 1216) a Bratislavská lýra od Ivana Szabó (VT 2355).
Je možné pracovat také s volnými zdroji na internetu, kde jsou k
dispozici různé hitparády zejména posledních let..
S dalším dotazem je možné se obrátit na Muzeum a archiv populární
hudby.
http://www.popmuseum.cz/about/about.php
Použité zdroje
Krůta, Jan. Klec na slavíky: o zpívání do zlata i do bláta: Zlatý
(Český) slavík 1962-2002. 1. vyd. Praha: Epocha, 2003. 360 s., [16]
s. barev. obr. příl. ISBN 80-86328-27-9.
Matzner, Antonín a kol. Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby.
Část věcná. 2., dopl. vyd. Praha: Supraphon, 1983. 415 s.
Szabó, Ivan. Bratislavská lýra. 1. vyd. Bratislava: Marenčin PT,
2010. 330 s. ISBN 978-80-8114-057-0.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
31.08.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu