Historie házené
Text dotazu
Dobrý den, Z dotazů veřejnosti se nám dostalo žádosti o informace ohledně historie házené. Podle dotyčného existoval prý jakýsi sport v České Republice, něco jako předchůdce házené. Bylo by možné nám ho stručně popsat a přidat některá důležitá historická data? Můžete nám eventuálně dát vědět, v jakých zdrojích se o tom píše více? A jsou-li, i nějaké zdroje v angličtině co se týká tohoto pre-sportu i házené?
Odpověď
Dobrý den, kolektivní hra házená vznikala na přelomu 19. a 20.století na několika místech v Evropě, konkrétně v Dánsku, Švédsku, Německu a v Čechách. V Čechách byly podmínky vzniku kolektivních her podpořeny příznivým nahlížením rakousko-uherské vlády na sportovní aktivitu mládeže (výnos o půldenních sportovních hrách mládeže) a vznikem Spolku pro pěstování her české mládeže v roce 1892.
Na vzniku české národní házené se podílelo několik učitelů tělocviku. V roce 1905 zveřejnil první pravidla hry nazvané "vrhaná s přenášením" učitel Václav Karas. Pravidla hry naleznete na internetové stránce Českého svazu házené:
http://www.chf.cz/chf/index.php?PAGE=cesky_svaz_hazene/07_historie/charakteristicke_prvky.htm&iq=2 .
V roce 1906 přišel jiný učitel, Josef Klenka, s házenkářskou hrou nazvanou "cílová (terčovaná)" (pravidla viz. výše). Spolupracovník učitele Josefa Klenky Antonín Krištof pravidla hry poopravil a vznikla hra nazvaná "házená". O rok později založil Antonín Krištof první sportovní kroužek Házená Praha, následně byla vydána pravidla hry a v roce 1909 vznikla Svazová komise kroužku házené. V roce 1918 vydal upravená pravidla Jaro Trantina a stal se na několik let vůdčí osobností české házené. Mezi lety 1923 a 1934 se česká házená hrála mezinárodně, později ji nahradila hra s pravidly handballu. Dnes se hraje pouze na území České republiky.
Více informací naleznete na internetové stránce Českého svazu házené:
http://www.chf.cz/chf/index.php?PAGE=cesky_svaz_hazene/07_historie/historie_hazene.htm&iq=2
a v knihách:
Encyklopedie tělesné kultury. 1.díl: A-O. 1. vyd. Praha : Olympia ; Bratislava : Šport, 1988
Malá encyklopédia telesnej výchovy a športu. 2. vyd. Bratislava : Obzor, 1982
VITOUŠ, Pavel. Malá encyklopedie sportu. 1. vyd. Praha : Mladá fronta, 1980
Z anglicky psaných knih by měly historii házené přibližovat níže zmíněné knihy. Je možné, že zde bude zmíněna i historie české házené.
The story of handball : the game, the players, the history / Author: McElligott, T. J. Publication: Dublin : Wolfhound Press, 1984
50 jahre IHF/100 jahr handball = 50 years IHF/100 years handball = 50 ans IHF/100 ans handball. Corp Author: International Handball Federation. Publication: [Basel, Switzerland : IHF, 1996
Ball sports /
Author: Sandelson, Robert.
Publication: New York : Crestwood House : Maxwell Macmillan, 1991
100 years of handball : handball, Donegal and the world /
Author: Holland, Pat.
Publication: Ballybofey, Co. Donegal : Voice Books, 2004
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.02.2008 16:07
Anonym píše:
Čtvrtek 07.05.2020 10:58
skvělý článek
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu