historie fonendoskopu
Text dotazu
Dobrý den,
jaké fonendoskopy se prosím používaly za první republiky? Měl tehdy vůbec doktor fonendoskop, jak jej známe z dneška?
Odpověď
Dobrý den,
ačkoli byl fonendoskop v období první republiky už známou lékařskou pomůckou, větší oblibě se těšil starší „tuhý“ stetoskop, který je na rozdíl od fonendoskopu z pevného materiálu a nemá tedy ohebnou hadičku. Za první republiky byl tento typ doporučován odborníky, jak ostatně dokazují následující slova profesora Ladislava Syllaby z roku 1925:
„Hlavním úkolem dobrého stethoskopu není, aby zvuky v těle vznikající zesiloval, nýbrž aby se jím zvuky šířily k aukultujícímu uchu co možná podstatně nezeslabeny a jakostně nezměněny. Tomuto úkolu vyhovuje zcela dobře obyčejný tuhý dutý stethoskop, kterým se zvuky šíří v té síle, jak je postřehuje ucho samo bez sluchátka… Nadto se vlastní, v těle vznikající zvuky auskultační ohebnými sluchátky často nemálo znetvořují, což mohu se Sahlim, R. Geiglem aj. plně potvrditi. Proto se nemohu pro stethoskopy ohebné a resonanční nikterak nadchnouti. A zejména nikoli pro fonendoskop.“ SYLLABA, Ladislav. Nauka o lékařském poklepu a poslechu. Praha: Bursík a Kohout, 1918-1925. 2 sv.
Používaly se tyto druhy:
a)       Sluchátka tuhá: První moderní Stetoskop vynalezl francouzský fyzik a lékař René Laënnec již v roce 1816. Šlo o dřevěný ve středu provrtaný válec. Všechny ostatní tuhé stetoskopy, které se v období první republiky používaly, byly jeho různými obměnami: Stetoskop Piorryův, Škodův, Traubův, Baasův, Bambergrův, Potainův, Gerhardtův, Frerichsův.
Právě Frerichsův stetoskop je v roce 1925 doporučovaný doktorem Sahlim: „Jeho oba konce jsou nálevkovitě rozšířeny, jeden v širší, druhý v užší nálevku. Lze u něho desku pro ucho kuželovitým čípkem nasaditi libovolně buď na jeden nebo na druhý konec.“ SYLLABA, Ladislav. Nauka o lékařském poklepu a poslechu. Praha: Bursík a Kohout, 1918-1925. 2 sv.
b)      Sluchátka ohebná: Nejznámější byl Voltoliniův stetoskop, Hutrův, Konigův,  a Cammanův
c)       Fonendoskopy: Fonendoskop Bianchiův a Bazzův, Bockův
Postupně fonendoskopy nabývaly na popularitě. Přestaly se vyrábět z kaučuku, který se po čase lámal. V jejich výrobě se postupně přešlo na pryž.
Obor
Lékařství
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.05.2017 16:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu