Historie domu - Vinohradská 99 Praha 2
Text dotazu
Dobrý den,
zajímá mi historie domu na adrese Vinohradská 99, Praha 2. Ráda bych požádala o informace týkající architekta domu, obyvatelů domu do XX století apod.
Děkuji mnohokrát.
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz zaslaný v rámci služby Ptejte se knihovny.
Dům na adrese Vinohradská 99 není zařazen mezi stavby v souhrnných publikacích o pražských domech a stavebních objektech, ani v dostupných databázích. V této věci bychom Vám tedy doporučovali kontaktovat některý z pražských archivů – nejlépe Archiv hlavního města Prahy nebo Státní oblastní archiv v Praze, v jejichž fondech by se mohla nacházet alespoň technická dokumentace k vybranému domu (nebo další materiály). Dům má ve vlastnictví Městská část Praha 2. Je žádoucí se na archiv obracet se zájmem o určitý fond (přehled fondů naleznete v online katalogu), ale když jej neznáte, pracovníci Vás nasměrují nebo poradí, ve kterém fondu by se mohly Vámi hledané údaje nacházet. Případně Vás odkáží na jiný archiv.
Ohledně obyvatelů konkrétních domů je možné vyhledávat v online archivní pomůcce: AHMP nabízí elektronické matriky domovských příslušníků dle městských částí, viz http://katalog.ahmp.cz/pragapublica/ (záložka „Matrika domovských příslušníků“) – ovšem v matrice nejsou uvedené adresy domů. Jestli naopak znáte jména obyvatel domu, k jejich dohledání či další identifikaci může pomoci opět databáze AHMP, tentokrát záložka „Soupis pražského obyvatelstva…“, anebo digitální databáze pobytových přihlášek Národního archivu (zahrnuje období 1850-1914): viz http://digi.nacr.cz/prihlasky2/.
Užitečné odkazy a publikace:
HRUBEŠ, Josef, Eva HRUBEŠOVÁ a Karel STOLAŘ. Pražské domy vyprávějí--. Roztoky u Prahy: Orion, 1997. sv. 1-8. ISBN 80-900287-8-0.
ANEČEK, Julius. Město Královské Vinohrady. (Tiskem B. Grundlicha a V. Svatoně), 1895, 134 s.
POLÁK, Milan, Jitka SLAVÍKOVÁ a Dagmar BRONCOVÁ. Město Královské Vinohrady. Praha: Milpo media, 2009, 159 s. ISBN 978-80-87040-16-4.
Královské Vinohrady: http://towns.hiu.cas.cz/vinohrady.php
NOVOTNÝ, Jindřich. Královské Vinohrady – vývoj rezidenční čtvrti. Praha, 2016. Bakalářská práce. Univerzita Karlova. Pedagogická fakulta. Dostupné online: https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/78656
Katalog AHMP: http://katalog.ahmp.cz/pragapublica/
https://www.historicka-praha.cz/ctvrt/vinohrady/
https://www.prahaneznama.cz/praha-2/vinohrady/na-pomezi-zizkova-a-vinohrad/
Kontakty na archivy:
Archiv hlavního města Prahy: http://www.ahmp.cz/index.html?mid=40
SOA v Praze: http://www.soapraha.cz/praha/informaceprobadatele/
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.04.2023 14:16
Jan Pešula píše:
Sobota 22.04.2023 18:56
Jména architekta ani obyvatel jsem nenašel, ale pár drobných informací k historii by Vás možná mohlo zajímat.
Budova má číslo popisné 1318 a nachází se na rohu Vinohradské (1318/99, před 1. sv. válkou Jungmannova, pak Fochova) a náměstí Jiřího z Poděbrad (1318/1, dříve Krále Jiřího). Tyto údaje je možné použít při hledání. Vyšlo mi např. toto:
1. Dům byl postaven někdy mezi rokem 1903 a 1905. Kronika královské Prahy a obcí sousedních z r. 1903 na str. 412 ( https://ndk.cz/[…]/uuid:3f45a690-39d4-11e9-8666-005056825209 ) uvádí:
"Jiřího krále nám. Vnhr, jest novější, jen z části dosud upravené prostranství při Jungmannově tř. na s. k Žižkovu; k vyrovnání jeho jest třeba veliké navážky. Sem z Tylova nám. přenesena část trhu. Na rohu Jungm. tř. jest č. 112 U kamenné hlavy; dále jsou již domy na straně vých. při ul. Milešovské, Lucemburské a Přemyslovské. Strana západní jest ještě zcela neurovnané rejdiště; к sev. má cvičiště známý klub velocipedistů Čechie."
Dům je umístěn na západní straně, proto v době psaní tohoto textu zjevně neexistoval. (Čp. 112 stojí úhlopříčně, na jihovýchodním rohu s Vinohradskou.)
První zmínku o hotovém domě jsem našel v inzerátu v Národních listech z 9. května 1905, roč. 45, č. 126, s. 7, https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:dfc28539-b534-4aed-b996-7dac12f829e7 :
"Byty o 3, 2 a 1 pok. s kuchyní, předsíní, spíží, koupelnou a vším příslušenstvím, velmi krásné, balkony, arkýře, sluneční strana, rozkošná vyhlídka, proti parku, nárožní dům, obě strany se nikdy nezastaví, jsou ihned neb od srpna levné k najmutí. Král. Vinohrady, Jungmannova tř. čp. 1813 [sic], 99 n., nároží náměstí krále Jiřího. 10056"
Změny majitelů:
"Karel Košťál, býv. majitel velkostatku Trnové u Zbraslavi, koupil od majitele zlatnického závodu a domů Karla Schusse dům čís. pop. 1318, nároží náměstí krále Jiřího a Jungmannovy třídy na Kr. Vinohradech za 234.000 K." (Zdroj: Technický obzor, 1908, roč. 16, č. 13, příloha str. 1, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/8967205 . Text se zobrazí, pokud kliknete na odkaz "Soubor ke stažení" a stažené si otevřete např. v https://djvu.js.org/ )
"V Král. Vinohradech byl prodán: dům č. 1318, nároží Jungmannovy tř. a náměstí krále Jiřího za kor. 680.000; ..." (Zdroj: Stavitelské listy, 15.11.1918, roč. 14, č. 22, s. 100b, https://ndk.cz/[…]/uuid:5c560316-22ec-4bbf-ae7f-f98d52d3c307 (odkaz jen pro přihlášené čtenáře vybraných knihoven))
Drobné zprávy:
"Zapsané firmy. U soudu obchodního v Praze. PhMg. Fr. Hruška, lékárník na Kr. Vinohradech č. 1318." (Národní listy, 16.08.1907, roč. 47, č. 225, s. 3, https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:b13fdd50-6d2d-11ea-b2ba-005056820560 )
"Nebezpečí ohně. Dnes před 2. hod. v noci počal se valit dým ze sklepních otvorů domu č. 1318 na náměstí krále Jiřího. Zjistilo se, že z komína vypadly jiskry do uhlí, které se vzňalo. Oheň byl záhy uhašen." (Národní listy, 09.03.1908, roč. 48, č. 68, s. 3, https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:eefbbec0-61ff-11e7-b92d-005056827e51 )
"V uzenářském závodě v čís. 1318 na K. Vinohradech vzňalo se sádlo na kamnech a plameny byla prodavačka Růžena Šmídková značně na rukou a v obličeji popálena." (Národní listy, 01.01.1914, roč. 54, č. 1, s. 4, https://ndk.cz/[…]/uuid:c5e3cab0-3134-11e7-b650-5ef3fc9ae867 )
"Osmiletý hošík skočil do Vltavy pro tonoucí sestřičku. Na podbřeží vltavském u přístaviště velkých parníků před nábřežím Palackého hrály si v sobotu odpoledne dvě děti se psem. Osmiletý Miloš Rohan z Fochovy třídy čp. 1318 na Král. Vinohradech a jeho sedmiletá sestřička Hana. Běhaly, smály se, pojednou však - Hanička spadla do řeky a počala tonouti. Hoch, spatřiv, co se stalo, nerozmýšlel se a chtěje sestřičku zachrániti, skočil za ní. Bylo to nerozumné, řeknete, snad strach a hrůza tu působily, ale - bylo v tom jistě mnoho lásky bratrské a kuráže. Však by ji byl málem hošík zaplatil vlastním životem, neboť počal také tonouti. Na štěstí zpozoroval tonoucí děti obchodník Jiří Grim z Prahy I. a skočiv za nimi oblečen do řeky, vytáhl je ještě včas na břeh. Byly odvedeny pak na strážnici a odevzdány rodičům. Na hroznou chvilku jistě do smrti nezapomenou!" (Národní listy, 19.07.1926, roč. 66, č. 29, s. 2, https://ndk.cz/[…]/uuid:ebffc7c0-7843-11e7-89ee-5ef3fc9ae867 )
"Po 1 hodině v noci vzňal se napáječ elektrického vedení, připevněný na domě čp. 1318 ve Fochově třídě na Vinohradech. K ohni povoláni hasiči, kteří oheň uhasili." (Národní listy, 02.11.1927, roč. 67, č. 302, s. 2, https://ndk.cz/[…]/uuid:def08b40-8b45-11e7-befd-005056827e51 )
Jak psala knihovna, další informace byste mohli najít v archivu. Z dostupných fondů mi připadá nadějné např. Všeobecné sčítání lidu v Archivu hl. m. Prahy ( http://katalog.ahmp.cz/prag[…]f84b359740a0e0afa50390ad116 ) s pro Vás relevantními informacemi za roky 1910 a 1921. Bohužel nejsou online, budete to muset řešit osobně ( http://www.ahmp.cz/index.html?mid=40 ). Třeba Vám doporučí i jiné zdroje.
A vzhledem k tomu, že je dům ve správě městské části Praha 2, možná by stálo za to se zeptat i tam. ( https://praha2.cz/odbor-majetku-a-investic/os-1232/p1=28123 , https://encyklopedie.praha2.cz/kontaktni-centrum ).
Hledal jsem také pomocí primitivní query ( https://w.wiki/6cd$ ), jestli tam nezemřela některá významná osobnost se záznamem ve Wikidatech, ale bohužel jsem nikoho nenašel. Je možné, že někdo takový byl, ale ve Wikidatech je bez přesného čísla domu či dokonce s místem úmrtí "Praha" či nevyplněným. Víc informací získáte v matrikách ( http://www.ahmp.cz/index.html?mid=75 ). Obyvatelé římskokatolického vyznání patřili od r. 1914 pod farnost Nejsvětějšího srdce Páně ( http://www.ahmp.cz/page/docs/mat_vo_spvin.pdf , zčásti zpracováno na https://cs.wikipedia.org/[…]/SPVIN ), do té doby ke sv. Ludmile ( http://www.ahmp.cz/page/docs/mat_vo_vin.pdf a https://cs.wikipedia.org/[…]/Okraj ). Vzhledem k tomu, že se tehdy rodilo a umíralo doma mnohem víc než dnes (a v případě úmrtí v jiné farnosti většinou zapisovali informaci i do matriky v místě bydliště), můžete získat dost informaci o životních datech lidí v daném čísle popisném. Je to ale bohužel zdlouhavé, znamená to projít mnoho stránek. Případné ateisty, protestanty, členy církve československé apod. budete muset hledat v jiných matrikách, pokrývajících mnohem větší území.
Hodně zdaru ve Vašem výzkumu.
PSK - admin píše:
Pondělí 24.04.2023 13:30
Děkujeme za doplnění zdrojů a informací.
Služba PSK
Veronika píše:
Pondělí 24.04.2023 13:57
Velice děkuji za odpověď!
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu