historie domu U Šturmů (Praha - Staré Město čp. 423)
Text dotazu
Dobrý den, dovoluji se na Váš obrátit s prosbou, v jaké literatuře by bylo možné dohledat informace o historii domu U Šturmů v Praze na Starém Městě čp. 423 (roh Skořepky a Uhelného trhu). Zajímala by mě nikoliv architektura, ale informace o obyvatelích tohoto domu v první polovině 19. století, kdy jej měl propachtován sládek Antonín Fingerhut, otec Vojty Náprstka. Moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
informace, které Vás asi především zajímají, v našich zdrojích bohužel nejsou uvedeny.
Doporučujeme proto obrátit se na  Archiv hl. m. Prahy http://www.ahmp.cz/ nebo Muzeum hl. m. Prahy https://www.muzeumprahy.cz/, příp. městskou část Praha 1 https://www.praha1.cz/, kde by mohly být uloženy nějaké kroniky z té doby nebo také do oddělení pragensií Městské knihovny v Praze https://www.mlp.cz/cz/?KNIHOVNA=0 .
Ve zdrojích, které máme k dispozici v naší knihovně, jsme našli několik zmínek, viz ukázky níže:
Zábava rovněž tak veselá, jenže mnohem srdečnější a nenucenější rozvinula se téže noci sylvestrovské v pověstném starém pivovaře u Šturmů na Uhelném trhu.- Starý tento pivovar, ve kterém nalézá se teď oblíbená a hojně navštěvovaná kavárna a čajovna, připomíná se již r. 1407...
Názvu „u Šturmů" dostalo se mu teprva v předešlém století a sice dle tehdejšího majitele Ferdinanda Šturma z Hiršfeldu...
Zdroj: STANKOVSKÝ, Josef Jiří. Vlastencové z Boudy: historický obraz z minulého věku. (Hynek Militký a Novák), 1877, s. 27. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:8e0fc5b2-68c5-4207-a01c-024f59522f3e
ANNA NÁPRSTKOVÁ, zakladatelka Průmyslového musea v Praze Mládí prožila Náprstková velmi krušně. Pocházejíc z rodičů schudlých...
Po čtyřletém vdovství provdala se N. za Ant. Fingerhuta, sládka u Šturmů.
Pravé jméno jeho bylo Náprstek, ale příjmení to důstojník při odvodu poněmčil...
Čerpáno z: Národní album: Sbírka podobizen a životopisů českých lidí prací a snahami vynikajících i zasloužilých. Praha: Jos. R. Vilímek, 1899, s. 30. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:b634fba0-cbba-11e6-b22f-5ef3fc9ae867
Vojta Náprstek
Narodil se coby Adalbert Fingerhut v domě s pivovarem a pivnicí U Šturmů čp. 423/2 na Uhelném trhu...
Čerpáno z: JAROLÍMKOVÁ, Stanislava. Co v průvodcích o Praze nebývá, aneb, Pokračování historie Prahy k snadnému zapamatování: slavné osobnosti, které žily v Praze. Praha: Motto, 2010, s. 207. ISBN 978-80-7246-502-6. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:50b62790-b28c-11e7-91d5-005056825209
Další zdroje:
ŠÁRECKÁ-RADOŇOVÁ, Maryša. Ozářené krby: Vlastenecké rodiny české. V Praze: Dělnické nakladatelství, 1945, [v tir.] 1946, s. 52. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:5191ae0f-cc57-49b9-a59b-7c0eb90ec1b6
HORA-HOŘEJŠ, Petr. Toulky českou minulostí, Jedenáctý díl: [Český svět na sklonku 19. století]. Praha: Via Facti, 2007, s. 101. ISBN 978-80-239-6717-3. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:a0a73aa2-72f3-44c5-b53d-643616923852
Předtím měl Jan Ticháček, rodák hronovský, dílnu ve Skořepce, či jak se říkalo, ve Skořápce. Tam jsem nejprve zamířil, když jsem na podzim roku 1871 přijel do Prahy.- Šel jsem tam hledat radu a podporu u krajana...
Tenkráte to byla úzká, špinavá ulička většinou starých, nevzhledných domů.
Nárožní dům do Uhelného trhu (číslo 420) U tří zlatých lvů s podsíní hostil roku 1787 Mozarta...
Proti tomuto domu na rohu Skořepky a Uhelného trhu stojí dnes nový dům U Šturmů. Za mých časů byl starý dům U Šturmů třetí od rohu, již na Uhelném trhu; ...
Tenkrát, když jsem toho uplakaného odpoledne do Skořepky vkročil, neznal jsem nic z její historie...
Čerpáno z: JIRÁSEK, Alois. Z mých pamětí: poslední kapitoly k nové kronice U nás. Praha: Mladá fronta, 1980, s. 241. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:df1547b0-fcff-11e2-9584-001018b5eb5c
— Stála výstava a tržnice řemeslných výrobků v Praze. Komu záleží na tom, aby seznal různé dokonalé práce z oboru různých řemesel, nechť zavítá do Stálé výstavy a tržnice řemeslných výrobků v Praze "U Šturmů" na Uhelném trhu...
Zdroj: Venkov: orgán České strany agrární. Praha: Tiskařské a vydavatelské družstvo rolnické, 13.12.1908, 3(293), s. 7. ISSN 1805-0905. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:0d0d3710-ca4a-11e7-9c14-005056827e51
Když byl Mozart v Praze, aby dirigoval premiéru Dona Juana, pozván byv přáteli, zašel si do známé pražské hospody u Šturmů v Templové ulici, kde k jeho poctě sešli se umělci a přátelé Mozartovi ku přátelské besedě...
Zdroj: Český deník. Plzeň: Závody pro průmysl tiskařský a papírnický, 8.12.1934, 23(338), s. 9. ISSN 1801-2639. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:44a6dc0e-18d9-4d75-94b8-b27742c9867e
Stať o Náprstkových:
Týdeník Květy =: Kwěty české [Založeny roku 1834] : časopis pro celou rodinu. Praha: Kwěty české, 2007(49), s. 56. ISSN 0862-898X. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:fb237470-bc05-11e3-87a3-001018b5eb5c
Národopisné aktuality. Strážnice: Krajské středisko lidového umění, 1976(4), s. 291. ISSN 0323-2441. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:4d78f910-3b59-11e5-b57a-005056825209
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.11.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu