Historie domu Sudoměřská 23 - Praha Žižkov
Text dotazu
Dobrý den,
zajímala by mě historie činžovního domu v Sudoměřské ulici č. 23 na Žižkově. Ve starších mapách je uváděna také jako Sudoměřická.
Mohu poprosit o pomoc s vyhledáním informace, kým a kdy byl postaven, příp. jakékoliv další informace? Nebo o radu, kde nejlépe hledat?
Díky Stolpersteine jsem zatím našel informace o jedné obyvatelce, která se stala obětí holocaustu.
Předem moc děkuji a přeji pěkný den.
Odpověď
Dobrý den,
Sudoměřská ulice, pojmenována podle vesnice Sudoměř v jižních Čechách, kde Jan Žižka roku 1420 s hrstkou několika set mužů a žen porazil 2000 obrněných jezdců, tzv. "železných pánů".
Čerpáno z: SRB, Adolf a Josef HOUBA. Město Žižkov. Žižkov: Adolf Srb, 1910, s. 29. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:1ad5d690-1c19-11e5-b642-005056827e51
SRB, Adolf a Josef HOUBA. Město Žižkov. Žižkov: Adolf Srb, 1910, s. 65. Dostupné také z: https://kramerius-dnnt.nkp.cz/uuid/uuid:1f560780-1c19-11e5-b642-005056827e51
Jméno Žižkov bylo pro část Vinohrad...schváleno vinohradským obecním výborem v roce 1869, a to na popud Karla Hartiga (1833-1905), původem zedník, později stavitel, starosta Žižkova a vyznavač husitské tradice... Jako člen obecního zastupitelstva (ještě vinohradského) podal návrh na pojmenování prvních ulic v roce 1872... Mezi nimi se jednalo i o ulici Sudoměřskou...
Čerpáno z: LAŠŤOVKA, Marek, Kateřina JÍŠOVÁ a Václav LEDVINKA. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1998. sv. 2, s. 478. ISBN 80-85983-23-0. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:d4d1d6c0-416d-11e4-8f33-5ef3fc9ae867
Podle adresáře, viz níže, v domě bydlel:
Vítek, Frant., XL, Sudoměřská 23
Zdroj: Adresář Protektorátu Čechy a Morava pro průmysl, živnosti, obchod a zemědělství: Adressbuch des Protektorates Böhmen und Mähren für Industrie, Gewerbe, Handel und Landwirtschaft, Svazek I, Band I: Seznam adres: Čechy = Adressenverzeichnis: Böhmen. Praha: R. Mosse, 1939, s. 844. Dostupné také z: https://kramerius-dnnt.nkp.cz/uuid/uuid:fda58890-ee3c-11e4-a794-5ef3fc9bb22f
V dobovém tisku jsme našli také inzerát:
Matinkám našich maličkých oznamujeme, že otevřela svůj dětský salon sl. Věra Boukalová v Praze XI. (Žižkov), Sudoměřská 23 1.p. - Zhotovuje vkusně a levně oblečky i pletené vlněné věci. Elektr. Dr. (stanice Flora) č. 2, 10, 11, 16 a 22. odvolejte se na "Rozvoj".
Zdroj: Rozvoj, Roč. 39, čís. 38, 23.9.1932, s. 3.
Mimochodem Stolpersteine uvádí sice jméno obyvatele ze Sudoměřské (Sudoměřické) ulice, ale z domu čp.6.
Doporučujeme obrátit se na Archiv hl. m. Prahy, https://www.firmy.cz/detail/12850702-magistrat-hl-m-prahy-odbor-archiv-hlavniho-mesta-prahy-praha-chodov.html, Muzeum hl. m. Prahy https://www.muzeumprahy.cz/ a Národní technické muzeum, https://www.ntm.cz/ , Archiv architektury a stavitelství, https://www.ntm.cz/pro-badatele/archiv-architektury-a-stavitelstvi#zakladni-informace.
Doporučujeme i beletristickou literaturu, příp. televizní filmový seriál: některé části pětidílného historického cyklu o Praze 80. let 19. století od Vladimíra Neffa (Sňatky z rozumu, Zlá krev...) totiž vykreslují i to, jak se budovaly nové čtvrti v Praze, zastavovaly a připojovaly parcely z okraje města k Praze, domníváme se, že se jednalo i o Žižkov.
A ještě pro zajímavost (ale není tam uvedena přímo ul. Sudoměřská):
ČECHMAN, J. F.. Rukověť pro majitele domu a nájemce: uzavírání smluv nájemních a jich vypovídání, jakož i poučení o daních domovních : nový stěhovací řád pro Prahu, platný od r. 1911. V Praze: I.L. Kober, 1911, s. 18. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:c6f6d860-3c01-11e8-b001-5ef3fc9bb22f
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.10.2023 12:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu