Historie Českožidovských listů
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda prosím nevíte o nějaké literatuře, která přibližuje vznik Českožidovských listů a osoby, které za nimi stály. Nebo i jakékoli jiné informace o tomto periodiku. Moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Českožidovské listy vydávala v letech 1894 až 1907 Národní jednota českožidovská. Vycházely jednou za čtrnáct dní a kromě českožidovské tematiky se věnovaly kultuře a politickým komentářům.
V úvodníku k prvnímu číslu se autoři věnují objasnění důvodů vzniku periodika i cílům, které si autoři kladou.
Digitalizovaná verze časopisu je k dispozici v digitální knihovně.
Použité zdroje
Českožidovské listy. Praha: Česko-židovské družstvo vydavatelské, 1894 - 1895, 1. ISSN 1801-0008. Dostupné také z: https://www.digitalniknihov[…]435d-11dd-b505-00145e5790ea
EIM, Gustav a LANG, Hynek. Národní jednota českožidovská ve světle veřejnosti: řeči Dra. Engla, Dra. Petáka, posl. Schwarze a Dra. Vitáka na schůzích Jednoty a dopisy hrab. Harracha a posl. Eima. V Praze: Národní jednota českožidovská, 1894. 15 s.
LIBERIUSOVÁ, Nina. Židovský náboženský život v českých zemích v období do roku 1867 do Mnichovské smlouvy. 2012. https://cuni.primo.exlibrisgroup.com/[…]/alma990015583570106986
IBLOVÁ, Kristýna. Českožidovské hnutí a reakce české společnosti v letech 1918 - 1938. 2021. https://cuni.primo.exlibrisgroup.com/[…]/alma9925466550806986
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
26.02.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu