historie českého filmu
Text dotazu
Dobrý den, potřeboval bych poradit dostupné publikace, knihy, časopisy, internetové adresy pojednávající o historii českého filmu od jeho počátků v 19. století až po současnost, včetně informací o němém filmu, o režiséřích, kameramanech, hercích, popřípadě i kde by se daly půjčit jejich filmy, hlavně ty do roku 1945 (i němé).
Odpověď
Dobrý den, k hledání literatury můžete využít báze NKC (knihy), ANL (články): http://sigma.nkp.cz/F.
Zadávejte klíčová slova: český film (do pole předmět, slova ze všech polí nebo slova z názvu). Je dobré si vyzkoušet, jaké výsledky dotazy dávají.
Ze základních publikací:
Český hraný film = Czech feature film / [filmografie, obsah, poznámky a rejstříky Eva Urbanová, Blažena Urgošíková ; filmové materiály a úvod Vladimír Opěla ; soudobá dokumentace Jitka Panznerová ; prameny a bibliografie Ivan Klimeš]. -- Praha : Národní filmový archiv, 1995- . -- sv. : il. (některé barev.), portréty, faksim. ; 31 cm
Filmová ročenka = Film yearbook. -- Praha : Národní filmový archiv, [1993]- . -- sv. ; 21 cm
(poslední svazek za r. 2004)
Literaturu k jednotlivým režisérům ap. můžete v uvedených bázích hledat podle příslušného jména.
Základní institucí v oblasti historie českého filmu je Národní filmový archiv (www.nfa.cz), na jeho stránkách najdete další informace, v katalogu knihovny další dokumenty. NFA také umožňuje výpůjčky starších filmů, shromažďuje materiály k dějinám filmu.
Zajímavou adresou může být Česko-Slovenská filmová databáze: www.csfd.cz.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.02.2008 17:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu