Historie budovy na adrese Kodanska 14
Text dotazu
Nepodařilo se mi zjistit historii budovy školky na adrese Kodanské 14. Byla tam původně škola nebo mateřská školka? Slyšela jsem, že budova byla postavena ve slohu funkcionalismu v době pandemie španělské chřipky a zohledňovala tehdejší zvláštnosti. Je to tak?
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Informace o historii budovy školy na této adrese jsme dohledávali zejména díky fulltextovému prohlížení digitální knihovny Kramerius. Dohledané zdroje ale nenabízí přesnou odpověď na Váš dotaz.
Současné publikace o architektuře uvádí, že budova na adrese Kodaňská 14 navržena architektem Vladimírem Frýdou byla postavena v letech 1930-1932 a sloužila jako mateřská škola. Dle profesního zaměření architekta (informace o něm ještě uvedeme níže) se dá potvrdit Vaše tvrzení, že jde o funkcionalistickou stavbu. Neumíme ale ověřit, jestli na architektonický návrh měla nějaký vliv pandemie španělské chřipky. Vzhledem k tomu, že ta probíhala v letech 1918-1920 bychom spíš řekli, že na architekturu 30- let vliv neměla, ale nemůžeme tuto hypotézu ani vyvrátit.
-ŠVÁCHA, Rostislav, Clara ISTLEROVÁ a Jan MALÝ. Od moderny k funkcionalismu: proměny pražské architektury první poloviny dvacátého století. Praha: Victoria Publishing, 1995, s. 513. ISBN 80-85605-84-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:a7902c00-4912-11e4-bf02-5ef3fc9ae867
-SVOBODA, Jan E., Jindřich NOLL a Ester HAVLOVÁ. Praha 1919-1940: kapitoly o meziválečné architektuře. Praha: Libri, 2000, s. 265. ISBN 80-7277-019-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:37f980f0-38b2-11e4-8e0d-005056827e51
V dohledaných záznamech adresářů z roku 1936 je pak škola označena jako státní reálné gymnasium, jako ředitel je uveden Josef Rybka.
-Politický kalendář občanský a adresář zemí koruny České na rok. V Praze: Nákladem vydavatelstva Politického kalendáře občanského a adresáře zemí koruny České, 1936, 42(1), s. 224. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:b3366670-3136-11e5-8851-005056827e51
-Adresář Republiky československé pro průmysl, živnosti, obchod a zemědělství =: Adressbuch der Čechoslovakischen Republik für Industrie, Gewerbe, Handel und Landwirtschaft. Praha: vlastním nákladem firmy Rudolf Mosse, 1936, 1936(Cestovní průvodce), s. 148. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:88d509a4-3571-46ba-9921-c7570a4dfe6f
Orientační kniha Velké Prahy vydaná v roce 1937 rovněž uvádí školu na Kodaňské 14 jako státní reálné gymnasium.
-ODVÁRKA, Jan a Bohumil KONAŘÍK. Orientační kniha Velké Prahy: pomůcka k usnadnění informační služby a orientace ve Velké Praze, vydána pro sbor uniformované stráže bezpečnosti v Praze, Díl IV: Tabulky popisných čísel všech katastrálních obcí Velké Prahy. Praha: J. Odvárka, 1937. sv. 4, s. 579. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ebec8de0-daf8-11e3-94ef-5ef3fc9ae867
Nalezli jsme však i starší záznamy o existenci školy na této adrese. V časopisu Letec z roku 1928 se nachází záznam o již míněném Josefu Rybkovi jako ředitelovi státní reálky na Kodaňské 14.
-Letec: měsíčník věnovaný zpopularisování letectví. V Praze: Masarykova letecká liga, 1928(5), s. 36. ISSN 1805-7365. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:fa19da30-3be4-11e7-82f0-005056822549
V seznamu státních reálek je škola uvedena i v následující publikaci:
HOCH, Alois Adalbert. Lidová praktická encyklopedie: sbírka praktických rad, pokynů a všeobecných znalostí pro všední život. V Praze: Pokrok, 1930, s. 445. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:a59e7d30-d436-11e8-b388-5ef3fc9ae867
Domníváme se tedy, že na této adrese mohla fungovat škola již dřív v jiné budově, než jaká slouží škole dnes. V ověřování těchto informací hraje roli také skutečnost, že Kodaňská ulice nese svůj název od roku 1926 a předtím tvořila část delší Hálkovy ulice. V adresáři Vršovic z roku 1910 je na adrese Hálkova 500 uvedena měšťanská škola, těžko ale ověřit, o jakou školu šlo a jak se pak časem měnilo číslování budov na ulicích.
-KLIKA, Ferdinand. Úplný všeobecný adresář města Vršovic na rok 1910-1911, Díl I-III. Ve Vršovicích: nákladem Louisi Reindlové, [1910], s. 112. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:cb71b320-da4e-11e7-8939-5ef3fc9ae867
-LAŠŤOVKA, Marek, Kateřina JÍŠOVÁ a Václav LEDVINKA. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1997. sv. 1, s. 349. ISBN 80-85983-23-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:318cee70-3e46-11e4-bc3a-005056827e51
Zde ještě připojujeme citaci hesla o architektu Vladimírovi Frýdovi z Biografického slovníku:
„FRÝDA, Vladimír, *4. 8. 1898 Královské Vinohrady (Praha),
130. 7. 1962 Praha, architekt
Studoval 1915-25 na pražské technice architekturu a pozemní stavitelství. Stal se technickým radou hlavního města Prahy se specializací na projektování a úpravy školních budov. Vypracoval řadu projektů moderních školních budov nejen pro Prahu. Po ukončení studia navázal spolupráci s architektem Václavem Kolátorem, specialistou na sportovní stavby, s nímž se úspěšně zúčastnil několika soutěží, např. na občanskou školu v Parníku (u České Třebové) (2. cena, 1925), měšťanskou školu v Náchodě (1. a 2. cena, 1927), dívčí školu v Rokycanech (1928), obecnou a měšťanskou školu v Benešově (2. cena, 1928) nebo obecnou měšťanskou školu v Lounech (2. a 3. cena, 1929). Společně s V. Kolátorem 1935 vyprojektovali veřejné koupaliště v Košicích (3. cena). Pro F. projekty i realizace byl charakteristický analytický přístup k návrhům, který bral ohled na sociální poslání staveb. Zařadil se k významným představitelům racionálního funkcionalismu. Mezi jeho nejvýznamnější realizace patřil komplex škol v Praze-Vysočanech. Pohřben byl v Praze Na Malvazinkách.“
-Historický ústav (Akademie věd ČR). Biografický slovník českých zemí. Praha: Libri, 2015. sv. 18, s. 468. ISBN 80-7277-214-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:13c7d0d6-edbb-4d62-af4b-b18873053228
Zde si o architektu můžete přečíst článek dostupný na volném internetu: https://www.slavnevily.cz/zpravy/z-oboru/cesky-funkcionalista-architekt-vladimir-fryda.
Můžeme Vám ještě doporučit zkusit se s Vašim dotazem obrátit také na Knihovnu Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, která svůj fond zaměřuje i na oblast architektury a třeba by Vám uměli poradit relevantní zdroje: https://www.umprum.cz/cs/web/student/knihovna.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.03.2023 16:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu