historie budovy
Text dotazu
potrebuji info o historiji budovy adresa:36238 Potůčky124-Podlesí,ted jeto hotel U červené lišky.Dekuji
Odpověď
Dobrý den,
Podlesí (Streitseifen) spadající pod obec Potůčky (dříve Breitenbach) bylo dříve hornickou osadou. Historie jednotlivých domů ovšem není v tištěných zdrojích uvedena.
Jedinou zmínku o Vámi uvedeném horském hotelu jsme našli na německé Wikipedii: http://de.wikipedia.org/wiki/Podles%C3%AD_(Pot%C5%AF%C4%8Dky)
Píše se zde, že dům č.p. 3 byl ve 30. letech přestavěn a nesl jméno "Edelweiß-Hof" (Edlweissův dvůr). po odsunu německého obyvatelstva v roce 1946 byl dům používán k rekreačním účelům.
Fotografie domu z 30. let: http://www.zanikleobce.cz/index.php?detail=33622
Více informací by Vám pravděpodobně mohli poskytnout pracovníci Muzea  v Karlových Varech: http://kvmuz.cz/,  Vlastivědného muzea v Božím Daru: http://www.bozi-dar.eu/cz/muzeum-bozi-dar, či Královské mincovny v Jáchymově: http://kvmuz.cz/muz/muzeum-kralovska-mincovna-jachymov .
Dalším zdrojem informací by pro Vás mohly být archivní materiály, tedy primární prameny. Informace k jednotlivým usedlostem byly vedeny v tzv. pozemkových knihách, později přešla evidence pod  katastrální úřady. Protože se jednalo o hornickou osadu, je možné, že bude existovat i horní (báňská) kniha.
Pro více informací se obraťte na Státní okresní archiv Karlovy Vary: http://www.soaplzen.cz/soka-kv
Výběr použité literatury:
*  ZEMAN, Lubomír. Průvodce po významných hornických památkách západního Krušnohoří. Karlovy Vary: Karlovarský kraj ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, 2010. 75 s. Cesty kulturního dědictví. Cesta montánních památek. ISBN 978-80-87104-72-9.
* NOVOTNÝ, Lukáš. Západní Krušnohoří. Vyd. 1. Praha: Paseka, 2009. 53 s., [84] s. obr. příl. Zmizelé Čechy. ISBN 978-80-7185-986-4.
* PRUDÍK, Jan a MICHÁLEK, Milan. Krušné hory západ. Praha: Tvorba, [1998?]. 3 sv. ISBN 80-85386-89-5.
* KOUKAL, Pavel a VINKLÁT, Pavel D. Album starých pohlednic - Krušné hory (západní část): Chomutovsko, Karlovarsko, Sokolovsko, Kraslicko = Album alter Ansichtskarten vom Erzgebirge (westlicher Teil): das Gebiet von Komotau, Karlsbad, Falkenau, Graslitz. Vyd. 1. Liberec: Graphis, 2009. 153, [4] s. Album starých pohlednic. ISBN 978-80-254-4696-6.
* BURACHOVIČ, Stanislav. Po stopách krušnohorského hornictví = Auf den Spuren des erzgebirgischen Bergbaus. [Karlovy Vary]: Regionální sdružení Dialog, 2010. 30 s. ISBN 978-80-260-1022-7.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.03.2014 15:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu