Historie a zánik vodního mlýna v Praze - Braníku
Text dotazu
Dobrý den,
dá se zjistit (krom studia archivů a databáze vodnimlyny.cz), něco více o vodním mlýně v Praze - Braníku (čp. 38)? Zajímá mě krom jeho dávnější historie zejména kdy a proč zanikl - byl demolován někdy před/během nebo po skončení druhé světové války, příčinu se mi ale nepodařilo nalézt - byl zničen za války? Nebo byl stržen kvůli tehdejším regulačním plánům? (Dnes je na jeho místě parčík podél Jižní spojky).
Odpověď
Dobrý den,
o tomto mlýnu mnoho informací v nám dostupných zdrojích bohužel není.
Níže aspoň pár stručných zmínek:
Trajanův mlýn na Kunratickém potoce, zbořen během druhé světové války, jedinou památkou po něm dnes je název ulice Za Mlýnem.
Čerpáno z: https://www.vodnimlyny.cz/mlyny/objekty/detail/5370-trajanuv-branicky-mlyn
Mlejnek v Braníku (Na Mlejnku) je zaniklý vodní mlýn v Praze 4, který stál při ústí Kunratického potoka do Vltavy. Jeho zbytky byly zbořeny při stavbě Barrandovského mostu.
Vodní mlýn pravděpodobně vznikl po roce 1625 s příchodem dominikánského řádu od svatého Jiljí do Braníka, který zde získal zdejší dvorec s tvrzí. V roce 1899 dvůr zakoupil spolek pražských sládků, který provozoval pivovar až do roku 1907 a v té době bylo pravděpodobně ukončeno mletí.
V roce 1914 již inzeroval jako restaurace „Lázně Mlejnek“ restauratéra Jana Seidla.
Po roce 1919 byla v Braníku zřízena říční plovárna Na Mlýnku a přestavěná mlýnice zde sloužila jako provozní budova. Roku 1978 byly lázně zrušeny, budovy zbořeny a na místě postaveno východní předmostí Barrandovského mostu.
Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mlejnek_(Bran%C3%ADk)
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11346681886-vytrzeno-z-metropole/215411033210025-lazne-na-mlynku/titulky
Branický mlýn
Ulice Za Mlýnem, původní č.p. 38, Praha 4 - Braník, Česko Branický mlýn je zaniklý vodní mlýn v Praze 4, který stál na Kunratickém potoce u křižovatky ulic Za Mlýnem a Nad Strouhou.
Historie
Vodní mlýn vznikl před rokem 1734, kdy je v něm uváděn mlynář Josef Vrabec. Roku 1910 se zde provozovala také pekárna.
Popis
Mlýnice a obytný dům byly zděné, jednopatrové a stály samostatně. V roce 1930 měl mlýn jedno kolo na svrchní vodu s průtokem 0,084 m³/s, spádem 4,1 metru a výkonem 2,97 hPa
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Branick%C3%BD_ml%C3%BDn
(Informace z Wikipedie ale neověřujeme).
Ulice Za mlýnem, starý místní název, který vyjadřuje polohu ulice za mlýnem na Kunratickém potoce, který zde stával ještě v první polovině 20. století. Název ulice od roku 1938.
Zdroj: Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha: Libri, 1998. s. 444. ISBN 978-80-87271-50-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ce865bb0-416d-11e4-8f33-5ef3fc9ae867
Vzhledem k tomu, že nechcete studovat v archivech, doporučujeme obrátit se s dotazem na Muzeum hl. m. Prahy https://www.muzeumprahy.cz/ nebo např. oddělení pragensií v Městské knihovně v Praze https://www.mlp.cz/cz/.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.09.2021 23:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu