Historie a význam tradice pouštění lodiček
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, kdy asi vznikla vánoční tradice pouštění lodiček ze skořápek. Také by mě zajímalo, zda se v průběhu času změnil význam této tradice nebo zda se například změnil výklad pohybu lodiček.
Děkuji za Váš čas.
Odpověď
Dobrý den,
tradiční nejoblíbenější štědrovečerní zábavou v našich zemích bylo pouštění lodiček ze skořápky vlašského ořechu s kouskem svíčky. Počátek obyčeje je třeba hledat v předkřesťanských dobách.
Mladé dívky podle směru, kterým se lodičky ubíraly, hádaly, zda je čeká šťastné manželství, samota, nebo problematický partner.
Výroba lodičky je snadná. Rozpůlíme vlašský ořech, vydlabeme jádro, do skořápky upevníme zbytek svíčky, kterou jsme měli v kostele při ranní mši 24. prosince (postačí svíčka z loňského vánočního stromku). Osud můžeme pokoušet na hladině rybníku nebo jen v umývadle. Při pouštění lodičky s planoucí svíčkou na vodu smíme položit jen jednu otázku.
Zdroj: ZINDELOVÁ, Michaela. Česká vánoční kniha: obyčeje, zvyky, koledy, výzdoba, recepty a mnoho dalšího. Praha: XYZ, 2010. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:fda26e90-5d14-11e8-983f-005056827e51
Další zdroje:
Štědrý den byl podle lidové víry pro předvídání budoucnosti nejvhodnějším dnem roku...
— V žádné sféře života neexistovalo tolik pověr, jako byly praktiky svobodných děvčat, jimiž chtěla poznat budoucího muže, zjistit dobu svatby či osud manželství.
Děvčaty pouštěla po vodě skořápky vlašských ořechů s malými svíčkami; jedna představovala děvče a druhá milého. Pokud se přibližovaly, bylo to dobré znamení.
Zdroj: VONDRUŠKA, Vlastimil. Církevní rok a lidové obyčeje aneb kalendárium světců a světic, mučedníků a mučednic, pojednávající o víře českého lidu k nim, jakož i o liturgii katolické. České Budějovice: Dona, 1991. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:c0a8f010-df55-11e6-b333-5ef3fc9ae867
Snad nejoblíbenější štědrovečerní zábavou bylo v našich zemích pouštění lodiček, zhotovených ze skořápky vlašského ořechu a oharku svíčky. Vánoční lodičky si našly místo i na stránkách Babičky Boženy Němcové.
Kořeny tolik rozšířené magie plovoucích lodiček je třeba hledat v předkřesťanských dobách. V některých zemích byly lodičky oblíbenou pomůckou milostné magie. Ještě v 17. století v Itálii s lodičkami "čarovaly" neprovdané dívky a mladé vdovy. Horkokrevné Italky někdy ani nečekaly na Vánoce a lodičky pouštěly po vodní hladině již o prvním "zimním dni" (svátek sv. Matouše, připadající na 21. září). Když nebyla po ruce ořechová skořápka, vystačily si s kousky papírku, na něž napsaly milovaná jména...
...
Podle lidové pověry by se lodičky neměly schovávat do příštích Vánoc. Pokud se spálí o posledním vánočním svátku, umocní se prý kladné působení věštby a oslabí její možné negativní účinky.
Zdroj: VAVŘINOVÁ, Valburga. Malá encyklopedie Vánoc. Praha: Libri, 2000. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:ad66d640-293a-11e8-8b05-005056825209
Naši předkové připisovali Štědrému dnu i večeru zvláštní moc. Z toho důvodu se udržovala řada zvyků a magických úkonů, které měly zajistit především bohatou úrodu, dobrou užitkovost domácích zvířat a také zdraví a štěstí rodiny. 24. prosinec si udržel své kouzlo dodnes. Ještě nyní si řada lidí  tento den nedokáže představit bez dodržování vánočních zvyků a pověr. V dnešní době se ale již výsledkům věštby štědrovečerních zvyků nepřikládá význam nebo jen hodně malý. Je to jen příjemné zastavení a zamyšlení se...
Volně čerpáno z: http://zeny.e15.cz/clanek/domov/vanocni-zvyky-a-povery-ktere-si-udrzely-sve-kouzlo-dodnes
Je velmi důležité, aby si svou lodičku každý zhotovil sám. Při věštbě můžeme položit jakoukoliv otázku týkající se lásky, rodiny, práce, úspěchů, majetku atd...
Smí se položit jen jedna jasně formulovaná otázka a to v okamžiku, kdy budete v lodičce zapalovat svíčku a spouštět ji na vodu.
zůstala u břehu - v příštím roce žádné změny, vše zůstane při starém se hned potopí - jakákoliv snaha zlepšit svou situaci bude marná se při plavbě dotýká jiné lodičky - láska a přátelství utvoří kruh s ostatními - bezproblémové soužití, vzájemná úcta, přátelství a tolerance se ocitne uprostřed ostatních - majitel lodičky potřebuje ochranu a pomoc, je zranitelný a citlivý se ocitne mimo kruh - majitel v nadcházejícím roce rodinu opustí se točí v kruhu - nerozhodnost, nevíte co od života chcete se zhasnutou svíčkou - neupřímnost, komplikovaný citový vztah sama dopluje k druhému břehu - získáte, po čem toužíte Čerpáno z: http://www.zbynekmlcoch.cz/informace/texty/pocty-prislovi-vyznam-definice/vanocni-pousteni-lodicek-postup-co-znamena-pohyb-lodicky
Další zdroj: VAVŘINOVÁ, Valburga. Průvodce svátečním časem. Praha: Albra, 2010.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.11.2018 16:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu