Historie a význam příjmení MRNUŠTÍK - MRNŮŠTÍK
Text dotazu
Dobrý den, jelikož pracuji už několik let na rodokmenu mých rodičů, tak by mě zajímala historie přijmení "MRNUŠTÍK, MRNŮŠTÍK" a kde se vůbec toto příjmení tady poprvé vyskytlo. Prostě všechny možné informace,význam atd. související s tímto jménem. Děkuji Vám mnohokráte a přeji pohodový zbytek dne.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Mrnuštík (Mrnůštík) není bohužel v nám dostupných dokumentech o českých příjmeních uvedeno. Nejbližší uvedené příjmení je příjmení Mrňa, Mrnka  - odvozených od slova mrňavý = malý.
Příjmení patří mezi méně rozšířená příjmení. V roce 2016 žilo v České republice pouze 109 mužů a 107 žen s příjmením Mrnuštík/Mrnuštíková a pouze 11 a 12 osob s příjmením Mrnůštík/Mrnůštíková.
Použité zdroje:
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php
Obrátit se můžete ještě na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Zlín
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.12.2022 08:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu