Původ příjmení Bufka
Text dotazu
Dobrý den. Jak dlouho existuje v ČR příjmení Bufka a co to znamená? Jaký je původ a jeho historie?
Odpověď
Dobrý den,
podle knihy Antonína Kotíka vzniklo příjmení Bufka jako zdrobnělina příjmení Buva.
V novější knize Dobravy Moldanové se pak nachází níže uvedené heslo:
Bůva
– mor. nář. sl. buvat = spát; východoslovenské slovo bova = veliká a tlustá žena; Buvala, Buvalič, Bufák, Bufka (zdrob.; -f- spodobou; někdy drob. ze stč. slova přejatého z latiny: bufa = žába; přenes. velká bota).
O historii tohoto jména Vám však nedokážeme více říct. Můžete se však zkusit obrátit na Oddělení onomastiky Ústavu pro jazyk český (https://ujc.avcr.cz/o-ustavu/oddeleni/oddeleni-onomastiky/index.html), kde by Vám snad mohli poradit více.
Použité zdroje
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. Praha: t. E. Beaufort, 1894, s. 121 a 191. Dostupné online: https://www.digitalniknihov[…]a134-4a6c-b921-d229f40ba57a [cit. 10. 7. 2023]
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 3., (druhé v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, 2010, s. 36. ISBN 978-80-86781-14-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
10.07.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu