Historie 15.srpna
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co se v předchozích několika stech letech stalo 15.srpna? Pokud možno co nejvíc do historie, kdybyste odpověděli, byla bych velmi ráda.
Odpověď
Ze zdrojů, které máme v Národní knihovně k dispozici a které jsme nalezli na internetu, se nám podařil sestavit následující chronologický přehled událostí, které se staly 15. srpna v různých letech:
1057 - Macbeth, skotský král, byl zabit Malcolmem Canmorem
1771 - narodil se zakladatel historického románu, skotský romantický básník a prozaik Sir Walter Scott
1859 - horkovzdušný balón byl poprvé použit k transportu pošty
1882 - František Saleský Bauer byl po jmenování a papežském potvrzení Lvem XIII. v Olomouci konsekrován na biskupa. Stal se tak prvním brněnským biskupem českého původu
1896 - George Carmack objevil zlato poblíž Rabbit Creek, čímž začala klondikská zlatá horečka
1903 - americký novinář Joseph Pulitzer daroval 2 miliony dolarů na založení nové žurnalistické školy
1911 - Procter & Gamble zavedli Crisco
1914 - po deseti letech výstavby byl otevřen Panamský průplav. Ten nabízí průjezd mezi Atlantickým a Tichým oceánem.
1931 - v rodné vsi K.H.Borovského - Borové - bylo ve spisovatelově rodném domě otevřeno Havlíčkovo muzeum
1935 - letec Wiley Post a herec Will Rogers zahynuli při leteckém neštěstí
1939 - v Hollywoodu měl premiéru film Čaroděj ze země Oz
1948 - prezident Li Syn-man vyhlásil jihokorejský stát. Tím byly Jižní a Severní Korea rozděleny
1965 - hudební skupina Beatles koncertovala na Shea Stadium v New York City.
Na vystoupení si zakoupilo vstupenky rekordních 56.000 diváků
1969 - v USA se ve Woodstocku sešlo na 400.000 mladých lidí na třídenním festivalu lásky a hudby. Mezi účinkujícími nechyběli např. Janis Joplinová nebo Jimi Hendrix
1995 - Tomiči Murajama, předseda japonské vlády, se veřejně omluvil za utrpení, jež Japonsko způsobilo za 2. světové války
1997 - k trestu smrti byl odsouzen Timothy McVeigh za výbuch v Oklahomě, kterým zabil 168 lidí
1998 - v nákupním středisku irského města Omagh vybuchla nálož. Nastražili ji členové organizace Pravá IRA - skupinka odpadlíků od Irské republikánské armády. Při incidentu zemřelo 29 lidí, dalších 220 bylo zraněno
2001 - astronomové oznámili objevení první sluneční soustavy mimo naši
2002 - Prahu postihla ničivá povodeň, rozvodněná Vltava a Labe způsobili ekologickou havárii v chemickém závodě Spolana Neratovice. Do ovzduší unikl jedovatý chlór.
Přikládáme seznam zdrojů, ze kterých jsme čerpali, v některých z nich můžete nalézt i narození nebo úmrtí slavných osobností, které připadají na 15. srpna.
Internetová encyklopedie Wikipedia http://cs.wikipedia.org/wiki/15._srpna
This day in history na serveru Infoplease
http://www.infoplease.com/dayinhistory?month=aug&day=15&submit=Go%21
Informace na serveru Českých novin
http://www.ceskenoviny.cz/magazin/kalendarium/index_view.php?id=204092
Kalendárium na stránkách online časopisu ABC - http://www.iabc.cz/pages/kalendarium.php#
TOP 365.cz kalendárium - http://www.top365.cz/quick.php?w=qtyden
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 13:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu