Historické události
Text dotazu
Dobrý den, snad jsem zadal správný obor pro mou otázku.
Potřebuji vytvořit takový sborník-brožuru zajímavých událostí jednotlivých let od roku 1940 až po současnost. Jedná se o pozitivní události lidstva(válečné události a negativní zprávy určitě ne), vynálezy a světové zajímavosti, objevy atd. Může to být vyrobení první mikrovlné trouby, vynalazení léku, výstup na měsíc, první pořítač, sportovní události atd.
Problém je v tom, že potřebuji sestavovat sborník po jednotlivých letech a ne podle událostí, které mě zrovna napadnou. Tak jako tak mi to jde velmi ztěžka. Na interentu nacházím velmi málo informací.
Můžete mi pomoci, kde se mohu získat zajímavé informace z jednotlicých let?
Děkuji mnohokrát za Vaši pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
obáváme se, že všechna kalendária se týkají let či osob starších než žádáte. Můžete svůj výzkum udělat opačným způsobem - v níže doporučené literatuře nalézt události či objevy, které Vás zaujmou, a z nich z doložených informací dopsat datum.
Literatura:
300 nejznámějších postav historie: [100 velkých vynálezců, 100 velkých vědců, 100 velkých vůdců]. 1. české vyd. Praha: Svojtka & Co., C2006. 141 s. ISBN 80-7352-296-9.
1000 vynálezů a objevů: [od pazourku k laseru]. 1. vyd. Praha: Svojtka & Co., 2009. 336 s. ISBN 978-80-256-0214-0.
ADAMOVÁ, Karolina a MATES, Pavel. Stručný přehled světových dějin v datech: 1945-1995. 1. vyd. Praha: Alba, 1996. 182 s.
ASENBAUM, Karl-Heinz a MEIDENBAUER, Jörg, ed. Encyklopedie vědění lidstva: převratné objevy & vynálezy. Překlad Ondřej Šanca. 4. vyd. [Čestlice]: Rebo, 2011. 400 s. ISBN 978-80-255-0547-2.
BIMAN, Stanislav, ed. et al. Kronika 20. století. Překlad Stanislav Biman. Praha: Fortuna Libri, C2007. 11 sv. Edice deníku Lidové noviny. ISBN 978-80-7321-339-8.
BUREŠOVÁ, Miroslava. Kalendárium: zajímavé osobnosti, události, objevy a vynálezy. 1. vyd. V Praze: Česká televize, 2011. 191 s. Edice České televize. ISBN 978-80-7404-063-4.
ČERMÁK, Josef a kol. Malá encyklopedie Universum: příruční encyklopedie pro 21. století. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 2008-2009. 6 sv. Universum. ISBN 978-80-242-2381-0.
Fakta a rekordy. České vyd. 1. Praha: Ottovo nakladatelství, 2004. 64 s. ISBN 80-7360-025-0.
FASSATI, Miloš a kol. Malá encyklopedie olympijských her. 1. vyd. Praha: Olympia, 1982, C1981. 615 s.
FLEGL, Václav et al. 20. století: fakta, fakta, fakta. 1. vyd. Praha: Albatros, 2001. 422 s. Oko. Klub mladých čtenářů. ISBN 80-00-01018-6.
FURTADO, Peter, ed. 1001 dnů, které otřásly světem. Vyd. 1. Praha: Fortuna Libri, C2009. 960 s. ISBN 978-80-7321-451-7.
IRELAND, Kenneth. Kdo první vynalezl, objevil, vyrobil?. Překlad Melvyn Clarke a Hana Jirkalová. 1. vyd. Praha: Práce, 1995. 112 s. ISBN 80-208-0311-4.
JAROLÍMKOVÁ, Stanislava. Zajímavosti ze světových dějin. Vydání první. Praha: Motto, 2015- . svazků. ISBN 978-80-267-0483-6.
KRÁL, Zdeněk. Co dalo Česko světu: kniha o přínosu naší země a lidí Evropě, světu a lidstvu, v čem jsme byli první anebo nejlepší, co jinde neudělali a co jinde nemají. 1. vyd. Velké Bílovice: TeMi CZ, 2007. 206 s. ISBN 978-80-87156-17-9.
KRAUS, Ivo. Dějiny evropských objevů a vynálezů: od Homéra k Einsteinovi. 1. vyd. Praha: Academia, 2001. 330 s., [16] s. obr. příl. ISBN 80-200-0905-1.
KRAUS, Ivo. Dějiny technických věd a vynálezů v českých zemích. Vyd. 1. Praha: Academia, 2004. 270 s., xvi s. barev. obr. příl. ISBN 80-200-1196-X.
Kronika nápadů, které změnily svět. 1. vyd. Praha: Fortuna Print, 2004. 256 s. ISBN 80-7321-130-0.
PACNER, Karel. Géniové XX. století. Vydání první. Praha: Motto, 2015- . svazků. ISBN 978-80-267-0484-3.
RICHARDSON, Matthew. Kniha světových prvenství: jedinečná sbírka největších objevů, nápadů, velkých činů a rekordů. 1. vyd. Praha: Albatros, 2006. 286 s. Albatros Plus; 91. ISBN 80-00-01869-1.
RIEDMATTEN, Éric de. Objevy 21. století. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 2007. 362 s. ISBN 978-80-204-1508-0.
TATÍČKOVÁ, Irena, ed. a MÜLLER, Ondřej, ed. Rok do kapsy. 1. vyd. Praha: Albatros, 2003. 630 s. Oko. Klub mladých čtenářů. ISBN 80-00-01201-4.
WILKINSON, Philip. 100 největších vynálezů. Překlad Milada Merhautová. V Praze: Columbus, 1998. 109 s. 100 největších. ISBN 80-85928-90-6.
ZUNA, Pavel. Slavné dny: 50 + 2 příběhy, které psaly historii. Vydání první. Zlín: Kniha Zlin, 2014. svazků. Stream. ISBN 978-80-7473-267-6.
ZWETTLER, Otto. Půlstoletí nejnovějších světových dějin. Brno: CERM, 1996. 142 s. ISBN 80-7204-013-8.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.04.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu