Historické knihovny v západních Čechách.
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, které z historických (zámeckých a klášterních) knihoven v západních Čechách jsou nejzajímavější svým architektonickým a uměleckým řešením? Popřípadě, kde se o jejich architektonickém a uměleckém řešení lze dočíst něco víc.
Děkuji za Vaši odpověď
Odpověď
Dobrý den, z řady zajímavých západočeských zámeckých či klášterních knihoven jmenujme např. kláštery Teplá a Kladruby, zámky Kozel, Manětín, Kynžvart, Horšovský Týn. Více informací je možno dohledat v níže uvedených zdrojích:
Hrubý, Josef. Historické knihovny západních Čech. V Plzni: Krajské středisko státní památkové péče a ochrany přírody, 1976. [38] s.
Libri catenati Egrenses : knihy a knihovna chebských františkánů v pozdním středověku a raném novověku / k vydání připravili a Úvodem napsali Kamil Boldan a Jindřich Marek. - 1. vyd. - Praha : Národní knihovna České republiky, 2013. - 358 s.
Mašek, Petr a Turková, Helga. Zámecké, hradní a palácové knihovny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku: k výstavě 50 let oddělení zámeckých knihoven Knihovny Národního muzea 1954-2004: Muzeum knihy Žďár nad Sázavou květen - říjen 2004. Praha: Národní muzeum, 2004. [66] s. ISBN 80-7036-161-1.
Mašek, Petr. Zámecké knihovny v zemích koruny české. In: Radimská, Jitka. K výzkumu zámeckých, měšťanských a církevních knihoven. České Budějovice: Jihočeská univerzita, 2000.
http://www.nm.cz/Knihovna-NM/Oddeleni-KNM/Oddeleni-zameckych-knihoven/
Použité zdroje
BOK, Václav. Historické knihovny západních Čech. Minulostí Západočeského kraje, 1978, 14, s. 177.
FIALA, Zdeněk, ed. a BĚLOHLÁVEK, Miloslav. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. [Díl] 4, Západní Čechy. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1985. 521 s., [32] s. barev. obr. příl., [4] s. barev. obr. příl.
HRUBÝ, Josef. Historické knihovny západních Čech. V Plzni: Krajské středisko státní památkové péče a ochrany přírody, 1976. [38] s.
VLČEK, Pavel, SOMMER, Petr a FOLTÝN, Dušan. Encyklopedie českých klášterů. 1. vyd. Praha: Libri, 1997. 782 s. ISBN 80-85983-17-6.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Knihovna města Plzně, p. o.
Datum zadání dotazu
24.08.2016 16:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu