Historické a méně obvyklé techniky fotografie
Text dotazu
Hledám informační zdroje k historickým technikám fotografie - daguerrotypie, ambrotypie, ferrotypie, stereotypie apod. Zejména se zajímám o jejich užití v současnosti, jestli jsou stále praktikovány, např. jako historická kuriozita, a popis postupů v současnosti použitelných. Z moderních, méně obvyklých technik je to např. elektrografie. Uvítám odkazy na dokumenty k tématu.
Tento dotaz jsem původně zaslal do umělecké knihovny, kde uvedli, že je spíše technického rázu a měl by být směřován do technické knihovny.
Odpověď
Dobrý den,
můžeme Vám doporučit knihu Historické fotografické techniky historika fotografie pana Pavla Scheuflera z roku 1993, kterou je možné shlédnout na stránkách: http://www.scheufler.cz/data/File/z_knihy_10.doc.
Bližší informace o autorovi naleznete na stránkách: http://www.scheufler.cz .
Pokud si budete chtít knihu vypůjčit, je ve fondech následujících knihoven. V případě, že Vám ani jedna z uvedených knihoven nevyhovuje, kontaktujte svou nejbližší knihovnu pro zprostředkování meziknihovní výpůjční služby.
Historické fotografické techniky / Pavel Scheufler. -- Vyd. 1.. -- Praha : IPOS ARTAMA ; Plzeň : Společnost IF Plzeň, 1993. -- 58 s. ; 21 cm
ABA001 [NK ČR Praha] -- prezenčně (pouze ke studiu ve studovně)
ABA007 [KNAV Praha] -- sign. I 25 SCHEUF
ABB036 [AV ČR - Historický ústav Praha] -- sign. C 79.986
KOE301 [Regionální muzeum Kolín]
OLA001 [Vědecká knihovna Olomouc] -- sign. 588.377
PNA001 [Studijní a vědecká knihovna Plzeň] -- sign. 391A31116
Wikipedie:
Výpis různých fotografických technik naleznete na stránce:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Fotografick%C3%A9_procesy
na stránkách této online encyklopedie jsou vysvětleny jednotlivé pojmy a v závěru je vždy uvedena literatura, ze které autro příspěvku na internetu čerpal, doporučujeme k prohlédnutí:
Daguerrotypie
http://cs.wikipedia.org/wiki/Daguerrotypie
Ambrotypie
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ambrotypie
Tištěné publikace
Fotografické techniky historické
Malerei, Fotografie, Film / Laszlo Moholy-Nagy ; mit einer Ammerkung des Herausgebers und einem Nachwort von Otto Stelzer. -- Mainz ; Berlin : Kupferberg, 1967 cop.. -- 147 s. : čb. obr.
ABE310 [Uměleckoprůmyslové muzeum Praha] -- sign. C9644
Elektrografie
Přehled způsobů kopírování dokumentů s některými podrobnými údaji o elektrografii / Naps. A. Aldrige a G. Mawdsley ; Přel. A. Rambousek. -- Praha : UVTEI, 1970. -- 13 s.
ABA003 [NK ČR - Knihovnický institut Praha] -- sign. Aba 16.071
Ferrotypie
Wiederherstellung alter photographischer Bilder und Reproduktion derselben im ursprünglichen und in neuzeitlichen Verfahren / von Erich Stenger.. -- Halle (Saale) : Verlag von Wilhelm Knapp, 1920. -- 68 s. : il. ; 22 cm
BOA001 [Moravská zemská knihovna Brno] -- sign. 2-1050.607
Daugerrotypie
The daguerreotype : nineteenth-century technology and modern science / M. Susan Barger and William B. White. -- Johns Hopkins pbk. ed.. -- Baltimore : Johns Hopkins University Press, 2000, c1991. -- xxii, 252 s. : il. ; 28 cm
ABA001 [NK ČR Praha] -- sign. E 061602
Pro další vyhledávání informací můžete využít internetový vyhledávač google na adrese www.google.cz a zadáním jednotlivých hesel můžete získat další informace k tématu, které vás zajímá.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
23.12.2008 12:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu