Historická romantizující poema
Text dotazu
Dobrý den,
již dlouho marně hledám poemu/veršovaný román, který jsem kdysi četla a bohužel jsem zapomněla titul i autora, pamatuji si jen přibližný děj. Dílo začíná bitvou, v níž je mužský hrdina/hlavní postava zraněn a zajat. Po zotavení je uvězněn a má být popraven, ve vězení se do něj ale zamiluje žalářníkova dcera. Žalářník se kvůli jejich lásce nakonec rozhodne vězně pustit, sám zůstane v jeho cele a nechává se popravit namísto něj. Hrdina s jeho dcerou pak prchá ze země a na znamení toho, že se jim útěk podařil, vypustí holubici, kterou žalářník těsně před svou popravou spatří.
Mám za to, že se děj odehrával na pozadí určité politické situace v českých zemích a měl vlastenecký podtext, také se domnívám, že se jedná o romantické dílo 19. stol., ale ani jedním si nejsem bohužel jistá.
Chápu, že dotaz je asi mimo Vaše možnosti, ale hledám již dlouho a chtěla jsem to zkusit i touto cestou, zda se náhodou nejedná třeba o známé dílo, které nějak uniklo mé pozornosti.
Předem děkuji za Váš čas.
Odpověď
Dobrý den,
podle rozboru, který jsme nalezli v časopise Ruch z roku 1882 (viz níže), se domníváme, že by se mohlo jednat o báseň Adolfa Heyduka s názvem „Za víru a volnost“, v knižním vydání uváděno jako „Za volnost a víru“.
O básnictví našem za posledních dob. Ruch: Měsíčník pro zábavu se zvláštním zřetelem k produkci mladších spisovatelův. 5.6.1882, 4(16). S. 255-256. ISSN 1804-6177. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:9bbf30d0-8912-41ab-be05-74c57011c9f4
Vydání básně z roku 1883 je digitalizované a volně dostupné v digitální knihovně NK ČR:
HEYDUK, Adolf a SCHIKANEDER, Jakub. Za volnost a víru. V Praze: Tiskem a nákladem F. Šimáčka, [1883]. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ddd4d3b0-43bd-11e4-a450-5ef3fc9bb22f
Báseň také vycházela na pokračování v číslech 2-9 časopisu Osvěta z roku 1881, odkaz na č. 2 - https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:7223bd20-ccb1-11e4-ae4e-5ef3fc9ae867 a dále na přehled dalších čísel - https://kramerius5.nkp.cz/periodical/uuid:7786b660-c963-11e4-8935-001018b5eb5c.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.12.2021 17:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu