Herní analytika
Text dotazu
Potřebuji podrobnější informace o oboru s názvem herní analytika. Například čím se obor zabývá, jak je starý atd.
Odpověď
Vážený pane Vrzale,
děkujeme za Váš dotaz, který níže zodpovídám.
Herní analytika (Game Analytics)
• Jedná se o obor zabývající se především poznatky o samotných hráčích a jejich chování při hraní her.
• Herní analytika sbírá o hráčích data, jež používá při vývoji jiných podobných her pro lepší přizpůsobení koncovým uživatelům – hráčům.
• Obor se začal masově rozvíjet spolu s hrami Free-to-play (ve webových prohlížečích) a s nástupem her na sociálních sítích (zejména Mafia Wars na Facebooku). Nelze proto přesně časově určit, kdy k vzniku oboru došlo. První odborný článek s touto tématikou vyšel v roce 2006 (viz seznam zdrojů).
• Mezi nejčastější sbíraná data patří poměr zásahů a střel mimo, používané zbraně (pro FPS (first-person shooting) nebo TPS (third-person shooting) hry typu Call of Duty, Grand Theft Auto apod.). U MMORPG (např. World of Warcraft) herní analytika pracuje s používanými předměty nebo vývojem postav. U sportovních her se analytici zabývají záznamy o zápasech, poměru výher a proher (např. u her jako FIFA, NHL)
• Nejznámějšími odborníky v oboru jsou Michael Pachter, Colin Sebastian nebo Billy Pidgeon.
• Existuje i stránka nabízející vlastní herní analytiku www.gameanalytics.com
Použité zdroje:
EL-NASR, Magy Seif. Game analytics: maximizing the value of player data. New York: Springer, 2013. ISBN 9781447147688.
Video-game analytics track players' behavior [online]. Manhasset: UBM LLC, 2006. 1 s. Název - Emergent Game Technologies; Copyright - Copyright CMP Media LLC Sep 8, 2006; Lidé - Mellon, Larry; Poslední aktualizace - 2014-05-20.
Analytici: ti, kteří věští herní budoucnost. Hrej.cz [online]. [cit. 2016-11-09]. Dostupné z: http://www.hrej.cz/clanky/analytici-ti-kteri-vesti-herni-budoucnost-2667/
Game Analytics [online]. [cit. 2016-11-09]. Dostupné z: http://www.gameanalytics.com/
V případě dalších dotazů se na nás neváhejte obrátit. Pokud jsme Vám pomohli, budeme rádi i za případnou zpětnou vazbu.
S pozdravem
Filip Strych
Oddělení služeb
Národní technická knihovna
Obor
Výpočetní technika
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
08.11.2016 10:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu