Heřman Tausik - personálie
Text dotazu
Prosím o informáciu, z akej rodiny pochádzal československý ľavicový politik Heřman Tausik (Hermann Taussig), jeho sociálny, nacionálny a náboženský pôvod. Tausik - narozen v Praze-Smíchově 1878, zemřel 1961, poslanec za KSČ 1920-1925.
Ďakujem
Odpověď
Dobrý den,
bohužel nemáme k dispozici žádné zdroje, které by zmiňovaly původ politika Tausika. Doporučujeme obrátit se na Národní archiv ČR http://www.nacr.cz/.
V archivu jsou uloženy i evidenční karty lidí, kteří byli členy KSČ.
Členská evidence je součástí fondu ÚV KSČ, který musela komunistická strana odevzdat na základě ústavního zákona z roku 1990. Jak podrobné údaje na kartách byly, ale nevíme. Připojujeme několik odkazů ke jménu Hermann Taussig, ale jsou to asi údaje, které již znáte.
Prošli jsme několik knih, které pojednávají např. o Podkarpatské Rusi, vzniku KSČ apod. Jsou to určité mezníky, které se k postavě Hermanna Taussiga váží, ale žádná podrobnější biografická data tam uvedena nebyla.
Tausik
(Taussig), Heřman, *19.3.1878 – †10.2.1961, český novinář a pracovník dělnického hnutí. V letech 1919–1921 byl jeden z hlavních organizátorů levice na Slovensku a Podkarpatské Rusi. V roce 1921 byl spoluzakladatelem KSČ, v letech 1921–1925 člen její kontrolní komise. V letech 1920–1925 působil jako poslanec Národní strany. Postupně přešel na pravicově oportunistické pozice a v době bubnikiády v roce 1925 ze strany vystoupil. Od konce 20. let působil jako administrativní ředitel nakladatelství Melantrich. V letech 1939–1945 byl vězněn v nacistických koncentračních táborech Buchenwald a Dachau.
http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&s_lang=2&id_desc=95976
Heřman Tausik
Politik
Heřman Tausik, též Herman Taussig byl československý politik a meziválečný poslanec Národního shromáždění za Československou sociálně demokratickou stranu dělnickou, později za Komunistickou stranu Československa. Wikipedie
Narození: 21. března 1879
Úmrtí: 10. února 1961
Tausik (Taussig) Heřman, 19. 3. 1878 až 10. 2. 1961, č. novinář a pracovník děl. hnutí. 1919-21 jeden z hl. organizátorů marx. levice na Slovensku a Podkarpatské Rusi; 1921 spoluzakl. KSC, 1921-25 člen její kontrolní komise; 1920-25 poslanec NS. Postupně přešel na pravicově oportunistické pozice a v době bubnikiády 1925 ze strany vystoupil. Od konce 20.let působil jako adm. ředitel nakl. Melantrich. 1939-45 vězněn v nacist. koncentračních táborech Buchenwald a Dachau.
http://encyklopedie.vseved.cz/Tausik+He%C5%99man
Osobnost: Heřman Tausik
Popis:   Narozen 19. 3. 1878 v Praze, zemřel 10. 2. 1961 tamtéž. Politik a spisovatel. Pod vlastním jménem publikoval politické spisy, pod pseudonymem psal beletrii.
Život:    1878-1961
Pseudonymy:   Heřman Taussig, Hermann Tausik, Tomáš Heřík
WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/He%C5%99man_Tausik
Zdroj:    Národní knihovna ČR
http://www.prijmeni.cz/osobnost/46720/herman_tausik
https://cs.wikipedia.org/wiki/He%C5%99man_Tausik
Z Krameria, Národní digitální knihovny na www.nkp.cz:
Hlavní název: Rudá Rovnost
Podnázev: týdeník komunistické oposice v ČSR Místo vydání: Brno
Nakladatel/Vydavatel: Ladislav Vacarda
Vydáno : 15.03.1928
S. 3
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:4e76d360-e576-11e5-8745-005056825209
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.01.2017 19:27
Jan Pešula (Wikipedista:Sapfan) píše:
Pátek 27.01.2017 22:10
Dobrý den,
Jestli je to ještě aktuální, tak mohu doplnit: Heřman Tausik, uváděný také jako Hermann Taussig nebo Hermann Tausig, se narodil 19. března 1878 na Smíchově čp. 26. Jeho otcem byl Moses Taussig, řezník na téže adrese, pravděpodobně narozený 1836 a zemřelý 03.12.1898. Matka Marie, rozená Hoffmannová, druhá manželka Mosese T., se narodila asi roku 1848 v Praze a zemřela 21.09.1903. Všichni se hlásili k židovské obci (tj. k judaismu). Heřman měl 8 sourozenců včetně nevlastních.
Zdrojem informací jsou dva dokumenty v Národním archivu:
- Matrika narozených židovské obce v Praze-Smíchově 1874-1923, kn 2654, s. 18, http://www.badatelna.eu/[…]/?zaznamId=3452&reproId=183412 . Otec je tam uveden jako "Moritz Taussig, Fleischer in Smichow No. 26, recte: Moses"
- Přihláška Mosese Taus(s)iga a jeho rodiny k pobytu v obvodu působnosti pražského policejního ředitelství: Policejní ředitelství I, konskripce, karton 641, obraz 800, http://digi.nacr.cz/prihlas[…]p;karton=641&folium=800 . Jsou tam jména všech členů rodiny (otec, obě manželky a všechny jejich děti) se základními daty.
Oba dokumenty jsou psané německy a čtení je poměrně obtížné. Pokud z nich chcete vyluštit víc, může vám pomoci převodní tabulka pro švabach dostupná zde: http://archiv.kvalitne.cz/jaknato/svabach.htm . Policejní přihláška, jak sám vidíte, je psaná mnohem méně pečlivě a v jiných případech jsem v ní občas nacházel chyby nejen ve jménech (např. Tausig vs Taussig - v té době byla příjmení často neustálená), ale i v datech a místech narození. Takže pokud Vám záleží na přesnosti, snažte se ty informace potvrdit v jiných zdrojích, hlavně matrikách. Židovské matriky za celou ČR jsou dostupné v Národním archivu pod odkazem http://www.badatelna.eu/fond/1073/ .
Ještě jsem našel záznam v matrice o úmrtí jeho otce (datum 03.12.1898 je správně) - Matrika zemřelých židovské obce Praha-Smíchov 1874-1930, s. 123, http://www.badatelna.eu/[…]/?zaznamId=3663&reproId=80338 , ale ani tady se o jeho původu (datum a místo narození) nic nedovídáme. Možná by něco bylo v matrice oddaných (když se podruhé ženil, tak už byl podle policejní přihlášky bytem na Smíchově), ale tam byste musel procházet řadu ročníků s nejistým výsledkem (mohl se také oženit jinde). Rodina Taussigovy matky má možná přihlášku tady: http://digi.nacr.cz/prihlas[…]p;karton=187&folium=837 , ale to by bylo nutné v případě potřeby ověřit z jiných zdrojů (Hoffmann bylo dost časté příjmení). Pro objasnění původu samotného H. T. snad stačí, co bylo uvedeno výše. Zda se jeho otec hlásil k Čechům nebo k Němcům, popř. jak velký měl majetek, to se z těchto zdrojů najít nedá a v dostupných novinách se o něm nepsalo.
Doufám, že jsem alespoň zčásti odpověděl na Váš dotaz. Přeji Vám hodně zdaru ve Vaší badatelské práci.
PSK - admin píše:
Sobota 28.01.2017 08:27
Děkujeme za doplnění odpovědi z archivních zdrojů. PSK
Jan Pešula (Wikipedista:Sapfan) píše:
Pátek 27.01.2017 22:37
Ještě možná na doplnění: Heřman Tausik má také autoritní záznam v Národní knihovně ČR ( http://aut.nkp.cz/jk01132113 ). Kód tohoto záznamu začíná na "jk", což znamená, že o této osobnosti (autorovi) můžeme najít stručné informace v Kartotéce Jaroslava Kunce. Příslušný lístek je dostupný pod URL: http://www.badatelna.eu/[…]/?zaznamId=764907&reproId=651561 . Z údajů vyplývá, že mu k 70. narozeninám vyšel článek v časopise Obrana lidu z 20. března 1948, str. 2. Pokud můžete, zkuste se do tohoto zdroje podívat - mohou tam být další informace (i když asi dobově zkreslené, protože se tehdy nehodilo zdůrazňovat např. náboženské aspekty nebo to, že jeho rodiče byli živnostníci). Časopis je dostupný online, ale jen v prostorách NK ČR ( http://kramerius4.nkp.cz/[…]/uuid:eaa91430-69b2-11e1-8c17-0013d398622b ), popřípadě v papírové podobě v několika českých knihovnách (viz http://aleph.nkp.cz/F/?func[…]00086484&local_base=SKC ).
Mějte se pěkně.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu