Herbář rostlin
Text dotazu
Hledám knihu nebo věrohodné www stránky, které přinášejí soupis stromů, keřů a trvalek a informace o nich ( do jaké dorůstají výšky a šířky, jaký mají tvar, jaké kultivary, jak vypadají na jaře, v létě, na podzim, jaké mají nároky na půdu, jestli jsou jedovaté...). Osazujeme zahradu a najít tyto informace je nadlidský výkon.
Odpověď
Dobrý den,
máte pravdu, najít slušné webové stránky, které podávají informace o maximu rostlin, není až tak snadné. Internetové herbáře často  nefungují, anebo musíte být botanik a postupovat po čeledích a rodech ... Informace o rostlinách najdete i v nabídkách některých zahradnictví, ale zase jedná pouze o rostliny, které mají skladem, není to tedy celkový přehled zahradních rostlin a stromů ČR. Případně existují severy, jež se věnují konkrétnímu zahradnickému tématu, např.: http://rostliny.naturfoto.cz/ , https://abecedazahrady.dama.cz/zahradni-rostliny , http://www.kvetena.cz/stromy/stromy.asp .
Proto bychom si Vám dovolili doporučit níže uvedenou literaturu, která by Vám měla usnadnit Vaše rozhodnutí a následnou práci. Informace, anebo fotografie, jak vypadá daná rostlina v různém ročním období, není obsahem ani jedné z publikací, ostatní informace jsou vesměs v obsahu. Pokud budete chtít si prohlédnout rostlinu v různém ročním období, zkuste se podívat na konkrétní rostlinu na webech nadšenců a na diskusních fórech.
Literatura:
BRICKELL, Christopher, ed. A-Z encyklopedie zahradních rostlin. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, 2008. 1128 s. ISBN 978-80-242-2069-7.
Velká encyklopedie zahrady od A do Z. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, 2002. 420 s. ISBN 80-242-0773-7.
WOLFF, Jürgen, ed. a THROLL-KELLER, Angelika, ed. Encyklopedie zahradních rostlin: moje krásná zahrada. 1. vyd. Praha: Fortuna Libri, C2008. 289 s. ISBN 978-80-7321-375-6.
HAGEN, Thomas a BORSTELL, Ursel. Jakou rostlinu kam zasadit: nejlepší druhy pro vaši zahradu. 1. vyd. Praha: Grada, 2009. 157 s. Spolehlivý zahradní rádce. ISBN 978-80-247-2726-4.
Zahrada: velký domácí rádce pro krásnou a užitečnou zahradu. Vyd. 1. Praha: Beta, 2006. 567 s. ISBN 80-7306-228-3. - nejsou fotografie, ale velice přehledné rady BÄRTELS, Andreas, BERGER, Frank von a BARLAGE, Andreas. Zahradní rostliny: přes 4500 stromů, keřů a květin. Překlad Hana Janáčková a Zdenka Podhajská. Vydání první. Praha: Euromedia, 2016. 639 stran. Esence. ISBN 978-80-7549-122-0.
TIMMERMANN, Annette. Zahradní rostliny: 500 nejkrásnějších druhů. Překlad Václav Větvička. 1. vyd. Čestlice: Rebo, 2005. 408 s. ISBN 80-7234-416-1.
BERRY, Susan a BRADLEY, Steve. Zahradní rostliny: obrazová encyklopedie. České vyd. 1. Praha: Svojtka & Co., 2003. 160 s. Ilustrovaná encyklopedie. ISBN 80-7237-506-7.
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.08.2017 20:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu