Henri Bergson
Text dotazu
Dobrý den!
Moc prosím o radu. Potřebovala bych poradit, jak pojímá Bergson čas z hlediska vnitřního prožívání.
Předem děkuji za odpověď!
Odpověď
Dobrý den,
Bergsonův filozofický přínos je často zmiňován právě v souvislosti s časem, ovšem abychom Vám mohly podat srozumitelnou a relevantní odpověď, je třeba nastudovat Bergsonovy úvahy a myšlenky, což bohužel není v časových možnostech služby Ptejte se knihovny. Filozofická díla je nutné přečíst a zamýšlet se nad nimi, což není náplní této služby. Rádi Vám však doporučíme knihy a další odkazy, kde se můžete o Bergsonově pojetí času více dozvědět a získat tak odpověď na Váš dotaz.
Doporučujeme Vám následující knihy a články:
* BERGSON, Henri. Čas a svoboda: o bezprostředních datech vědomí. Praha: Filosofia, 1994. 134 s. ISBN 80-7007-065-X.
* DELEUZE, Gilles. Bergsonismus. Vyd. 1. Praha: Garamond, 2006. 139 s. Francouzské myšlení; sv. 1. ISBN 80-86955-41-9.
Klíčová slova: francouzská filozofie -- 19.-20. stol. * filozofie -- metodologie * čas -- filozofické pojetí
* SOKOL, Jan et al. Čas a etika: texty k problému temporality. 1. vyd. Praha: Sofis, 1998. 133 s. ISBN 80-902439-1-6.
Klíčová slova: Bergson, Henri, 1859-1941 * čas * etika * etika (filozofie) * Heidegger, Martin, 1889-1976 * Kant, Immanuel, 1724-1804 * přednášky * sborníky * studie
* ČAPEK, Jakub. Henri Bergson na cestě ke skutečnému času. Filosofický časopis, 2002, 50(2), s. 229-248. ISSN 0015-1831.
* BERGSON, Henri. O povaze času. Filosofický časopis, 2002, 50(2), s. 261-278. ISSN 0015-1831.
Záznamy knih naleznete v Souborném katalogu ČR (SKC), kde jsou mimo jiné uvedeny také knihovny, které daný dokument vlastní ve svém fondu. Záznamy článků poté dohledáte v bázi ANL; dostupnost periodik s daným článkem zjistíte v Souborném katalogu seriálů (SKCP). Všechny katalogy jsou dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F.
Zajímavé by pro Vás také mohly být internetové odkazy, které Vám níže uvádíme. Ačkoli nelze vždy zaručit důvěryhodnost informací, které se v prostředí internetu objevují, u těchto se domníváme, že budou relevantní.
Diplomová práce "Problematika času a časovosti ve filozofii života" - https://is.muni.cz/th/213777/fsps_m/Diplomka.pdf, kapitola 3.3.1 "Bergsonovo pojetí času"
Diplomová práce "Čas a subjekt v pojetí raného Sartra a Henriho Bergsona" - https://theses.cz/id/l7joj2/
Článek v internetovém deníku Neviditelný pes - https://neviditelnypes.lidovky.cz/kultura/osobnost-genius-casu-bergson.A061019_182453_p_kultura_wag
Věříme, že Vám tyto knižní a časopisecké publikace spolu s odkazy pomohou.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2012 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu