Henri Bergson
Text dotazu
Dobrý den,
moc prosím o radu, co znamená Henri Bergsonův pojem "moment vnitřní reflexe"
a jaký je jeho význam pro lidskou svobodu.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
přestože jsme prošli několik publikací přímo do Henriho Bergsona a také různé odborné slovníky a publikace z oboru filozofie, pojem "moment vnitřní reflexe" (ani například okamžik vnitřní reflexe) jsme ve spojení s H.
Bergsonem nenalezli, a to ani prostřednictvím internetu.
Více by Vám mohli pomoci spíše v odborných knihovnách, především v Knihovně Filozofické fakulty UK (http://www.ff.cuni.cz/FF-23.html) nebo Knihovně společenských věd T.G. Masaryka v Jinonicích (http://knihovna.jinonice.cuni.cz/).
Pro úplnost uvádíme některé publikace, které jsme procházeli (viz elektronický katalog NK ČR - http://aleph.nkp.cz/cze/nkc):
* ČAPEK, Milíč. Henri Bergson. Praha: Nakladatelské družstvo Máje, 1939. 184 s. : 17 cm. (Světová knihovna ; ř. II) (Laureáti Nobelovy ceny ; sv. 27).
* DELEUZE, Gilles. Bergsonismus. Praha: Garamond, 2006. 139 s. ; 19 cm.
(Francouzské myšlení ; sv. 1). ISBN 80-86955-41-9.
* BERGSON, Henri. Duše a tělo. Olomouc: Votobia, 1995. 87 s. ; 15 cm. (Malá díla ; 21). ISBN 80-85885-68-9.
* BERGSON, Henri. Duchovní energie. Praha: Vyšehrad, 2002. 287 s. ; 14 cm.
(Krystal ; sv. 2). ISBN 80-7021-485-6.
* BERGSON, Henri. Čas a svoboda: o bezprostředních datech vědomí. Praha:
Filosofia, 1994. 134 s. ; 20 cm. ISBN 80-7007-065-X.
* RÁDL, Emanuel. Dějiny filosofie. II., Novověk. Praha: Votobia, 1999. 668 s. ; 21 cm. (Velká řada). ISBN 80-7220-064-X.
* THURNHER, Rainer; RÖD, Wolfgang; SCHMIDINGER, Heinrich. Filosofie 19. a 20. století. III, Filosofie života a filosofie existence. Praha: OIKOYMENH, 2009. 523 s. ; 22 cm. (Dějiny filosofie ; sv. 13). ISBN 978-80-7298-177-9.
* STÖRIG, Hans Joachim. Malé dějiny filosofie. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2007, c2000. 653 s. : il., faksim. ; 21 cm. (Studium ; sv.
2). ISBN 978-80-7195-206-0.
Existuje ještě kniha s názvem "Filosofie Henri Bergsona: základní aspekty a problémy" (uspořádal Jakub Čapek. Praha: OIKOYMENH, 2003. 189 s. ISBN 80-7298-071-8), jejíž jediný dostupný exemplář v Národní knihovně je bohužel půjčený mimo budovu NK ČR, tudíž jsme nemohli publikaci prohlédnout. Je možné, že bude obsahovat informace, které hledáte.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.09.2011 15:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu