Henochův akpokryf
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda nemáte ve svých sbírkách Henochův apokryf přeložený do českého jazyka. Děkuji za odpověď. Hezký den.
Odpověď
Dobrý den, Knihy Henochovy nebyly doposud v českém překladu samostatně vydané (vyhledávány v České národní bibliografii, Souborném katalogu ČR, viz. http://sigma.nkp.cz/F ).
Toto dílo patří mezi tzv. deuterokanonické knihy, řadí se též mezi pseudepigrafy, které ač nedosahují duchovní úrovně kanonických textů, jsou významným svědectvím života a myšlení dané doby (spisy vznikaly v době mezi Starým a Novým zákonem).
První kniha Henochova se zachovala pouze v etiopském překadu, Druhý Henoch (též zvaný slovanský) je přepracováním prvního Henocha; knihy nesou označení podle jazyka, ve kterém se dochovaly.
Překlad Henocha jsme našli pouze jako součást jiné knihy zabývající se mimobiblickými židovskými spisy a to:
Knihy tajemství a moudrosti : mimobiblické židovské spisy: pseudepigrafy. I. Uspořádal Zdeněk Soušek ; [z etiopštiny, aramejštiny, staroslověnštiny a řečtiny přeložil Zdeněk Poláček ... et al.]. Vyd. 2.. Praha : Vyšehrad, 1998. 381 s. ISBN 80-7021-257-8.
Pokud jste čtenářkou NK ČR, můžete si knihu objednat prostřednictvím online katalogu NKC na adrese http://sigma.nkp.cz/F .
Ve výše uvedených katalozích naleznete další publikace, které pojednávají o deuterokanonických spisech a mohla byste v nich najít další překlad čí alespoň výklad či další zajímavé informace. Z těchto publikací uvádíme
např.:
KAISER, Otto. Odkaz alexandrijských Židů : úvod do deuterokanonických knih Starého zákona. [z německého originálu ... uspořádaného autorem roku 2000 pro české vydání přeložil Jiří Hoblík]. Vyd. 1.. Praha : Vyšehrad, 2006. 165 s. ISBN 80-7021-592-5.
BIČ, Miloš. Výklady ke Starému zákonu. V., Knihy deuterokanonické (nekanonické, apokryfní). Vyd. v KN 1.. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 1996. 327 s. ISBN 80-7192-150-5
Starý zákon : překlad s výkladem : nový překlad Písma svatého. Sv. 14 (dodatek), Apokryfy : Knihy deuterokanonické nebo nekanonické. Z řeč. (s přihlédnutím k hebrejštině), z latiny a  staroslověnštiny přel. a pozn. opatřil Miloš Bič ... [aj.]. 1. vyd.. Praha : Ústřední církevní nakladatelství, 1985. 479 s.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.03.2008 11:15
Mikael píše:
Sobota 06.02.2016 23:08
Kniha Henochova v češtině najdete zde:
http://klimes.mysteria.cz/clanky/teologie/henoch.htm
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu