Helma na motocykl
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, od jakého roku je u nás povinnost nosit na motocykl helmu.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
podobný dotaz jsme před časem zodpovídali, viz archiv Ptejte se knihovny, odkaz níže https://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/ochranna-prilba
https://www.policie.cz/clanek/pouzivani-prilby-ridicem-mopedu.aspx
Jak přibývalo dopravních prostředků na silnicích, zpřísňovaly se dopravní předpisy. Týkalo se to nejen automobilů, ale i motocyklů. V roce 1964 byla zavedena povinnost nosit ochranné helmy.
Přiložený historický dokument přibližuje zavedení povinnosti nosit povinně ochranné přilby nebo helmy na motorkách. Tato povinnost vstoupila v platnost 1. června 1964 a vztahovala se na řidiče motocyklů s objemem válců od 200 ccm výš. Motorkáři, kteří jezdili na menších motorkách, mohli jezdit stále bez helmy. A to až do roku 1991. Povinnost používat helmu pro motorky s objemem válců nad 50 ccm vstoupila v platnost 1. června 1991, tedy až o 27 let poté.
http://bike-mania.cz/video-z-roku-1964-komentuje-povinnost-nosit-prilby-na-motorkach/
Nosit přilbu na motocyklu je povinnost, která je dána §6 zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb. Stojí v něm, že řidič motocyklu musí mít za jízdy nasazenou a řádně připevněnou ochrannou přilbu schváleného typu podle právního předpisu. Dále musí mít i evropskou homologaci. Mít za jízdy ochrannou helmu se pak nevztahuje jen na motocykly, ale i na mopedy a babety. Do povinnosti nespadají motokola.
Motorkář je dále povinen chránit si za jízdy zrak, a to např. brýlemi nebo štítem. Nesmí tím však dojít ke snížení bezpečnosti jízdy během sněžení nebo deště.
Ochrannou přilbu za jízdy nemusejí mít pouze pracovníci a členové Horské služby za předpokladu, že by jim ztížila nebo znemožnila komunikaci se zraněnou nebo ztracenou osobou.
https://autobible.euro.cz/jizda-bez-pasu-helmy-detske-sedacky-zaplatite-kolik-dostanete-bodu/
Pravidla pro přepravu osob na motorce
Pokud na motocyklu přepravujete ještě další osobu, musí mít také ochrannou přilbu schváleného typu podle právního předpisu. Spolujezdec se na motorce musí dotýkat nohama stupaček. Boční sezení je za jízdy zakázáno stejně jako kouření. Dále není možné na motorce přepravovat osobu mladší 12 let bez ohledu na výšku a hmotnost.
https://www.finance.cz/524073-povinna-vybava-motorka/#p3
Mohlo by Vás zajímat:
Zatímco ale vývoj motorek šel bleskově kupředu už od konce 19. století, ochranná přilba - dnes neodmyslitelný doplněk, se poprvé a hodně nesměle objevila až těsně před první světovou válkou.
Jak popisuje britský motocyklový magazín Motor Cycle z června 1922, myšlenka na ochranu jezdcovy hlavy v podobě pevné přilby se zrodila na jaře 1914 na okruhu v Brooklands u Londýna...
.
Více na: https://www.motorkari.cz/clanky/veterani/motocyklove-prilby-jak-to-vsechno-zacalo-32655.html
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.10.2019 21:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu