Hejtman Švehla
Text dotazu
Dobrý den, prosím o informace o hejtmanu Švehlovi, který měl být spolubojovníkem Jana Žižky z Trocnova. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
podle dostupných zdrojů byl Jan Švehla původně hejtmanem Jana Jiskry z Brandýsa (asi 1400-1469), českého vojevůdce a diplomata, který působil převážně na území dnešního Slovenska.  Jiskrovo vojsko tvořili zejména bývalí husité.
Jan Švehla je uváděn také jako voják zběhlý v cizině. Podle vyprávění uherského kronikáře Bonfia byl Švehla český rytíř, který působil ve službách uherského krále Matyáše Korvína. Na cestě s králem do Záhřebu však Švehla požádal o propuštění ze služby. Po odchodu od Korvína jel k Prešpurku a obsadil královský hrad Kostolany. Krátce na to dorazili do této oblasti i čeští bratři (příslušníci Jednoty bratrské, samostatné církve vzniklé v Čechách v 50. letech 15. století). Jejich počet měl dosahovat až sedmi tisíců. Jejich cílem bylo dobýt Trnavu, začali opevňovat kostolanský hrad, s pomocí Švehly prováděli výpady a nájezdy, vypalovali městečka a vesnice. O jejich počínání byl informován panovník, který bez průtahů shromáždil vojsko, přitáhl k Trnavě a oblehl kostolanský hrad. Švehla nařídil zasypat hradby hradu, aby se přes ně mohlo prchat, a se svou družinou hrad opustil. Mnoho bratrů však bylo na útěku pobito a dopaden byl také Švehla. Ten bloudil po lese sám a požádal o pomoc dřevorubce, ten jej ale zajal a vyhladovělého odevzdal na čachtickém hradě. Matyáš Korvín nechal svého bývalého služebníka popravit stejně jako mnoho dalších českých bratrů.
Použité zdroje
Lumír: belletristický týdenník. Mikovec, Ferdinand Břetislav, ed. a Hálek, Vítězslav, ed. Praha: Jeřábková, 1855, č. 29, s. 693, č. 32, s. 766, č. 33, s. 789.
PALACKÝ, František a SVEJKOVSKÁ, Olga, ed. Dějiny národu českého. Vyd. v Odeonu 1. Praha: Odeon, 1968. Živá díla minulosti; [díl] IV. Kn. 14-15. s. 269.
LAŠEK, František. Bratrský hejtman Jan Talafús z Ostrova v historii. V Litomyšli: Augusta, 1946. 55-[I] s. 25.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Jiskra_z_Brand%C3%BDsa
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
08.10.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu