Heinrich Böll a jeho české překlady dramat (Bilanz / Klopfzeichen)
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, zdali již byla do češtiny přeložena tyto dvě Böllova dramata (Bilanz, Klopfzeichen). Jedná se mně o oficiální, knižně vydané tituly.
Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
rozhlasové hry Bilance a Znamení klepáním do českého jazyka přeloženy byly. Nicméně nejednalo se o oficiální knižně vydané tituly, ale podklady sloužily k nastudování hry, kterou by měl mít v archivu Český rozhlas.
Macanova knihovna a jedna moravská knihovna disponují zvukovým záznamem hry Bilance, nicméně na obsah se vztahuje autorský zákon, takže nosič je zpřístupňován pouze nevidomý osobám. Druhý titul možná vlastní knihovny pro nevidomé.
BÖLL, Heinrich, Olga SCHEINPFLUGOVÁ a František SMOLÍK. Bilance. [Praha: Knihovna a tiskárna pro nevidomé K. E. Macana, 2014]. - zvukopvý záznam pouze pro nevidomé
http://www.rozhlas.cz/vltava/stream/_zprava/heinrich-boll-bilance--1666879
http://mluveny.panacek.com/rozhlasove-hry/145923-klopsignalen-znameni-klepanim-1973.html
Prošli jsme bez úspěchu Českou národní bibliografii. Níže přikládáme výstup z Indexu Translationum:
1/8         Böll, Heinrich: A anděl mlčel [Czech] / Veselý, Jiří / Praha: Akropolis [Czech Republic], 1993. 157 p. Der Engel schwieg [German]
2/8         Böll, Heinrich: Vlak dojel přesně [Czech] / Toman, Rudolf / Praha: Melantrich [Czechoslovakia (to 1992)], 1989. 119 p. Der Zug war pünktlich [German]
3/8         Böll, Heinrich: Ženy v krajině s řekou : Román v dialozích a samomluvách [Czech] / Siebenscheinová, Anna / Praha: Mladá fronta [Czech Republic], 1994. 215 p. Frauen vor Flusslandschaft [German]
4/8         Böll, Heinrich: A neřekl jediné slovo [Czech], Biliár o půl desáté [Czech] / Kafka, Vladimír; Siebenscheinová, Anna / Praha: Odeon [Czechoslovakia (to 1992)], 1988. 368 p. Und sagste kein einziges Wort [German], Billiard um halb zehn [German]
5/8         Böll, Heinrich: Ztracená čest Kateřiny Blumové, aneb; Jak vzniká násilí a kam může vést [Czech] / Slezák, Vratislav / Praha: Odeon [Czechoslovakia (to 1992)], 1987. 127 p. [German]
6/8         Böll, Heinrich: Klaunovy názory [Czech] / Kafka, Vladimír / Praha: Hynek [Czech Republic], 2000. 190 s. Vyd. 2. Ansichten eines Clowns [German]
7/8         Böll, Heinrich: Skupinový snímek s dámou [Czech] / Koseková, Božena / Praha: Mladá fronta [Czech Republic], 2000. 427 s. Vyd. 1. Gruppenbild mit Dame [German]
8/8         Böll, Heinrich: Ztracená čest Kateřiny Blumové [Czech] (ISBN: 978-80-7407-028-0) / Slezák, Vratislav / Praha: Garamond [Czech Republic], 2008. 333 s. Vyd. v dvojjazyčné verzi 1. Die Verlorene ehre der Katharina Blum [German]
Zdroj: http://www.unesco.org/xtrans/
Pokud máte o texty eminentní zájem, obraťte se přímo na Český rozhlas.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.03.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu