Haškovy texty v časopise Svět zvířat
Text dotazu
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem, zda, popř. kde je možné si přečíst Haškovy smyšlené texty o zvířatech (https://ncds.ff.cuni.cz/[…]/NCDS-Bohemisticka-mozaika-Salzmann_13.pdf) publikované v časopise Svět zvířat.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz, který jste nám poslal prostřednictvím služby Ptejte se knihovny.
Podrobně rozepsané články (příspěvky) v periodikách neobsahuje ani jedna z bibliografií Jaroslava Haška:
MĚDÍLEK, Boris. Bibliografie Jaroslava Haška: Soupis jeho díla a literatury o něm. Praha: Památník národního písemnictví, 1983.
V bibliografii PYTLÍK, Radko, LAISKE, Miroslav. Bibliografii Jaroslava Haška: soupis jeho díla a literatury o něm. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1960. je v rejstříku uvedeno:
Svět zvířat 13, 1909; 14, 1910; 16, 1912; 17, 1913;
Jedná se patrně o ty roky, ve kterých do tohoto periodika Hašek přispíval, tzn. 1909 - 1913. (Ověřeno i z jiných zdrojů.)
Doporučit můžeme také obrátit se na Literární archiv Památníku národního písemnictví https://pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/o-literarnim-archivu/, kde by měla být uložena část pozůstalosti J. Haška.
J. Hašek ke svým příspěvkům o zvířatech píše:
„Chtěje poskytnout! obecenstvu něco úplně nového, vymýšlel jsem si zvířata. Měli do té doby přírodopisci zdání o nějaké bleše inženýra Khúna, kterou jsem našel v jantaru a která byla úplně slepá, poněvadž žila na podzemním prehistorickém krtkovi, který byl také slepý, poněvadž jeho prababička se spářila, jak jsem psal, s podzemním macarátem jeskynním z Postojenské jeskyně, která v té době zasahovala až na nynější Baltický oceán?
Z této nepatrné události vyvinula se velká polemika mezi Časem a Čechem, poněvadž Čech v Rozmanitostech ve svém fejetonu, cituje článek o bleše mnou objevené, prohlásil: Co Bůh činí, dobře činí. Čas přirozeně rozbil celou mou blechu i s velebným Čechem a od té doby zdálo se, že mne opouští šťastná hvězda vynálezcova a objevitele nových stvoření. Abonenti Světa zvířat začali se znepokojovat.“
Čerpáno z: SOLDÁN, Ladislav. Jaroslav Hašek. Praha: Horizont, 1982, s. 58. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:8fb75720-9797-11e3-b9bb-5ef3fc9bb22f
V NK ČR je periodikum v tištěné podobě nepřístupné (poškozený fond),  přístupné pouze na mikrofilmu. Podle souborného katalogu mají Svět zvířat ale i jiné knihovny, viz níže:
Svět zvířat : illustrovaný měsíčník pro zvelebení chovu a trhu užitkového zvířectva : ústřední list československých majitelů a milovníků zvířat, přátel honitby, rybolovu a včelařství : ústřední orgán zemského "Spolku pro chov drůbeže a ochranu ptactva" i všech příbuzných spolků odbor, v zemích koruny České. V Jičíně : L. Sehnal, [1897-1922]
Ve fondu:
ABA001 [NK ČR Praha] -- sign. 54 A 352, 63 A 46
Roky: 1897-1922
Svazky: 1-26
ABA009 [UZEI - KAŠ Praha]
Roky: 1898-1907,09-10,12-20
CBA001 [JVK České Budějovice]
Roky: 1915,17-18
KME301 [Muzeum Kroměřížska Kroměříž] -- sign. A8 b
Roky: 1900
LNE301 [Oblastní muzeum Louny]
Roky: 1898,1900-01
OLA001 [Vědecká knihovna Olomouc] -- sign. III 220.920
Roky: 1899,1901-03,06-07
Svazky: 3,5-7,10-11
OPE301 [SZM - knihovna Opava] -- sign. I 16
Roky: 1901-03,06-09,11-20
Svazky: 5-7,10-13,15-24 -- Monograficky
PNA001 [Studijní a vědecká knihovna Plzeň] -- sign. 36A1025, IXA43
Roky: 1908
ROE301 [Muz. Dr. B. Horáka Rokycany] -- sign. Ž 694
Roky: 1900,02,04,07,09,12-15
Svazky: 4, 6, 8, 11, 13, 16-19
[ https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000092473&local_base=SKC  ]
Doporučujeme pro zajímavost i Virtuální muzeum Jaroslava Haška a Josefa Švejka:
https://www.svejkmuseum.cz/index.htm#gsc.tab=0
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.06.2023 12:05
Jan Pešula píše:
Čtvrtek 29.06.2023 17:25
Zkuste Haškovu bibliografii online - http://comenius-bibl.wz.cz/Hasek.html . Je tam množství odkazů na jeho práce uveřejněné v časopisech včetně Světa zvířat, nicméně občas s poznámkou o sporném autorství. Podle informace v záhlaví vycházeli redaktoři z dvou knih uvedených v odpovědi knihovny, ale nejspíš našli i další díla.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu