hard disk
Text dotazu
Dobrý den, prosím nevíte náhodou jméno autora, který vymyslel hard disk?
Odpověď
Dobrý den,
Jelikož neupřesňujete co považujete za hard disk, budeme považovat magnetický buben a magnetickou pásku. Konkrétní jména vynálezců nejsou známa, budeme jmenovat konkrétní zařízení na nichž byla použita. Přechod z RAM na vnější paměti. Citujeme: " Národky na rozsah dat a programů uchovaných v paměti počítače stále stoupaly Brzy se zjistilo, že všechny informace nemusí být v rychlé operační paměti, ale stačí je mít uschované  v nějaké formě vnitřní paměti s pomalejším přístupem. Podstatné je vyhnout se zdlouhavému čtení opakovaně používaných informací z děrných štítků nebo z děrné pásky. Tato forma paměti získala označení vnější paměť . Postupně se pro ni začaly používat již dříve objevené technologie - magnetický buben a magnetická páska. První bubnové paměti se začaly zavádět do již existujících nebo projektovaných počítačů v letech 1947 až 1948. V některých projektech byly použity i jako vnitřní paměť místo paměťových obrazovek. Magnetické pásky se uplatnily o několik let později (BINAC 1949, SEAC 1950, UNIVAC 1951, EDVAC 1952, IBM 701 1952).Zatímco od použití magnetického bubnu se brzy odstoupilo vzhledem k jeho vysoké poruchovosti (nakonec ho plně nahradil magnetický disk), magnetická páska se používá dodnes. Změnilo se ale její uplatnění. Dříve se zní četly informace nutné k aktuálnímu provozu počítače, dnes slouží jako záložní zařízení."
Magnetická páska byla vynalezena v roce 1928 a magnetický buben v roce 1932.
Zdroj: ZELENÝ, Jaroslav a MANNOVÁ, Božena. Historie výpočetní techniky. 1. vyd. Praha: Scientia, 2006. 183 s. Stručné dějiny oborů. ISBN 80-86960-04-8.
Zdrojová literatura:
ZELENÝ, Jaroslav a MANNOVÁ, Božena. Historie výpočetní techniky. 1. vyd. Praha: Scientia, 2006. 183 s. Stručné dějiny oborů. ISBN 80-86960-04-8.
MUSÍLEK, Michal. Kapitoly z dějin informatiky. Vyd. 1. Hradec Králové: Gaudeamus, 2011. 193 s. ISBN 978-80-7435-129-7.
NAUMANN, Friedrich. Dějiny informatiky: od abaku k internetu. Vyd. 1. Praha: Academia, 2009. 422 s. Galileo; sv. 40. ISBN 978-80-200-1730-7.
FOLTA, Jaroslav, ed. Computing technology past & future. Prague: National Technical Museum, Departement of the History of Technology, 2001. 226 s. Acta historiae rerum naturalium necnon technicarum = Prague studies in the history of science and technology. New series; vol. 5. ISBN 80-7037-110-2.
FOLTA, Jaroslav. Vývoj výpočetní techniky. Praha: Společnost pro dějiny věd a techniky, 2005. 128 s. Práce z dějin techniky a přírodních věd, sv. 5. Česká technika na pozadí světového vývoje; 2. ISBN 80-7037-185-4.
Obor
Výpočetní technika
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.11.2014 09:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu