Hádanka
Text dotazu
Dobrý den, prosím o přesné vyluštění hádanky pro žáky 3. třídy v jejich pracovním sešitě ....
Sedí panna na pařízku, drží pejska na řetízku, čtyři nohy má, nechodí a netrká.
jsem učitelka na základní škole a bohužel si nevím rady. Děkuji za pomoc
Odpověď
Dobrý den,
dotaz na stejnou hádanku o panně a pařízku jsme dostali již před nedávnem, odpověď je uložena v archivu služby Ptejte se knihovny viz http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/panna-na-parizku/?searchterm=sedí panna a  http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/png001/panna-na-parizku-hadanka/?searchterm=sedí panna.  O vysvětlení / vyluštění této hádanky se vedou na internetu debaty, většinou si luštitelé neví rady a když zjistí, že hádanka představuje jahodu, kroutí nevěřícně hlavou. Hádanka je ale známa už velmi dlouhou dobu, lámou si nad ní hlavu luštitelé už desítky let, viz ZÍBRT, Čeněk. Český lid, 1896, Roč. V, s. 340 (http://tyfoza.no-ip.com/ceskylid/html/knihy/ceskylid05/index.htm ). Co se týká další hádanky, tak ta se zdá docela jasná: čtyři nohy má, nechodí a netrká. K tomu že netrká tam ale chybí čtyři rohy a dál se někdy ještě dodává, že unese mnoho jídla a sám nic nesní a pak je to úplně jisté, že je to stůl.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2013 16:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu