had jako symbol
Text dotazu
Dobrý den, 6. 2. 2008 jsem navštívila přednášku Jana Assmana. Na přednášce mi zaujal obrázek "hada - nebo-li "nekonečno"". Ráda bych se dozvěděla o hadu, tj. o jeho významu v Egyptě více. Prosím o radu. Ve kterých knižkách bych mohla načerpat širší informace?
Odpověď
Dobrý den, v publikaci OWUSU, Heike. Egyptské symboly. Olomouc : Fontána, 2003. 300 s.
ISBN 80-7336-036-5 je k symbolu hada uvedeno následující:
"Jako ochranu před nepřáteli nosil bůh Re(ale i další bohové) výhružně se stavějící kobru. Tento, také jako had Ureus označovaný symbol, byl planoucícm okem boha, ničícího nepřátelé mocí ohně. Kobra platila za obraz bohyně Uto a byla spojována také s některými jinými ženskými božstvy. Uto byla uctívána v prehistorické říši Buto, kde se v podobě Urea snesla na hlavu krále. Později, v říši faraonů, byla žár chrlící kobra také označena za ohnivé sluneční oko boha Re. Toto zvíře se nalézá na všech královských zobrazeních, tj. na všech reliéfech a skulpturách. Pro svůj úzký vztah k slunečnímu bohu Re se kobra stala erbovním zvířetem Dolního Egypta. V textech egyptské Knihy mrtvých je kromě toho obdivována schopnost hadů se omlazovat a každý den být znovu zrozen, což vzbuzuje asociace slunečního kotouče.
Na hada jako symbol obnovy se vztahuje i obraz z mystérií Knihy mrtvých, kde je ukázován s lidskýma nohama. K této kresbě je přiřazeno zaklínadlo, které má umožnit přijmout podobu hada:"Jsem had s mnoha léty, jdu nocí a každý den se nově rodím. Jsem had, hranice Země, jdu nocí a den za dnem se nově rodím, obnoven a omlazen." (str. 283)
Kniha ROYT, Jan; ŠEDINOVÁ, Hana. Slovník symbolů : kosmos, příroda a člověk v křesťanské ikonografii. Vyd. 1.. Praha : Mladá fronta, 1998. 201 s. ISBN 80-204-0740-5
zmiňuje hada v egyptském starověkém pojetí následovně:
"Pro svou rychlost, jedovatost přinášející smrt byl uctíván antickými národy jako božstvo. Ve starém Egyptě byli okřídlení hadi s ženskými ňadry symboly bohyně plodnosti." (str. 137)
Další informace můžete nalézt v publikacích zabývajícícich se symboly starověké Egypta, obsaženy mohou být také v knihách pojednávajících o starověkém Egyptě, jeho náboženství či kultuře. Vzhledem k velkému množství těchto publikací Vám uvádíme pouze některé výběrově, další můžete dohledat např. v online katalogu NKC, v Souborném katalogu ČR či České národní biliografii (viz. http://sigma.nkp.cz/F ),do pole "Kombinac slov z různých údajů" můžete zadat např. starověký Egypt, Egypt symboly, Egypt náboženství, atd.
CLARK, Robert Thomas Clark. Myth and Symbol in Ancient Egypt : With 18 Plates, 40 Line Drawings, a Chart of Religious Symbols and a Map. Repr.
London : Thames and Hudson, 1991. 292 s. ISBN 0-500-27112-7.
LURKER, Manfred. Lexikon bohů a symbolů starých Egypťanů : průvodce mystickým a magickým  světem Egypta. Vyd. 1.. V Praze : Knižní klub, 2003. 246 s. ISBN 80-242-1016-9.
GAHLIN, Lucia. Egypt : bohové, mýty a náboženství : fascinující průvodce lákavým světem mýtů a náboženství starověkého Egypta. 1. vyd.. Čestlice : Rebo, 2001. 256 s. ISBN 80-7234-186-3.
VERNER, Miroslav; BAREŠ, Ladislav; VACHALA, Břetislav. Encyklopedie starověkého Egypta. 1. vyd.. Praha : Libri, 2007. 527 s. ISBN 978-80-7277-306-0.
DAVIDOVÁ, Rosalie. Náboženství a magie starověkého Egypta. 1. vyd. v českém jazyce. Praha : BB/art, 2006. 485 s. ISBN 80-7341-698-0.
BAINES, John; MÁLEK, Jaromír. Svět starého Egypta : kulturní atlas. Vyd. 1. Praha : Knižní klub, 1996. 240 s. ISBN 80-7176-246-6.
MEEKS, Dimitri; FAVARD-MEEKS, Christine. Daily life of the Egyptian gods. London : Random House, 1999, c1996. vii, 249 s. ISBN 0-7126-6515-3.
HELLER, Jan. Starověká náboženství : Náboženské systémy starého Egypta, Mezopotámie a Kenaanu. 2., nezm. vyd.. Praha : Ústřední církevní nakladatelství, 1988. 440 s.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.02.2008 10:47
Ina píše:
Čtvrtek 21.10.2021 18:12
Kobra na hlavách egyptských kňazov predstavovala vládnucu rasu synov Božích..zasvätených
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu