Gustav Mahler v Praze
Text dotazu
Dovoluji se dotazat, zda je znamo, kde v Praze ci
okoli bydlel a pracoval skladatel Gustav Mahler. Dekuji mnohokrat predem za
odpoved a preji hezky den.
Odpověď
Dobrý den,
Gustav Mahler se ocitl v Praze již v roce 1871, kdy ho otec poslal do hlavního města studovat gymnázium. Tak jako většina studentů v té době měl i Mahler bydlit "na bytě", v podnájmu v cizí rodině. Nebyl to však podnájem jako u většiny venkovských chlapců, kteří se tísnili po třech i po šesti v jedné místnosti, chudě vybavené, často o hladu. Rodina Grünfeldova, u které Mahler v Praze v Celetné ulici bydlil, byla zámožná a oba její synové studovali na konzervatoři. Rodina měla Gustavovi zajistit další klavírní vzdělání. Mahler však ve škole neuspěl a otec ho v březnu 1872 vzal zpět.
Podruhé v Praze pobýval od 1.8.1885 až 15.7.1886 v době jeho angažmá u Královského zemského německého divadla (Königlich deutsches Landestheater in Prag, dnes Stavovské divadlo). O tom, jak Mahler v Praze žil není dochováno mnoho zpráv. V prvých dnech svého pobytu bydlel v hotelu Modrá hvězda Na příkopech, potom v Rytířské ulici č. 24 v domě U zlatého kola a konečně v Dlouhé třídě č. 18 v domě Modrá růže. Dr. Lev Brod nám zachoval zajímavou a téměř anekdotickou vzpomínku, že Gustav Mahler byl velmi častým hostem domu lásky v Kamzíkově ulici č.6 hned za budovou Karolina a pár kroků od Stavovského divadla. Mahler však prý nejevil o tento vyhlášený salón Gogo - o němž psal i Christian Morgenstern a Franz Werfel - zájem pro službu Venuši, ale proto, že tam mohl za mírnou úplatu klavíristovi Mádlovi hrát na klavír třeba až do rána, zatímco ve své bytě musel respektovat přísný zákaz domácích.
Gustav Mahler pak Prahu navštívil ještě několikrát: 18. 8. 1888 dirigoval pražskou premiéru opery Die drei Pintos (Tři Pintové), kterou připravil z nedokončeného Weberova rukopisu. Proti původním předpokladům zůstal v Praze do 31. srpna, protože čekal na dokončení jednání o svém nastávajícím angažmá v Budapešti, a dirigoval ještě několik repríz. 3.3.1898 dirigoval Mahler v pražském německém divadle svou První symfonii. 4.6.1899 dirigoval v německém divadle v Praze Beethovenovu Devátou symfonii na závěr festivalu Wagnerových oper. 25.2.1904 dirigoval Mahler na koncertě německého divadla v Praze svou Třetí symfonii. 21.5.1908 příjel Mahler do Prahy a 23. 5. dirigoval zahajovací koncert abonentního cyklu v rámci Jubilejní výstavy obchodní a průmyslové komory na výstavišti v Holešovicích. 19.9. 1908 dirigoval Mahler závěrečný abonentní koncert téhož výstavního cyklu, na němž byla uvedena světová premiéra jeho Sedmé symfonie.
Použité prameny a doporučená literatura:
* MUSIL, Jiří František. Hudební Praha: průvodce po stopách skladatelů, instrumentalistů, pěvců, dirigentů a nástrojářů. Svazek I. Praha:
Nakladatelství Lidové noviny, 2005. Str. 220, 249, 293. ISBN 80-7106-699-0.
* BLAUKOPF, Kurt. Gustav Mahler: současník budoucnosti. Jinočany:
Nakladatelství H&H, 1998. 240 s. ISBN 80-86022-31-5.
a zejména
* ŠÍP, Ladislav. Gustav Mahler. Praha: Editio Supraphon, 1973. Str. 12 a dále, 41 a dále.
Mohu Vám také doporučit internetové stránky http://www.gustavmahler2010.cz/ , kde je v části Gustav Mahler a Čechy
(http://www.gustavmahler2010.cz/Mahler-a-Cechy.aspx) přehledně zaznamenán pobyt Mahlera u nás, a také část Po stopách Gustava Mahlera (http://www.gustavmahler2010.cz/Mahler-Stopy.aspx), ve které je velmi pěkně zpracován seznam domů a institucí (i s ilustracemi), ve kterých Mahler působil a pobýval. Příslušné místo si můžete zvolit pomocí nabízené mapy.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.07.2008 09:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu