Gustáv Klimt
Text dotazu
Kde se nachází v KV obraz, malba Gustava Klimta ?
Odkaz na obraz Právo Gustava Klimta ?
Odpověď
Dobrý den,
nejsme si jisti, na co odkazuje ve Vaší první otázce zkratka KV. Domníváme se, že se ptáte na to, kde se v Karlových Varech nachází nějaké dílo od Gustava Klimta. Tento slavný rakouský malíř je autorem opony v karlovarském divadle. Nejen on, ale také Klimtův mladší bratr Ernst a Franz Matsch zhotovili oponu a alegorické malby na stropě hlediště. Jedná se o Ernstovu malbu nad oponou zvanou Láska přemožitelka a nástěnné malby Lov a Hru, které zhotovil Franz Match a dále pak Potěšení a Tanec, zhotovené Gustavem Klimtem. Vlastní opona pak zobrazuje složitou alegorii, která vyjadřuje oslavu básnického umění. Najdeme na ní sedícího básníka a kolem něj krásné múzy. Více na http://cestaumeni.cz/vytvarne-vary/gustav-klimt
K Vaší druhé otázce: V roce 1903 začal Klimt pracovat na obraze Právo, který měl být jedním ze čtyř obrazů určených pro vystavení na vídeňské univerzitě. Navzdory kritikám se ministerstvo kultury rozhodlo přijmout toto Klimtovo dílo (společně s dalšími obrazy Lékařství a Filozofie), avšak místo původně plánovaného vystavení na stropě univerzitní Auly Magny navrhlo jejich vystavení v Rakouské státní galerii. To Klimt odmítl a díla mu byla navrácena. V roce 1907 se tyto malby vystavovaly v Miethkově galerii ve Vídni a v Kellerově a Rainerově galerii v Berlíně. V roce 1908 byl obraz Právo k vidění v Praze. Podle knihy Wolfganga Sellerta obraz "Jurisprudenz", jak je překládán do němčiny, shořel v roce 1945.
Pro přiblížení, jak Klimt pojal zamýšlené univerzitní obrazy: " Klimt zcela zřetelně a okázale představil nový svět Nietzschova podobenství o věčném návratu - maloval krásná ženská těla i rozkládající se kostry jako obrazy ze zaslepeného světa věčného koloběhu milování a umírání. Pod vlivem učení Freuda uvedl na scénu podvědomí a sexualitu jako hlavní hnací a osvobozující síly lidstva." http://www.svet-umeni.cz/news/gustav-klimt/
Obraz najdete například pod tímto odkazem: https://www.google.cz/search?q=gustav+klimt++jurisprudenz&rlz=1C1PRFI_enCZ746CZ746&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjWlLu1go_ZAhUKfFAKHUKlBccQ_AUICigB&biw=1280&bih=918#imgrc=_
Použité zdroje
OL GARCÍA GALLAND, María. Gustav Klimt. Překlad Anna Tkáčová. 1. vyd. Čestlice: Rebo, 2006. 128 s. Galerie mistrů. ISBN 80-7234-495-1.
SELLERT, Wolfgang. Recht und Gerechtigkeit in der Kunst. Göttingen: Wallstein-Verl., 1993. 135 S. ISBN 3-89244-030-1.
https://de.wikipedia.org/wiki/Fakult%C3%A4tsbilder_(Universit%C3%A4t_Wien)
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.02.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu