Guernica - Piccaso - restaurování
Text dotazu
Dobrý den. Diskutujeme s kolegy restaurátory, zda slavný obraz Guernica byl restaurován nebo ne. Prý o tom v minulosti vyšel u nás nějaký článek. Prosím, je možné Vaším prostřednictvím získat nějakou informaci případně text článku? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme všechny dostupné zdroje, které by mohly obsahovat požadované informace, a k Vaší otázce jsme nalezli několik článků, některé si ovšem i protiřečí. Podle získaných informací Guernicu údajně restauroval sám Picasso v 50. letech (jiný článek ale tvrdí, že Picasso obraz restaurovat odmítl), viz níže:
V článku z Nové doby z roku 1980 je uvedeno:
„Po vypuknutí druhé světové války požádal Picasso Alfreda Barra, tehdejšího ředitele newyorského Muzea moderního umění, aby muzeum vzalo Guerniku do úschovy. Nové putování tohoto monumentálního díla po výstavních sálech začalo znovu v roce 1953; Guernica byla vystavována v Miláně, Paříži, Stockholmu. Stálé přepravování samozřejmě obrazu nemohlo prospět; popraskal, protože obrovské plátno bylo nutné při přepravě srolovat. Picasso obraz několikrát restauroval, ale nakonec byl nucen v roce 1956 vzdát se dalšího vystavování Guerniky. Prohlásil, že Guernica zůstane v newyorském muzeu tak dlouho, dokud nebude mít své stálé umístění.“
Použitý zdroj: MEDVEDENKO, Anatolij Picassova Guernica — majetek španělského lidu. [Obraz „Guernica“.) Přel. Nová doba: zahraničně politický týdeník, 1980, č. 45, s. 28—30. 2 obr.
Bibliografický katalog ČSSR: Články v českých časopisech. Praha: Panorama, 1982, 28(11). s. 151. ISSN 0006-1115. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:bdd48820-d321-11e2-b081-5ef3fc9ae867 (pouze z počítačů v NK ČR)
Článek z časopisu 100+1 zahraniční zajímavost z roku 1982 naopak uvádí:
„V roce 1955 byla Guernica opět vystavena v Paříži a pak se vrátila zpět do New Yorku. Obraz byl na několika místech popraskaný, ale Picasso ho kupodivu odmítl restaurovat. Nicméně rozhodl, že dokud toto dílo nepodnikne svou poslední cestu do Španělska, musí zatím zůstat v New Yorku. Pak Picasso téměř patnáct let o Guernice mlčel a obraz byl celá ta léta chloubou Muzea moderního umění v New Yorku…“
Použitý zdroj: Konečně „EN CASA“. 100+1 zahraniční zajímavost. Praha: Československá tisková kancelář, 1982(2). s. 44,45. ISSN 0322-9629. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:40ebe060-ceb9-11e5-9ce1-005056827e51 (pouze z počítačů NK ČR)
Další informace pocházejí z roku 2008, kdy tým expertů podrobil stav Guernicy zkoumání a bylo shledáno, že obraz je sice poškozený, ale ve „stabilním“ stavu, proto se zatím restaurovat nebude, ale nesmí být ani nikam přemísťován.
„Jedno z neznámějších pláten Pabla Picassa, rozměrný protiválečný obraz Guernica, doplatilo na svou slávu. Časté převozy na výstavy po celém světě mu totiž ublížily a odborníci, kteří nyní dílo detailně zkoumají, odhalili celkem 129 nejrůznějších poškození. Tým 30 expertů z Muzea královny Sofie v Madridu, které má Guerniku ve stálých sbírkách, provedl analýzu obrazu pomocí rentgenového a infračerveného záření. Kurátor muzea Jorge García Gómez Tejedor deníku El País řekl, že Guernica je "ve vážném, ale stabilním stavu". Znamená to, že ještě není vhodná chvíle pro restaurování, ale malba už by se neměla přemísťovat.“
Článek vyšel v několika novinách, je však dostupný i volně na internetu:
https://www.idnes.cz/kultura/vytvarne-umeni/picassova-guernica-trpi-skodi-ji-harcovani-po-svete.A080721_141037_vytvarneum_jaz
Nejnovější zprávy, které jsme v tomto směru ke Guernice nalezli, jsou z února 2012. Článek informuje o tom, že je obraz zkoumán speciálně vyrobeným robotem, který zjišťuje jeho stav a míru poškození a určuje místa, kde bude obraz nutné restaurovat.  Vzhledem k tomu, že obraz byl již tolikrát rolován a přemisťován, tato procedura probíhá přímo v sále, kde obraz visí, aby již nedošlo k jeho dalšímu poškození. Na stránkách Centro de Arte Reina Sofia v Madridu, kde je obraz umístěn, jsme však žádné další informace o tom, že by se Guernica podrobovala nějakým restaurátorským zásahům, nenalezli.
Celý článek je mj. k dispozici také volně na internetu: https://www.ibtimes.com/picassos-guernica-gets-robot-inspection-historic-renovation-709701
Důležitý zdroj z oblasti umění, kde bychom mohli případně najít relevantní články – Česká uměleckohistorická bibliografie – Ústavu dějin umění AV ČR je bohužel v současné době vzhledem k převodu databáze do knihovního systému Aleph nedostupná (https://www.udu.cas.cz/cs/bibliografie/#anchor-975).
Pro získání dalších informací se ještě můžete zkusit obrátit na odborné knihovny zaměřené na oblast výtvarného umění, např. Knihovnu Národní galerie v Praze (https://www.ngprague.cz/knihovna),  Knihovnu Uměleckoprůmyslového musea v Praze (https://www.upm.cz/knihovna/) nebo Knihovnu Akademie výtvarného umění v Praze (https://www.avu.cz/category/avu-menu/akademie/specializovan%C3%A1-pracovi%C5%A1t%C4%9B/knihovna).
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2019 12:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu