Gryfové
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se dozvěděla něco více o mýtických gryfech (nikoli hipogryfech), prozatím jsem našla jen velké množství protichůdných informací. Zajímala by mne jejich úloha ve starověku, a pak křesťanství, popřípadě konkrétní legenda, ve které vystupují. Věnuje se jim někdo ze starších autorů?
Děkuji za odpověď a přeji hezký den
Daja Gellerová
Odpověď
Dobrý den,
pokusili jsme se shromáždit informace, které o Gryfech máme v naší příruční knihovně. Zcela jednoznačně je gryf mýtické zvíře Slovanů. (viz odkaz č. 1)
Ottův slovník naučný odkazuje heslo gryf na heslo noh (viz odkaz č. 2)
V přehledu heraldických symbolů Ottův slovník naučný uvádí, že noh (gryf) je uveden v erbu Diblíčka z Přívor. Diblíček z Přívor je na internetu uváděn v příbuzenském vztahu s rodem pánů z Kunvaldu, kteří mají ve znaku draha (později baziliška). Vypadá to, že všechna čtyři označení alespoň v heraldice navzájem splývají.
Zatím se nám více nepodařilo zjistit, ale obrátili jsme se na kolegyni z knihovny religionistiky, která se pokusí zjistit informace k postavení a úloze gryfa v křesťanství.
Použité zdroje
PROFANTOVÁ, Naďa; PROFANT, Martin. Encyklopedie slovanských bohů a mýtů. Praha: Libri, 2000. ISBN 80-7277-011-X.
Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze: J. Otto, 1902.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Gryf
http://www.heraldica.cz/[…]/ghmag_2008_3-4_article-2.htm
Přílohy
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
27.04.2015 15:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu