Grune woche Leitmeritz
Text dotazu
Dobrý den přeji, narazil jsem na medaili, která byla vydána v Litoměřicích u příležitosti "Zeleného týdne"
https://www.museum-digital.[…]p;oges=70685&navlang=de
V přiloženém odkazu s vyobrazením medaile je vysvětlováno, že jde medaili z doby 1938-1945, což se mi nějak nezdá. Můžete mi prosím zodpovědět dotaz, o jakou akci vlastně v Litoměřicích šlo a v jaké době probíhala?
Děkuji moc
Odpověď
Dobrý den,
zmínky o Zeleném týdnu - Zelených týdnech v Litoměřicích jsem našla od 20. do 30. let 20. století. Bohužel jsou jednořádkové. Jednalo se o každoročně pořádanou výstavu zemědělských produktů.  Kromě medaile existují i odznaky s tímto textem GRÜNE WOCHE LEITMERITZ Zelený týden v Litoměřicích, bohužel ani ty nejsou datovány, ale je možné že jsou z uvedené doby. Viz: http://www.u-norka.cz/obrazky/faleristika/Prilezitostni%20sudety/024/01.jpg. Na tyto výstavy navázaly v roce 1946 Veletrhy produktů a následně Výstava Zahrady Čech i na ní se uděluje medaile.
Doporučuji obrátit se ještě na Archiv Litoměřice viz: http://www.soalitomerice.cz/ neb archivy mají k dispozici i  historické a listinné materiály, které v knihovnách nebývají.
Použité zdroje
Dějiny města Litoměřic. Sestavili Oldřich Kotyza, Jan Smetana a Jindřich Tomas ... [et al.]. Vyd. 1. Litoměřice : Město Litoměřice, 1997. 479 s. : , obr. (část barev.), tab. ISBN 80-238-4357-5,
Zahrada Čech. Litoměřice : Severočeské výstavy, 1979. [6] s.
http://www.u-norka.cz/?page_id=1096
http://www.psp.cz/[…]/s024006.htm
Obor
Zemědělství
Okres
Litoměřice
Knihovna
Knihovna Ústeckého kraje
Datum zadání dotazu
06.03.2018 08:19
Jan Pešula píše:
Pátek 09.03.2018 08:49
Dobrý den,
Zkoušel jsem hledat další informace a našel následující:
Jak již uvedla knihovna, jednalo se o zemědělskou výstavu, nicméně se silným politickým, (umírněným) německo-nacionalistickým a agrárním kontextem. První "zelený týden" (Grüne Woche) začal 11. září 1921 v prostorách Labskozámeckého pivovaru na břehu Labe v Litoměřicích a jeho hlavním lákadlem byla výstava dobytka, konaná první den. Slavnostního otevření se účastnila řada německých politických představitelů. S hlavním projevem vystoupil čestný předseda výstavy, německý agrární poslanec Franz Křepek. V projevu prosazoval "politiku práce a rozumu" (Politik der Arbeit und der Vernunft), která zajistí hospodářskou a kulturní budoucnost německého rolnictva v ČSR. Účastnili se i další političtí představitelé, např. protektor výstavy senátor Theodor Zuleger, senátoři Eugen Ledebur-Wicheln a Heinrich Knesch aj. Vládu ČSR zastupoval ministerský rada Česaný, kromě nich tam byl (pochopitelně) i litoměřický starosta Procházka, ale také velitel místní vojenské posádky generál Rada a řada dalších osobností. Kulturní program zajišťovali např. skladatel Reinhold Kühnel a operní pěvci Veit Brabetz a Hans Watzlik. Akce byla považována za první svého druhu po 1. světové válce a setkala se s velkým úspěchem - hned prvního dne ji navštívilo asi 12 tisíc zájemců. Později vyšla také statistika, podle níž se účastnilo 700 vystavovatelů a byly mezi ně rozděleny ceny v celkové hodnotě 25.000 korun.
Druhý ročník (nebyly číslované) se konal na témže místě od 10. do 17. září 1922. Hlavním tématem byla tentokrát zemědělská technika. Za zmínku stojí, že při slavnostním zahájení došlo k politické aféře: Hlavní řečník, poslanec Křepek, se v projevu vyslovil, že "katovství Francie vůči Německu je jedním z nejhnusnějších případů světových dějin" (das Henkertum Frankreichs gegen Deutschland ist eines der häßlichsten Ereignisse der Weltgeschichte - zjevně narážel na hyperinflaci vyvolanou reparacemi a možná i dokončené územní vyrovnání s Polskem); po těchto výrocích demonstrativně opustili sál generál Rada a ministerský rada Česaný, což Němci považovali za svou urážku.
Musím se přiznat, že další informace jsem neměl trpělivost hledat - při textovém hledání v deníku "Deutsche Zeitung Bohemia" ( http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1453029 ) mi už nic nevyšlo, ale důvodem je nejspíš špatné OCR - viz zmínku v parlamentním projevu v odpovědi knihovny, podle níž se tato výstava konala také v roce 1929 (a asi i v jiných letech - proč ne). Kdy se s jejím pořádáním skončilo a zda ji organizovali i během 2. světové války, se mi bohužel nepodařilo zjistit. Možná nám časem poradí regionální tisk, např. Leitmeritzer Zeitung ( https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]04167095&local_base=SKC ), které ovšem prozatím nejsou v relevantních ročnících digitalizované. Nicméně souhlasím s tazatelem, že z medaile ani jejího popisu nijak nevyplývá, že by byla vydána v nacistické době - protože tato výstava se konala už za první republiky a už tenkrát měla silně německý charakter.
Pokud se jedná o Zahradu Čech, tak ta byla zahájena zřejmě až v roce 1971, takže přímá návaznost tady není. Nepřímá asi ano, protože Litoměřice jako historické město a spádové centrum pro region pěstitelů zeleniny jsou pro podobné akce vhodným místem.
Snad Vám to trochu přiblížilo akci, ke které se váže medaile. Pokud budete mít čas a seriózní zájem, můžete zkusit listovat v deníku Bohemia (viz internetový odkaz výše) nebo si ve studovně půjčit Leitmeritzer Zeitung (případně další časopisy). Přeji Vám hodně zdaru ve Vašem výzkumu (a pokud Vám medaile patří, tak blahopřeji k zajímavému úlovku).
Použité zdroje:
I. Grüne Woche 1921
- Deutsche Zeitung Bohemia, 11.09.1921, s. 6 (vlevo nahoře), http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/22303008 - upoutávka, první akce svého druhu po 1. sv. válce, kulturní program
- D. Z. B., 13.09.1921, s. 2, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/22303015 - první den, účast politiků, projevy
- D. Z. B., 02.09.1921, s. 8 (vpravo nahoře), http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/22302905 - příprava, výstava dobytka
- D. Z. B., 15.09.1921, s. 4, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/22302983 - další informace
II. Grüne Woche 1922
- D. Z. B., 05.03.1922, s. 8, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/22295305 - termín připravované výstavy, statistika loňské
- D. Z. B., 12.09.1922, s. 9 (vpravo nahoře), http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/22297326 - zahájení, politické projevy včetně aférky s katovskou Francií
III. Zahrada Čech
- https://www.litomerice.cz/a[…]avu-o-historii-zahrady-cech - stručná historie, obsahuje nepřesnosti (např. první ročník se konal již 1971, nikoliv 1972 - viz následující odkaz)
- Rudé právo, 23.09.1971, s. 1, http://archiv.ucl.cas.cz/[…]/1.png - informace o Zahradě Čech 1971
IV. Doplňující informace k textu (poznámky pod čarou)
- Rok 1922 v Německu: https://en.wikipedia.org/wiki/1922_in_Germany
- Franz Křepek (1855-1936) - https://cs.wikipedia.org/wiki/Franz_K%C5%99epek
- Eugen Ledebur-Wicheln (1873-1945) - https://cs.wikipedia.org/wiki/Eugen_Ledebur-Wicheln
- Heinrich Knesch (1870-1958) - https://cs.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Knesch
- Reinhold Kühnel (1859-1922) - http://www.musiklexikon.ac.at/[…]/Kuehnel_Reinhold.xml
- Labskozámecký pivovar (dříve Elbschloßbrauerei) dnes - https://prazdnedomy.cz/[…]/1059-labskozamecky-pivovar
Roman Horn píše:
Pátek 09.03.2018 11:02
Perfektní, perfektní, perfektní. Díky moc! Jo a patří...:o)
Roman Horn
Jan Pešula píše:
Pátek 09.03.2018 17:19
Pane Horne, děkuji za Vaši reakci a rád slyším, že Vám informace pomohly.
Pokud Vás bude zajímat, našel jsem v novinách ještě pár drobností, které potvrzují a doplňují předchozí příspěvek - ale v čitelnější podobě (v češtině):
- Národní listy, 13.09.1921, s. 2, 1. sloupec, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/7979922 - stručná, vcelku pozitivní reakce na první zelený týden (Němci chtějí pracovat, nikoliv dělat problémy)
- N. L., 12.09.1922, s. 4, dva články ve 3. sloupci, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/9136129 - už se ozývala kritika, píší tu také o "katanské Francii" a odchodu českých představitelů + zdravotních problémech Křepka
- N. L., 11.09.1929, s. 1, 4. sloupec, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/9022135 - výslovně je napsáno, že jde o "třetí zelený týden", tj. v letech 1923-28 se akce s tímto názvem nekonala
- A pak je tu zmínka v plamenném předvolebním článku Kramářových národních demokratů (Tato republika národním státem nebude! - Národní listy z 15.05.1935, s. 1, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/7164865 ), kde se připomíná Křepkův projev na jednom ze zelených týdnů, ale není jasné, ke kterému roku se vztahuje. Takže možná byl(y) v letech 1930-35 ještě další ročník(y).
Z toho všeho nejspíš plyne,
- že to byla opakovaná výstava, ale nikoliv každoroční;
- hlavním tématem bylo zemědělství, ale také posilování sebevědomí a sounáležitosti německých sedláků v ČSR;
- čs. vláda ji s občasnými výhradami podporovala;
- politicky byli organizátoři spíš umírnění, ochotní se podílet prací na životě a prosperitě ČSR, ale zároveň s vlastními (národními) zájmy, které občas narážely na postoje Čechů (a to nejen zuřivých Kramářovců).
- "zelený" byl týden možná také proto, že to byla tradiční barva agrárníků (viz např. https://cs.wikipedia.org/wi[…]az_zem%C4%9Bd%C4%9Blc%C5%AF ), kteří stáli v čele a nejspíš využívali tuto a podobné akce na svou podporu.
Ale to už je ode mne opravdu všechno. Bylo to zajímavé téma. Ještě jednou blahopřeji k získání netradičního artefaktu s pohnutou historií. Užijte si to a mějte se pěkně!
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu