Grónští Inuité
Text dotazu
Dobrý den!
Chtěla bych vás poprosit o doporučení cestovatelského deníku člověka, který
v Grónsku nějakou dobu žil,plus literatury o grónské přírodě, historii,
životě a kultuře tamějších inuitů a jejich současné situaci.
Již jsem sehnala:
Pavlovská: Grónsko, Jensen: Střípky grónské kultury, Rasmusse: Grónské mýty
a pověsti, Diamond: Kolaps, Gilberg: Nejsevernější lékař.
Odpověď
Dobrý den,
k uvedené tematice by Vás ještě mohly zajímat některé z níže uvedených publikací, které jsme nalezli v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) :
* KAALUND, Bodil. The art of greenland: sculpture, crafts, painting. Berkley: University of California Press, 1983. 224 s. : il. ; 4°. ISBN 0-520-04840-7.
* Umění výtvarné grónské - dějiny - publikace obrazové
* ERNGAARD, Erik. Greenland: Then and Now. Copenhagen: Lademann, 1972. 240 s.: mapy, il.; 30 x 23 cm. ISBN 87-15-08073-0.
* Grónsko - dějiny - alba obrazová
* BARUESKE, Heinz. Grönland : Kultur und Landschaft am Polarkreis. Köln : DuMont, 1990. 344 s. : il., mapy ; 21 cm. ISBN 3-7701-1544-9.
* Grónsko - vlastivěda - příručky
* AGRANAT, Grigorij Abramovič. Gronsko. Praha: SNPL, 1954 (Rudé právo). 41, [3] s. ; 8°. (Hospodářsko-politický atlas světa. Malá ř. ; Sv. 10)
Resumé: Přehled o přírodních podmínkách, dějinách, obyvatelstvu a hospodářství největšího ostrova na světě. V poslední kapitole, nazvané "Gronsko - americká válečná základna", odhaluje autor, jakými methodami se USA snaží ospravedlnit okupaci Gronska.
* FREUCHEN, Peter. Moje mládí v Gronsku: Cestopis / Autorisované vydání z dánštiny v překladu Ivana Loskota. Praha: Václav Petr, 1939 (Tempo). 403 - [V] s.: [XII] obr. příl. ; 8°. (Petrovy ilustrované cestopisy ; Sv. XIV)
* MACHÁČEK, Jan. O Gronsku a Eskimácích. Telč: Šolc; Praha: J. Bačkovský, [1908]. 62, 1 s.; 16°. (Malá knihovna spisů poučných; Čís. 88-89)
* To když já byl tenkrát v Grónsku-- = Taamane kalaallit nunaaniikama-- / Josef Tomas [et al.]. Praha: Česká geologická služba, 2008.107 s. : il. (převážně barev.), mapy, portréty ; 24 cm. ISBN 978-80-7075-700-0 (brož.)
* Grónsko * cestopisy
Více informací: http://www.severskelisty.cz/knihy/knih0172.htm ; http://obchod.geology.cz/data/file_downloads/P10431.pdf
* V zemi bez stínu / Alina a Czesław Centkiewiczovi ; z pol. orig. přel. Helena Stachová ; mapy Karel Zpěvák ; fot. autoři. Praha: Orbis, 1974 (ST 4). 299, [3] s.,[32] s. obr. příl. ; 8°. (Cesty)
Resumé: Zajímavě psaná knížka polských autorů vypráví o Grónsku, kolébce ledovců na severní polokouli a největším ostrově světa. Popisuje zvířata ledových pevnin a moří i zvláštní podmínky života původních eskymáckých obyvatel a změny,které způsobil vpád techniky do jejich dávných zvyklostí.
Líčí mnohdy tragické osudy objevitelských výprav od dob vikingů až po namáhavé úsilí dnešního člověka o ovládnutí nehostinných polárních krajů.
* Grónsko - cestopisy
* NANSEN, Fridtjof. Život Eskymáků. Praha: MF, 1956. 186, [3] s.: [1] mp. [20] s. obr. příl.; 8°. (Globus ; Sv. 19)
Resumé: Cestopisné dílo proslulého arktického badatele podrobně seznamuje s tvrdým životem, lovem, zvyky a kulturou eskymáckych obyvatelů Gronska na sklonku 19. století, důrazně upozorňuje autor na neblahý vliv evropské koloniální politiky na Eskymáky, na ničivé následky alkoholismu, na zhoršování životních podmínek a rozklad eskymáckého společenského zřízení.
Nebo také články z článkové databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/ankl) :
* TARNOVSKÝ, Marek. Grónská literatura: Malý výlet k polárnímu kruhu. In: Labyrint revue. ISSN 1210-6887. Č. 5 (1994), s. 8-10.
* eskymácká literatura * grónská literatura * eskymácký jazyk * grónština
* TONIKA, Jaroslav. Grónsko - stručná historie a dnešek. In: Biologie, chemie, zeměpis: časopis pro výuku přírodovědných předmětů na základních a středních školách. Praha: Státní pedagogické nakladatelství. -- ISSN 1210-3349. Roč. 19, č. 5 (2010), s. 249-253.
Resumé: Fakta a čísla o ostrově. Počet obyvatel, historie. V novodobých dějinách se v r. 1953 stalo Grónsko součástí Dánského království, v letech
2008 a 2009 uvolnění vztahů. Státním zřízením však zůstává konstituční monarchie v čele s dánskou královnou. Přírodní podmínky a bohatství.
* zeměpis * obyvatelstvo * dějiny * přírodní zdroje * Grónsko
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.07.2011 08:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu