Gotika - sochy do S
Text dotazu
Dobrý den, chci se zeptat, jaký byl význam toho, že v gotice byly sochy do S? Díky.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Z výsledků vyhledávání předpokládáme, že se jedná o umělecký koncept zvaný „S-curve“ – křivka ve tvaru písmene S, který bývá nejčastěji využíván při zobrazování stojících postav, ale můžeme se s ním setkat i při krajinomalbě nebo ve fotografii.
Koncept „S-křivky“ pravděpodobně vynalezl řecký sochař Praxiteles ve 4. století před naším letopočtem a ve starověkém řeckém a římském sochařství byla „S-křivka“ tradičním uměleckým konceptem, kde držení postavy bylo zobrazeno klikatým, hadovitým tvarem.
Tento koncept je součástí delší sochařské tradice zobrazování postav tzv. způsobem „contrapposto“ (znamená protiváha) – tedy zobrazování způsobem, kdy lidská postava stojí většinou své váhy na jedné noze a její ramena a paže se stáčí mimo hlavní osu těla od boků a nohou. Postavě to má dodat dynamičtější vzhled a vyjadřovat uvolněnější psychologickou dispozici. Zobrazování linie těla způsobem „Contrapposto“ je ale méně výrazné než u klikaté „S-křivky“.
„S-křivka“ byla oživena v gotickém umění od 14. století, typicky u tvarování soch Madony.
Zdroje, ze kterých jsme čerpali informace:
https://en.wikipedia.org/wiki/S-curve_(art)
https://en-academic.com/dic.nsf/enwiki/8909764
https://en.wikipedia.org/wiki/Contrapposto
Pro získání dalších relevantních informací Vám ale doporučujeme prostudovat vhodnou odbornou literaturu. Zde uvádíme několik doporučení na tituly z fondu Národní knihovny ČR:
- Gotika: architektura, sochařství, malířství. 2., opr. vyd. [Praha]: Slovart, 2005. 520 s. ISBN 80-7209-668-0.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001580611&local_base=NKC
- prezenčně ve studovně nebo digitálně v prostorách knihovny
- WILLIAMSON, Paul. Gothic sculpture 1140-1300. New Haven: Yale University Press, ©1995. ix, 301 s. Yale University Press Pelican history of art. ISBN 0-300-07452-2.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000839025&local_base=NKC
- prezenčně ve studovně
- KUTAL, Albert. České gotické sochařství 1350-1450. 1. vyd. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury a umění, 1962. 180 s., [224] s. obr. příl. České dějiny; sv. 30. Výtvarné umění.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000614226&local_base=NKC
- absenčně na 30 dní, prezenčně ve studovně nebo digitálně po přihlášení se do digitální knihovny
Připojujeme také dva univerzitní výukové texty, které poskytují základní seznámení s tématem gotického sochařství a jsou dostupné online:
https://is.muni.cz/el/1421/podzim2010/DU1252/um/DU_1252_Goticke_socharstvi_-_prednaska_c._1.pdf
https://udu.ff.cuni.cz/wp-content/uploads/sites/166/2021/03/08-Goticke_socharstvi_0.pdf
Doporučujeme Vám také zkusit se s Vašim dotazem obrátit na odborné vědecké pracoviště, např. na Ústav dějin umění AV ČR. Kontakty naleznete zde: https://www.udu.cas.cz/cz/ustav-dejin-umeni/kontakt.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.03.2022 18:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu